Közélet

Zgut Edit: Orbán csak egy átlagos propagandabeszédet tartott

A Sargentini-jelentésről szóló vitáról, a szavazásról és annak következményeiről kérdeztük Zgut Editet, a Political Capital elemzőjét.
Bugár Anna

2018. szeptember 13. 15:31

- Fotó: MTI

Orbán Viktor miniszterelnök kedden nem mutatott hajlandóságot kompromisszumokra, épp ellenkezőleg, teljesen elutasította a Sargentini-jelentést. Hogy értékeli a keddi vitát a jelentéssel kapcsolatban?

Orbán Viktor a jelentés egyetlen érdemi felvetésére (rendszerszintű korrupció, fékek és ellensúlyok aláásása politikai és civil jogok korlátozása, stb.) nem reagált érdemben, belpolitikai fogyasztásra szánt propagandabeszédet tartott arról, hogy a jogállamisági bírálatok mögött egyetlen tényező áll: a Fidesz migrációs politikája. Az a kijelentés pedig, hogy az EU első ízben ítéli el a saját határőreit, több sebből is vérzik: elég csak a magyar letelepedési kötvénnyel járó nemzetbiztonsági kockázatokra gondolni. Orbán Viktor saját autoriter rendszerének legitimálására használja a migrációt, erre hivatkozva tette másodlagossá az emberi jogokat Magyarországon és erre építve próbált támogatást szerezni uniós szövetségeseitől, láthatóan sikertelenül.

Milyen politikai változásokat eredményezhet a szavazás kimenetele? Mi a véleménye arról, hogy az európai vezetők, akik eddig kiálltak Orbán mellett, most a jelentés elfogadására szavaztak, beleértve Manfred Webert?

A Néppárt eddig hatalomtechnikai megfontolásból kiállt mellette (Magyarország méretéhez képest nagy delegációt biztosít a néppártnak), de a 7. alkotmánymódosítás, a humanitárius segítségnyújtás kriminalizálása láthatóan azoknak a képviselőknek is sok volt, akik 2017-ben a javaslat ellen szavaztak (többek közt Joseph Daul, Manfred Weber, Daniel Caspary). Már az EP-vitában is látszott, hogy elsősorban az EU-ellenes, euroszkeptikus, szélsőjobboldali és putyinista pártok állnak ki mellette. Matteo Salvini és az osztrák FPÖ fel is kérték Orbán Viktort szövetségesnek arra az esetre, ha a Fidesz távozna az Európai Néppártból. Valódi támogatói az euroszkeptikus ECR frakcióban, de még inkább az EU-ellenes EFDD-ben és a szélsőjobboldali ENF-ben vannak, akikkel könnyen szövetségre léphet ugyan, de ezek a formációk nem feltétlenül lesznek képesek egységes erővel fellépni a májusi EP-szavazás után. (Koalíció-készségüket többek közt a migrációval kapcsolatos eltérő szakpolitikai véleményük nehezíti, elég csak Salvini és Orbán kötelező kvótáról alkotott elképzelésére gondolni.)

2018. szeptember 13. 10:44

Pofon Orbánnak

Ön szerint kilépnek a Fidesz politikusai az Európai Néppártból?

Hatalmas presztízsveszteség lenne ez egy olyan politikusnak, aki hatalmának egy részét éppen abból nyerte, hogy a legerősebb EP-frakció berkeiben politizált és a Sargentini-riport vitája után is arról beszélt, hogy nem elhagyni, hanem átalakítani szerette volna a Náppártot a 2019-es választások előtt. A konzervatív keresztény középpárti politika sikermodelljének ábrázolta saját magát, aki mintául szolgálhat a visszaszorulóban lévő nyugati jobbközép pártok számára.

Milyen hatással lehet a jelentés elfogadása a magyar társadalom EU-hoz való kapcsolatára? Nem gondolja, hogy a jelentés olaj a tűzre, és igazolja Orbán brüsszeli ellenségképét?

A Fidesz minden bizonnyal meg fogja támadni a szavazást a luxemburgi bíróságon, és eljárásjogi okokra hivatkozva próbálja majd delegitimálni az eredményt. Ha ugyanis a tartózkodásokat is beleszámolták volna, akkor nem lett volna meg a kétharmados többség, csak 64,6%. Mindezek mentén folytatódik majd az elmúlt 8 év unióellenes nacionalista populista retorikája annak a központi üzenetnek a felerősítésével, hogy az EU megkérdőjelezi a magyar emberek szuverén döntését. A mai döntés nem fogja érdemben befolyásolni a belpolitikai folyamatokat, és ha a Fidesz még az eddiginél is keményebb unióellenes hangvételt üt meg, az hosszú távon kihat majd az egyébként uniópárti magyar társadalmi attitűdre is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

„Megalázták az alkotmánybíró-jelölteket”

A kórházban lesz az új endokrinológiai szakrendelő Komáromban

GALÉRIA: Elindultak a traktorok, Pozsonyba tartanak

Feloldják a jegesmedve-invázió miatt elrendelt szükségállapotot Novaja Zemlján

Újabb forgalomkorlátozások a D4-es és R7-es út építése miatt

Komárom már nem külső végrehajtókon keresztül fogja behajtani az adósságokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?