Közélet

Zajac szerint nem a biztosítók száma az egészségügy problémája

Pozsony | A szlovák egészségügy problémája nem abban rejlik, hogy egy vagy több egészségbiztosító működik-e az országban, hanem az a kérdés, hogy mennyire tekinthető hatékonynak a rendszer - véli Rudolf Zajac.
SITA

2012. december 15. 20:50

A volt egészségügyi miniszter ezt a közszolgálati rádió Szombati párbeszédek című vitaműsorában fejtette ki. Két szempontból is kockázatosnak tartja a tervezett egybiztosítós modell bevezetését. Egyrészt a monopolhelyzetbe kerülő egyetlen biztosító fogja diktálni a feltételeket az orvosoknak, másfelől a rendszer még kevésbé lesz hatékony. Peter Zajac egy ilyen lépés után a gyógyszertárakra és a gyógyszerforgalmazó cégekre vonatkozó állami monopólium bevezetését is elképzelhetőnek tartja.  

Zuzana Zvolenská, a szaktárca jelenlegi vezetője a műsorban kifejtette, hogy szerinte a magán negészségbiztosítók aránytalanul nagy hasonra tettek szert. Az államnak kötelessége biztosítani az egészségügyi ellátást. Az OECD értékelése szerint a hatékonyság szempontjából a szlovákiai egészségügy az egyik legrosszabb, s mióta plurálissá vált a rendszer, méginkább romlott a helyzet.  A kormánynak - hangsúlyozta Zvolenská - kötelessége javítani az állapotokon, s joga van eldönteni, miként lép.
 

Önnek ajánljuk
Frissítve

Megszületett a Brexit-megállapodás

Vezetői engedély nélkül, részegen okozott balesetet egy férfi a Galántai járásban

Frissítve

Bugár: Nem jártam a Gorilla-ügyhöz kötődő lakásban

Fico: A Smernek semmi köze a Gorillához

A védelmi bizottság szerint a rendőrség nem hibázott

Eltűntek az árhibás repjegyek, mi lesz helyette?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!