Közélet

Végleg lőttek a magyar egységnek?

Pozsony | Botrányos sajtótájékoztatón esett egymásnak az Összefogás és az MKP–Híd-páros. Míg az utóbbi két párt vezetője az Összefogás nélkül akart a kamerák elé állni, az utóbbi formáció vezetője váratlanul a pulpitushoz lépett. Az MKP és a Híd tovább folytathatja az egyeztetéseket.
Czímer Gábor

2020. december 16. 19:11

Mózes Szabolcs (jobbra), az Összefogás elnöke ezúttal hívatlan vendégként érkezett az MKP és a Híd elnökének sajtótájékoztatójára. Miután elfoglalta a szószéket, kijelentette: a Híd attól tart, hogy hívatlan vendégként jelenhet meg egyes tagjainál a NAKA,
Mózes Szabolcs (jobbra), az Összefogás elnöke ezúttal hívatlan vendégként érkezett az MKP és a Híd elnökének sajtótájékoztatójára. Miután elfoglalta a szószéket, kijelentette: a Híd attól tart, hogy hívatlan vendégként jelenhet meg egyes tagjainál a NAKA, ezért erőlteti a pártegyesítési tárgyalások gyors lezárását. Sólymos László (középen), a Híd elnöke visszautasította Mózes kijelentését.(Somogyi Tibor felvétele)

Az MKP és a Híd vezetői szerint közel a megegyezés, az Összefogás szerint azonban ez korántsem igaz. Az előbbi két párt folytatni szeretné a tárgyalást, de lehet, hogy mindezt már az utóbbi szubjektum nélkül teszik.

Szerdán egy rendkívül furcsa sajtótájékoztatóra került sor az MKP pozsonyi székházában. Az először hárompártinak indult eseményen végül Forró Krisztián, az MKP elnöke és Sólymos László, a Híd vezetője kettesben szerette volna tájékoztatni a nyilvánosságot arról, hogy hol tart a közös magyar párt létrehozása. Bár a szerkesztőségeknek kiküldött meghívó végső változatában már nem szerepelt, Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke mégis megjelent az eseményen és váratlanul a pulpitushoz lépett. Annak ellenére, hogy az MKP sajtótitkára megpróbálta elvenni a szót Mózestől, az Összefogás elnöke mégis beszélni kezdett. Szerinte a Híd egy ultimátumot kényszerített rájuk, ugyanakkor a pártegyesülés több fontos részletében még nem jött létre. Így például abban sem, hogy új politikai szubjektumot jegyeznek-e be, vagy az Összefogást nevezik-e át. Elmondta, ők csak hárompárti sajtótájékoztatónak látják az értelmét. Hozzátette, szerdán reggel azonban egy SMS-t kapott. „Ez arról szólt, döntsük el, beleállunk-e valamiféle egységbe, különben a két párt külön sajtótájékoztatót tart” – mondta az Összefogás elnöke. Szerinte Sólymos pártjának politikusai azért siettetik a folyamatot, mert attól tartanak, hogy a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) letartóztatja őket. Ezt a Híd elnöke egyébként visszautasította. „Nem tartok attól, hogy elvisz a NAKA” – fűzte hozzá Sólymos. 

Galéria
mkp híd összefogás-1
mkp híd összefogás-2
mkp híd összefogás-3
mkp híd összefogás-4
+17

A cirkusz
Forró az Összefogás elnökének váratlan fellépéséről úgy nyilatkozott, a sajtótájékoztató előtt azt mondták neki Mózes pártjának tagjai, ha nem állítják le a folyamatot, akkor cirkuszt fognak csinálni. „Csak gratulálni tudok nekik, ebben tényleg jók” – mondta az MKP elnöke. Forró szerint azért hívták össze a sajtótájékoztatót, mert el szerették volna mondani a nyilvánosságnak, hol tartanak az egyesülési tárgyalások. Az Összefogás azonban az esemény előtti este a közösségi oldalán arról írt, egy ultimátumot kényszerítenek rájuk. „Ennek hatására szerda reggel az elnökségünk úgy döntött, hogy csak a Híddal állunk ki sajtózni” – mondta az MKP vezetője. 
Forró szerint egyébként az együttműködésről szóló megegyezést nagyrészt már megalkották. Szerinte egyedül az a kérdés maradt nyitva, hogy a párt vezető testületeiben milyen arányban képviseltesse magát a három jelenlegi párt. Forró szerint folytatni szeretnék az egyeztetéseket, és az Összefogásnak is fenntartják a tárgyalóasztal melletti helyet.

Az arányokon múlott
Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az egyesülési tárgyalások kulcskérdésévé vált, hogy a három szubjektum milyen arányban képviseltesse magát a közös párt vezető testületeiben. Sólymos a szerdai sajtótájékoztató után lapunknak úgy nyilatkozott, az MKP javaslata, ami szerint az MKP 3, a Híd 2, az Összefogás 1 arányban delegálja a szóban forgó testületek tagjait, az Összefogás számára nem volt elfogadható, míg számukra megfelelt volna. A Híd elnöke arról is beszélt, hogy ezen túl további kompromisszumos megoldások is terítékre kerültek. Így felmerült, hogy a pártvezetésben az MKP 5, a Híd 3, az Összefogás 2 arányban képviseltesse magát. „Ez már a negyedik, vagy ötödik visszalépés volt a Híd részéről” – fogalmazott, de hozzátette: „Azt nem értem, hogy ez a cirkusz miért kellett?” Egyben visszautasította, hogy ultimátumot adtak volna az Összefogásnak, és arról is beszélt, hogy a sajtótájékoztatóról ő is csak a szerkesztőségeknek kiküldött meghívóból értesült.

Arról is írtunk, hogy az pártvezetésen belüli arányok elosztására az Összefogás részéről felmerült, hogy az MKP kétnegyed, a Híd és az Összefogás is fejenként egynegyed részben delegálja az irányító testületek tagjait. Az MKP az összes változat szerint a pártvezetés felét adta volna, így megkerülhetetlen lett volna a döntéshozásban. Ugyanakkor nyitva maradt a kérdés, hogy az Összefogás és a Híd hogyan tudja elosztani a fennmaradó 50 százaléknyi helyet. Sólymos arra a kérdésre, hogy miért nem felelt meg nekik az egynegyedes arány, úgy válaszolt, hogy a 2020-as parlamenti választáson elért eredményeket tartották kiindulási alapnak. Mózes pártja ugyanakkor a 3:2:1-es leosztást nem fogadta el. Arra a kérdésre, hogy mi áll emögött, az Összefogás elnöke azzal válaszolt, hogy ők az arányok elosztására az előválasztást tartják a legjobb megoldásnak.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Akár kormányválságot is okozhat a Szputnyik V

Marek Krajčí
Frissítve

Hétfőtől változik az oltási stratégia, harmincra nő a feketével jelölt járások száma

neszm

Fókuszban a világ legnépszerűbb hegyei: nehézség és reklámérték Neszmélyi Emil szemével

Ipoly-híd: a járvány is fékezheti a munkát

Ipoly-híd: a járvány is fékezheti a munkát

benzin

Drágábban tankolhatunk

Mars

VIDEÓ: Több mint kilencezer szlovákiai neve került a Marsra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.