Közélet

Van értelme véleményt nyilvánítani?

Február 29-én kinyílnak a szavazóhelyiségek, és parlamenti képviselőket választhatunk. Az országban több, mint négymillió választásra jogosult polgár van, akik a leadott voksokkal véleményt nyilváníthatnak a politikusokról és az országban kialakult helyzetről. Az önálló Szlovákia történetében ez lesz a nyolcadik parlamenti választás.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. február 28. 15:15

Választás 2020
- TASR-felvétel

Alaptörvényünk értelmében Szlovákia államformáját tekintve parlamentáris köztársaság és demokratikus jogállam. De mi is az a demokrácia? És egyáltalán: van értelme szavazni?

A demokrácia eredete

A demokrácia első ismert formája az ókori Görögországból, magának a szónak a jelentése pedig az ógörög demokratia szóból származik, a jelentése: az emberek uralma. Platón szerint a demokrácia „a csőcselék uralma, azoké, akik a szabadságot megfelelő erények (például mértékletesség) hiányában a szélsőségességig fokozzák, s így a szabadságból szabadosság lesz.” Mai szemmel nézve a demokrácia egy olyan kormányzati forma, ahol a hatalom gyakorlásában a nép minden tagja részt vehet származásra való tekintet nélkül, és ahol a politikai kérdéseket a nép közvetlenül népszavazáson vagy közvetett módon választott képviselőkön keresztül parlamenti választáson kifejezett többségi döntése alapján határozzák el. Ebből kifolyólag a demokrácia egyik legfontosabb ismérve az, hogy a kormányzat a rendszeres időközönként tartott szabad választásokon leváltható.

A demokrácia fajtái

Ismerünk közvetlen és közvetett (képviseleti) demokráciát. Az előbbi lényege, hogy az állampolgárok személyesen vesznek részt a törvényhozásban, a közügyek eldöntésében. Az utóbbi esetében a nép az általa választott képviselők révén gyakorolja a közhatalmat és a népszuverenitásból fakadó egyéb jogait. A nép megbízásából ezek a politikusok hoznak meg különféle közügyekkel kapcsolatos döntéseket, melyeket az alkotmány és a törvények behatárolnak. Ezek a normák meghatározzák a különböző szintű képviseletek hatáskörét is. A képviselő-testület intézménye a helyi önkormányzat vagy a parlament. A modern demokrácia nagyon fontos eleme az általános, titkos, egyenlő választójog és a legális, nem üldözhető ellenzéki tevékenység. Továbbá az államhatalom törvényhozó, végrehajtó és bírói hatalomból áll. Ideális esetben a három hatalmi ág elkülönül egymástól.

Miről döntünk február 29-én?

Noha február 29-én elsősorban parlamenti képviselőket választunk, lényegében a végrehajtó és a bírói hatalomról is döntünk. Összesen 150-en juthatnak a törvényhozásba. Gyakorlatilag pártokra szavazunk, és a rájuk leadott voksok alapján kiszámítják, melyik jut be a parlamentbe, és ott hány mandátumot szerez. A legerősebb politikai erő rendszerint megbízást kap, hogy alakítson kormányt, vagyis hamarosan új házelnöke, kormányfője lesz az országnak, új emberek kerülhetnek a minisztériumokba. Aki elégedetlen a jelenlegi helyzettel, a most hatalmon lévő politikusokkal, február utolsó szombatján benyújthatja a számlát, és most lesz lehetősége mást megbízni a közügyek irányításával.

Minden voks számít

Sokszor hallani: az egész csak színjáték, nincs értelme az urnákhoz járulni, hiszen úgysem lehet változtatni semmin. A demokrácia nem működik, a törvény előtti egyenlőség csak álom, és teljesen mindegy, ki jut hatalomra, előbb-utóbb a legbecsületesebbnek látszó politikusok is korrumpálódnak… Egyesek úgy vélik, erős kézre van szükség, valami teljesen újat kellene kipróbálni, ám ha jobban belegondolunk, a demokráciánál jobbat még nem sikerült kitalálni. A demokráciát az összes lehetséges rendszer közül azért tartják a legjobb megoldásnak, mert számol azzal, hogy az emberek nem tökéletesek. Mindenkinek vannak hibái, kisebb-nagyobb bűnei, vágyai, mozgatóerői. A demokrácia az általános emberi jogokra és szabadságokra épül, és bár senki sem tökéletes, a demokráciában jogunk van kinyilvánítani a véleményünket, és az elénk táruló lehetőségek közük kiválaszthatjuk a lehető legjobbat. Módunkban áll dönteni a bennünket érintő kérdésekről, illetve megbízni konkrét embereket, hogy helyettünk hozzanak meg fontos döntéseket. Ezekben a napokban az újságírók közéleti személyiségeket, írókat, tanárokat, tudósokat, befolyásos vállalkozókat, de egyszerű embereket is arról kérdeznek, miért fontos a választáson való részvétel. A közös üzenetük az, hogy van értelme szavazni. Minden voks számít. Aki az urnához járul, tiszta lelkiismerettel mondhatja: megtett minden tőle telhetőt.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: két új fertőzöttet találtak tegnap Szlovákiában

Boris Kollár

Mégis lesz bizalmi szavazás Kollár ügyében, valószínűleg ő maga tesz rá javaslatot

A RegioJet bővítené a Pozsony és Komárom közötti járatokat

RegioJet: leállhat a vonatforgalom a Komárom–Pozsony vonalon

koronavírus

Ez a COVID-19-vizsgálat leggyakoribb oka Szlovákiában

kína koronavírus

Koronavírus - A világban mintegy 11,6 millió a fertőzöttek száma, a gyógyultaké meghaladta a 6,2 milliót

koronavírus koncert

Mától új szabályok vonatkoznak a tömegrendezvényekre

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.