Tűzoltás a tűzoltóknál

Pozsony |

<p>Minden ötszáz lakosnál nagyobb községnek tűzoltószertárt és tűzoltótestületet kell fenntartania, amely általában önkéntesekből áll. A régiófejlesztési minisztérium pályázatot hirdetett a helyi tűzoltószertárak felújítására, ám ebben csak az előre kijelölt községek vehetnek részt, összesen 120 az egész országban. A belügyminisztérium és az országos tűzoltó-parancsnokság februárban állította össze a települések listáját, azok kerültek fel rá, ahova például a tűzoltók nem érnek ki tizenöt percen belül.</p>

A régiófejlesztési minisztérium a pályázat első körében 2,83 milliárd koronát (94 millió €) oszt szét a szertárak felújítására. A tárca internetes pályázatkezelő rendszerében július elsejétől lehetett regisztrálni, a pályázatok konzultálása az itt lefoglalt időpontok alapján szeptember 2-án kezdődik, a pályázók januárig már minden időpontot lefoglaltak. Pályázhatnak a kerületi tűzoltó-parancsnokságok is, amelyek magukba foglalják a járási és körzeti testületeket. Kíváncsiak voltunk, az összegből mennyi jut a községi szertárakra, a tárca azonban nem adott választ kérdésünkre. A községek önrésze 5%, a támogatás kizárólag felújításra fordítható, például tűzoltóautókat nem lehet vásárolni.

Nagy Béla, a Dunaszerdahelyi Járási Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka szerint a támogatás összege korántsem magas, hiszen évtizedek óta nem voltak felújítva a szertárak, romos állapotban lévők is vannak. „Bízunk benne, hogy a jövőben a gépparkra is elkülönítenek pénzt, ugyanis a felszerelés sincs jobb állapotban“ - mondta lapunknak a parancsnok. A belügyminisztérium szeptemberben külön pályázatot hirdet 100-120 kis tartálykocsi megvásárlására, megközelítőleg 420 millió korona összértékben. A községi tűzoltójárművek többsége elavult, általában az 1980-as évek közepén vagy még régebben gyártották, tűzoltásra már nem alkalmasak. Vannak települések, ahol 40-50 önkéntes is van, máshol meg csak 5-6. A községi szertárak felújítása után is a járási, vagy körzeti tűzoltókat riasztják majd a tűzesetekhez. A törvény szerint a tűzoltóság azt sem ellenőrizheti, hogy egyáltalán létezik-e a helyi önkéntes tűzoltótestület. A 3500 lelket számláló Bátorkeszi nem került be a 120 község közé, a tőle néhány kilométerre eső, 800 lakosú Kisújfalu viszont igen.

Kis Róberttől, Kisújfalu polgármesterétől megtudtuk, élnek is a lehetőséggel. Ha viszont nem kerültek volna fel a listára, nem pályáznának, mert nincs kimondottan rossz állapotban a szertár. Sípos József, Bátorkeszi polgármestere elmondta, jó állapotban van a szertáruk, de ésszerűbben is ki lehetett volna választani a pályázaton előnyben részesített községeket. Tardoskedd, ahova húsz perc alatt érnek ki a tűzoltók Érsekújvárból, szintén pályázik. „Ideális lenne, ha állandó szolgálat is lenne a szertárban, ezt egy bizonyos ideig tudjuk finanszírozni a községi költségvetésből. Viszont a folyamatos finanszírozásra koncepciót kellenne kidolgozni. A kormány találhatna erre keretet“ - nyilatkozta lapunknak a nagyközség polgármestere, Juhász György. A tárca jövőre kívánja a szolgálatokat is professzionálisabb szintre emelni. „2009-ben szeretnénk kidolgozni egy pontos munkaelosztási programot, a járási és kerületi parancsnokságokkal együtt. A jövő évi operációs program a bérek, szolgálatok fedezésére fog irányulni“ - tudtuk meg Alena Bučekovától, az országos tűzoltó-parancsnokság szóvivőjétől. (jéem)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?