Közélet

Túl kevés a bérlakás

Pozsony | Szlovákiában kiugró különbségek vannak az egyes régiók között a munkanélküliség szempontjából, a munkaerő országon belüli mobilitása azonban továbbra is rendkívül alacsony, aminek az egyik legfőbb oka a bérlakások hiánya. E tekintetben uniós sereghajtónak számítunk, ami a későbbiekben megbosszulhatja magát.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2017. február 25. 13:14

Szlovákiában az elmúlt egy évben csaknem 50 ezerrel, 235 ezerre csökkent az állástalanok száma, az egyes régiók között azonban szakadéknyi különbségek vannak. Míg a Galántai, a Galgóci, a Nagyszombati, a Pöstyéni járásban és természetesen Pozsonyban 3,2–3,7 százalék között mozog az állástalanok aránya, a Rimaszombati járásban ez csaknem 25 százalék, és 20 százalékot meghaladó munkanélküliséget mérnek a Rozsnyói, a Nagyrőcei és a Késmárki járásban is.

A nyugati országrészben a cégek már munkaerőhiánnyal küzdenek, ennek ellenére továbbra is alacsony a munkaerő mobilitása, amit a szakemberek részben a bérlakások hiányával magyaráznak. „Szlovákiában jelenleg a lakások több mint 90 százaléka magántulajdonban van, a bérlakások aránya pedig alig 3 százalék. A községi bérlakások építésében ráadásul az egyes önkormányzatok között látványos különbségek vannak. Míg Pozsonyban például 2000 és 2016 között ezer lakosra számítva átlagosan csupán 1,14 bérlakás épült, Vágújhelyen 18,37. Vagyis épp ott épült a legkevesebb ilyen lakás, ahol erre a legnagyobb szükség lett volna” – nyilatkozta Peter Steigauf, a Szlovákiai Építőipari Vállalkozók Szövetségének (ZSPS) a szóvivője. Szerinte a legjobb megoldás az lenne, ha a bérlakások építésébe a magántőkét is bevonnák, és adókedvezményekkel támogatnák a lakásépítést.

A problémát a kormány is igyekszik megoldani. „A közlekedési és építésügyi tárca időközben már tárcaközi egyeztetésre bocsátotta az Állami Lakásfejlesztési Alapról és az építésügyi dotációkról szóló jogszabályok módosítástervezetét. Ezek részben már számolnak a magántőke motivációjának a növelésével a bérlakásépítés esetében” – nyilatkozta Karolína Ducká, a szaktárca szóvivője.

A bérlakásokkal kapcsolatos helyzet megoldása már csak azért is sürgető, mivel a McRoy Group társaság felmérése szerint az elkövetkező időszakban a szlovákiai cégek csaknem 55 százaléka újabb munkaerő-toborzást tervez. Ugyanez a felmérés arra is fényt derített, hogy a cégek között egyre kiélezettebb harc folyik az alkalmazottakért. Így nem csoda, hogy az idei év elejétől minden második szlovákiai munkáltató, kisebb-nagyobb mértékben ugyan, de növelte az alkalmazottak fizetését. Egyre több társaság toboroz azonban külföldi vendégmunkásokat is. A legfrissebb adatok szerint az elmúlt hónap végén hivatalosan 36,2 ezer vendégmunkás dolgozott Szlovákiában, csaknem 11 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A Romániából érkezők száma egy év alatt 1,5 ezerrel 7,5 ezerre, a szerbeké ugyanekkor 3,8 ezerrel 5,2 ezerre nőtt. A bejelentett vendégmunkások harmada Pozsonyban talált megélhetést, több mint 6 ezren dolgoznak azonban a Nagyszombati járásban is. (TASR, SITA, mi)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
d

Karantén alá helyezték egy trencséni üzem alkalmazottainak egyötödét

koronavírus

Koronavírus: Elhunyt egy fertőzött személy, ezzel Szlovákiában már harminc a halottak száma

koronavírus

Ha valaki kockázatos országból tér haza, értesítenie kell a hatóságot

Korpás

Szívtérkép hangokból

Súlyos baleset történt a Szenci járásban

koronavírus

63 új fertőzöttet regisztráltak szerdán, április óta nem volt ilyen sok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.