Közélet

Transparency International: csalnak a bérleti díjakra nyújtott támogatásokkal

Pozsony | Súlyos visszaélésekre derített fényt a Transparency International Slovensko (TIS) a bérleti díjakra nyújtott állami támogatásokkal kapcsolatban. A korrupcióellenes szervezet szerint ezekhez olyan társaságok is hozzájutottak, amelyek az ehhez szükséges alapfeltételeket sem teljesítik.
Molnár Iván

2021. január 20. 17:49

TIS
Gabriel Šípoš, a TIS igazgatója szerint a gazdasági tárcának minél hamarabb szigorítania kellene a támogatással kapcsolatos szabályokon - TASR-felvétel

A kormány még tavaly döntött úgy, hogy a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak besegít a bérleti díjak kifizetéséhez. Azok a vállalkozók, akik a járvány miatt kénytelenek voltak bezárni vagy korlátozták a tevékenységüket – miután megegyeztek az ingatlan tulajdonosával, akitől az üzlethelyiségeiket bérlik – igényelhettek állami támogatást a bérleti díjra. Eredetileg ezt a fajta segítségnyújtást már tavaly novemberben be akarták szüntetni, a második hullám kapcsán elfogadott intézkedések miatt azonban a dotáció idén májusig fennmarad.

Kulcsfontosságú, hogy a vállalkozó meg tudjon egyezni az ingatlan bérbeadójával, az állami támogatás összege ugyanis a bérlő és a bérbeadó közötti egyezségtől függ: az állam ugyanakkora arányban járul hozzá a bérlők által fizetett bérleti díjakhoz, mint amennyit a bérbeadók elengednek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a bérbeadó a bérlő által fizetett díj 50 százalékát elengedi, a fennmaradó 50 százalékot az állam állja, vagyis a bérlőnek nem kell fizetnie egy centet sem. A támogatás így nem haladhatja meg a bérleti díj 50 százalékát. Ha a bérbeadó ragaszkodik az eredeti díj teljes összegű kifizetéséhez, ezt teljes egészében a bérlőnek kell kifizetnie. A támogatást a bérlők igényelhetik a bérbeadón keresztül.

A Transparency International Slovensko legújabb felmérése szerint azonban egyes vállalkozások ezzel a támogatással is megpróbáltak visszaélni. Az ezzel kapcsolatos tanulmányt Gabriel Šípoš, a TIS igazgatója és Ľuboš Kostelanský, a TIS projektkoordinátora tette közzé a szervezet honlapján (transparency.sk). Eszerint olyan társaságok is hozzájutottak az állami támogatáshoz, amelyeknek nincsenek is helyiségeik és megfelelő bevételeik.

A tavaly dotációban részesült cégek közül 24 olyat is találtak, amelyekkel kapcsolatban felmerült a csalás gyanúja. Ha figyelembe vesszük, hogy tavaly a gazdasági tárca több mint 19 ezer kérvénynek tett eleget, ez nem számít olyan nagy számnak. A TIS szerint azonban az említett 24 cég az első hullámban 1,4 millió eurós dotációhoz jutott hozzá a szaktárca által erre a célra kifizetett 40 millió euróból.

A korrupcióellenes szervezet a honlapján közzétett bejegyzésben jelezte, hogy a feltárt hiányosságokat már jelezte a gazdasági tárcának és az ügyészségnek is.

A TIS szerint a visszaélésekért részben az állam is felelős, hiszen a támogatást eleve olyan szabályok alapján folyósítja, amelyek könnyen kijátszhatók. A dotációs szerződéseket nem kötelesek közzétenni, a kérvényezők a minisztériumnak nem küldik meg a bérleti szerződések másolatait, az ingatlan tulajdonosáról szóló igazolást és a bérbeadásról szóló szerződést sem. A kérvényben csak azt kell jelezniük, hogy kivel kötöttek bérleti szerződést, mi a címük, mekkora bérleti díjat fizetnek, és milyen támogatást igényelnek. „A támogatással rendkívül könnyen vissza lehet élni” – áll a Gabriel Šípoš és Ľuboš Kostelanský által közzétett bejegyzésben. Szerintük a gazdasági tárcának minél hamarabb szigorítania kellene a szabályokon, hogy az erre a célra rendelkezésre álló pénzösszeget hatékonyan használják fel, és csak azok juthassanak hozzá, akik erre valóban rászorulnak. A TIS szerint a jogosulatlanul kifizetett összeget a szaktárcának vissza kellene követelnie.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

VIDEÓ: Matovič szerint a következő hetek sorsdöntőek

Adóbevallás március végéig

Adóbevallás március végéig

Orbán Viktor és Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa

Létszükséglet és befolyásépítés: ömlenek a magyar milliárdok a határon túlra

GALÉRIA + VIDEÓ: Eperjesen is javában zajlik a lakosság oltása

GALÉRIA + VIDEÓ: Eperjesen is javában zajlik a lakosság oltása

munkanélküli

Az év második felében jöhet a fellendülés

A Slovan nyerte a rangadót, már 10 pont a DAC hátránya

A Slovan nyerte a rangadót, már 10 pont a DAC hátránya

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.