Közélet

Tovább drágulhat az élelmiszer

Pozsony | Szlovákiában az elmúlt időszakban látványosan nőttek az élelmiszerárak, és az elemzők szerint a drágulás folytatódni fog. A kormány ezért az üzletláncokat hibáztatja, ez utóbbiak szerint azonban az árvágta épp a kormány felelőtlen intézkedéseivel magyarázható.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. május 3. 12:20

Az üzletláncoknak már elegük van abból, hogy folyamatosan őket teszik felelőssé az élelmiszerek drágulásáért, nem a kereskedők miatt drágulnak az élelmiszerek – nyilatkozta Martin Katriak, a több nagy üzletláncot is tömörítő Kereskedelmi Szövetség (ZO) elnöke, aki szerint a fő felelőst egész másutt kell keresni.

„A 2014 és 2016 közötti időszakban stagnált vagy csökkent az élelmiszerek ára, de a gazdaság felpörgésének és a lakosság növekvő vásárlóerejének köszönhetően 2017 második felétől visszatért a drágulás időszaka, 2017-ben már 4, tavaly pedig 4,2 százalékkal drágultak az élelmiszerek” – nyilatkozta Eva Sadovská, a Szlovák Gazdaszövetség (SFD) agrárholding elemzője.

„Nem számíthatunk az infláció enyhülésére a következő hónapokban sem” – állítja Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője. „Ha Szlovákiában az uniós átlagnál is gyorsabban nőnek az árak, akkor elsősorban azt kell megvizsgálnunk, hogy miben különbözünk a többi uniós tagországtól” – vallja Martin Katriak.

A kereskedők szakmai szövetségének az elnöke szerint nincs szükség mélyreható elemzésre ahhoz, hogy lássuk, a drágulás főként a kormány elhibázott lépéseivel magyarázható.

„A kormány jelentősen emelte az éjszakai, a hétvégi és az ünnepnapi munkavégzés költségeit, folyamatosan nő a minimálbér, nem beszélve az olyan szociális intézkedésekről, mint például az üdülési hozzájárulás. Ezek mind növelik a munkáltatók költségeit” – mondta Katriak, akinek a szavait az élelmiszergyártók is alátámasztják.

A pékipari cégek kiadásainak emiatt már a 40 százalékát teszi ki a bérköltség.

A kormánypártok közül az elmúlt időszakban az SNS lépett fel a leghatározottabban az üzletláncok ellen. A párt javaslatára fogadták el az üzletláncok különadójáról szóló jogszabályt is, amelyet azonban az Európai Bizottság tiltakozása miatt visszavontak. „Az üzletláncok korábban a különadóra hivatkozva emelték az áraikat, mostantól így már semmi sem fogja őket akadályozni abban, hogy csökkentsék az élelmiszerek árát” – nyilatkozta ezzel kapcsolatban Andrej Danko, az SNS elnöke, aki szerint szigorúbban kellene ellenőrizni az üzletláncokat. (mi, TASR)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szputnyik

Elszúrt Szputnyik V-vakcina

Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

telefon k

Sokan mindenhez hozzáférést adnak

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

koronavírus Sinopharm

Kína fontolóra vette vakcináinak keverését az alacsony hatékonyságuk miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.