Több gyermek is sürgősségire került a legális kábítószertől, az állam most lépne

A HHC tartalmú elektronikus cigaretták használata különösen népszerű a fiatalok körében
Pozsony |

Az utóbbi hetekben több fiatalkorú is sürgősségi osztályra került a HHC tartalmú elektronikus cigaretták és egyéb készítmények használata miatt. A marihuánához hasonló bódulatot kiváltó szerekhez teljesen legálisan juthatnak hozzá a különféle automatákból, amelyek országszerte megtalálhatók a bevásárlóközpontokban. Az egészségügyi minisztérium lépéseket tervez az ügyben.

Idén több szlovákiai nagyvárosban is megjelentek olyan automaták, amelyekben HHC és HHC-P tartalmú készítmények vásárolhatók. Az automatákban javarészt elektronikus cigarettákat lehet kapni, de néhányukban egyéb, az említett hatóanyagokat tartalmazó készítményekhez (például szárított növényekhez) is hozzá lehet jutni. A gépeket elsősorban a nagyobb bevásárlóközpontokban lehet megtalálni – a fővárosban például több plázában is elhelyezték őket, de egyéb nagyvárosokban is felbukkantak már.

Az automaták használatát senki sem ellenőrzi, tehát akár fiatalkorúak is könnyedén vásárolhatnak a tudatmódosító szerekből, mindössze csak egy bankkártya kell hozzá.

Mi is az a HHC?

A HHC a hexahidrokannabinol nevű félszintetikus vegyület rövidítése. A kenderalapú pszichoaktív anyagot már 1947-ben előállította egy Roger Adams nevű vegyész, tehát korántsem beszélhetünk egy új felfedezésről, de az emberi fogyasztásra történő alkalmazása csak 2021-ben kezdett elterjedni az Egyesült Államokban, majd nemrégiben már Európában is.

A HHC kis koncentrációban előfordul a különféle magas pszichoaktív-tartalmú kenderfélékben, csakúgy, mint a marihuána-fogyasztók körében jól ismert THC, amelynek használata bódulatot és módosult tudatállapotot eredményez. Az összehasonlítás nem véletlen: a kutatások szerint a HHC hasonló bódulatot eredményez, mint a THC. Az eddigi vizsgálatok azonban még csak gyerekcipőben járnak, hiszen a vegyület nemrégiben robbant be a kábítószer-piacon, emiatt pedig arról sincsenek megbízható adatok, hogy pontosan milyen hatással van az emberi szervezetre.

A HHC-ről a magyarországi Drogkutató Intézet is készített egy összeállítást, ahol bővebb információkat lehet találni. Magyarországon idén augusztusban már betiltották a készítmények értékesítését, nálunk azonban még mindig szabadon forgalmazhatók.

Divatos trend

A HHC tartalmú elektronikus cigaretták használata a fiatalkorúak körében kifejezetten népszerű. Ennek több oka is lehet – a kábítószer-használat nyilván a serdülőkori lázadás egyik tipikus megjelenési formája, a HHC pedig kifejezetten könnyedén hozzáférhető, így talán azok is nagyobb kedvet kapnak a kipróbálásához, akiket egyébként elrettentene a szer illegális mivolta. Az e-cigik nem is nevezhetők kifejezetten drágának, áruk általában 15 és 30 euró között mozog. A fogyasztásuk viszonylag praktikus, a legtöbbjük valamilyen gyümölcsös ízesítéssel van ellátva, és a kifújt füst illata sem emlékeztet a füves cigi jellegzetes szagára.

Mennyire veszélyes?

A Gyermekbetegségek Nemzeti Intézete (NÚDCH) múlt héten arról számolt be, hogy egyre több fiatalkorú kerül sürgősségire a HHC használata miatt, az orvosok szinte hetente kezelnek bódult gyermekeket. Az utóbbi napokban 4 olyan 13 és 17 év közötti gyermek is bekerült, akik beismerték a HHC használatát. Egyikük kórházi kezelésre is szorult.

Marcel Brenner, az NÚDCH gyermeksürgősségi osztályának főorvosa elmondta, egyelőre nincsenek laboratóriumai tesztek a HHC egyértelmű azonosítására, így elég magas az esély egy fals pozitív THC-teszt eredményére is. Az orvosok így csak akkor tudhatják biztosra, hogy valóban HHC-t fogyasztott a gyermek, ha az beismeri tettét.

Brenner továbbá megjegyezte, a vegyület önmagában nem jelent nagy egészségügyi kockázatot, viszont a bódult állapotból következő rizikó már jóval magasabb.

A gyermekek gyakran zavaros tudatállapotban, eszméletlenül, vagy akár a hipotermia állapotában kerülnek hozzánk, és emlékezetkiesésük van a szer használatát követően. Ez az eszméletvesztés vagy tudatzavar akár órákig is eltarthat. Még mielőtt feleszmélnek, nagy a kockázata az akaratlan önkárosításnak: a gyermek eleshet, kisétálhat valamilyen közlekedési eszköz elé, lezuhanhat nagyobb magasságokból, de az is előfordulhat, hogy az öntudatlan állapotában a gyomortartama a tüdőbe kerül és megfullad. Az is veszélyes lehet, ha a HHC-t a fogyasztó tudta nélkül adják hozzá valamilyen ételhez vagy italhoz, aminek eredményeként akár az akaratán kívül is bódulatba kerülhet

mondta a főorvos.

Jogi lépések

A HHC-vel kapcsolatos problémákra már a szlovák törvényhozás is felfigyelt. Patrícia Medveď Macíková, a Hlas szóvivője arról tájékoztatta lapunkat, hogy Igor Šimko, a párt parlamenti képviselője feljelentést tett a Főügyészségen a HHC tartalmú készítmények forgalmazása kapcsán.

„Több olyan személy beszámolója után, akiknek a gyermekei átélték ezt a kellemetlen élményt, illetve számos, a sajtóban levetített riport után úgy döntöttem, hogy még a törvénymódosítási javaslat benyújtása előtt intézkedni fogok. Büntetőfeljelentést tettem ismeretlen tettes ellen, szenvedélybetegséget okozó pszichotróp anyagok forgalmazása miatt. A cél az, hogy az efféle automaták eltűnjenek a gyermekeink elől

üzente a képviselő.

Az egészségügyi minisztérium pénteken a TASR hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a közeljövőben fel szeretnék venni a HHC-t és a HHC-P-t a kábító és pszichotróp anyagok listájára. Mivel az említett anyagok egyelőre nem szerepelnek a listán, ezért a forgalmazásuk sem minősül illegálisnak, azonban a törvénymódosítás után mindez megváltozhat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?