Közélet
(MTI-felvétel)

Tízezrek tüntetnek Budapesten az arányos választási rendszerért

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. április 14. 18:45

Frissítve
Budapest | A szavazatok újraszámlálását, a többséget kisebbségbe szorító választási rendszer átírását, szabad sajtót és demokráciát követelő tüntetést tartanak Budapesten.

A hvg.hu beszámolója szerint az Operától indult a tömeg a Kossuth térre, annyi tüntető van, hogy 40 percig tartott az elvonulás. Emellett vannak, akik eleve a parlament elé mentek, sokan ott várják, míg megérkezik a menet.

A Mi vagyunk a többség – Tüntetés a demokráciáért címmel tartandó eseményre a Facebookon 38 ezren ígérték részvételüket. A hangsúlyozottan békésnek és erőszakmentesnek hirdetett rendezvényt civilek szervezik, egy tiltakozássorozat kezdetének szánják.

A tömeg eleje már rég a Kossuth térre ért, mikor a vége még mindig csak a kiindulóponton, az Operánál volt. „Hajrá Magyarország, hajrá tömeg” skandálással nyugtázta ezt a szónok. A színpadon azt mondták, azt akarják megmutatni, többen vannak, mint a Békemenet. A demonstráció szervezői szerint több, mint 100 ezer ember vonult az utcára.

Közleményt adott ki a Jobbik Magyarországért Mozgalom a civil tüntetésről, azt írta, nagyon támogatják a megmozdulást, ott magánszemélyként jelen lesznek jobbikos politikusok, viszont fel is hívja a figyelmet arra, hogy „a Fidesz által odaküldött provokátoroknak ne dőljünk be, őrizzük meg együtt a tiltakozás törvényes és méltóságteljes formáját”.

A tüntetők bejelentették, hogy jövő szombaton megismétlik a tüntetést, és új választások kiírását fogják követelni.

 

tünti(MTI-felvétel)

Megtelt a demokráciáért tüntetőkkel a Kossuth tér, legalább százezren követeltek igazságos választási rendszert.

A magyar kormánypárti portálok szerint tízezren lehettek a tüntetők, de leginkább hallgatnak a megmozdulásról. 

Önnek ajánljuk