Közélet

Távozik az országból a Falck mentőszolgálat, de a miniszter nem aggódik

Pozsony | A Falck vállalat 2020-ban befejezi a mentőszolgálati központok működtetését Szlovákiában. Andrea Kalavská (Smer) egészségügyi miniszter szerint nem lesz probléma a hiányzó mentőautók pótlásával.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. július 18. 07:00

A felvétel illusztráció

A Falck az egyik legnagyobb mentőszolgálati központokat üzemeltető cég az országban: összesen 107 mentőállomást működtet, és körülbelül 1400 egészségügyi dolgozót foglalkoztat, akik évente csaknem 150 ezer bevetésen vesznek részt. A Falck mentőhálózata az ország területének 39 százalékát fedi le, köztük néhány dél-szlovákiai régiót is.

A dán vállalat gazdasági okokra hivatkozva hagyja el az országot.

„A cég új gazdasági stratégiájának egyik lényeges pontja, hogy a kulcsfontosságú piacokra összpontosít. Éppen ezért az utóbbi hat hónapban behatóan elemeztük a szlovák piacot és az ezzel összefüggő üzleti kockázatokat. Az elemzés eredményeként született meg a döntés, hogy felfüggesztjük működésünket az országban”

– közölte Jakob Bomholt, a Falck ügyvezető alelnöke.

A cég mentőszolgálatai nem egyszerre fejezik be működésüket: az első szerződések idén decemberben járnak le, a többi pedig a jövő év folyamán. A megüresedő helyekre az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (ÚZDS) pályázatot írt ki. Matej Polák, a Mentőszolgálatok Szövetségének (AZZS) elnöke szerint nincs ok az aggodalomra, hiszen a mentőállomások jövőre sem maradnak üzemeltető nélkül.

„Bár nem örülünk a vállalat távozásának, az országban működő további hat mentőszolgálatot üzemeltető cég bármiféle nehézség nélkül képes lesz pótolni a Falck szolgáltatásait”

– jelentette ki Polák.

A pályázatokkal kapcsolatban Andrea Kalavská (Smer) egészségügyi miniszter is bizakodó. „Nem hiszem, hogy problémát jelentene a megüresedett pontok feltöltése” – mondta az egészségügyi miniszter.

Polák hozzátette, hogy az állás nélkül maradó 1400 személynek sem okozhat problémát más munkahelyet találni. „Nem kell attól tartani, hogy sokan állás nélkül maradnak. Ha továbbra is a mentőszolgálatnál szeretnének dolgozni, és teljesítik a törvény által előírt feltételeket, nincs miért aggódniuk” – mondta az AZZS elnöke.(nar, SME)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Keserű hazai DAC-vereség a vásári hétvégén

Bugár: még meglehet az öt százalék

Bemutatta programját a PS-Spolu: két új minisztériumot is létrehoznának

Bányák bezárásával a klímaváltozás ellen

Ophelia, Zsanett, Hedvig

Megduplázódhat a katasztrófák károsultjainak száma 2050-re a globális felmelegedés miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?