Tavaly novemberben a legtöbb ágazatban nőtt a foglalkoztatottság

gyári munka

A válság ellenére a legtöbb ágazatban nőtt a foglalkoztatás tavaly novemberben, csak az iparban és a szolgáltatások terén csökkent a munkavállalók száma – tájékoztatott a Statisztikai Hivatal.

A vendéglátóiparban nőtt legjelentősebben a foglalkoztatottság, közel ötödével. A szállást nyújtó vállalkozások 14%-kal több dolgozót alkalmaztak, mint egy évvel korábban. Mindkét ágazat még csak pótolja a világjárvány miatti bezárások okozta kieséseket.

Az informatikai és kommunikációs ágazatban több mint 4%-os növekedés volt a foglalkoztatottság terén, míg a gépjárműeladás és -szervizelés, valamint a kiskereskedelem területén dolgozók száma több mint 3%-kal nőtt.

Az ipari termelésben dolgozók száma azonban 1,6%-kal csökkent. A legtöbb ember itt dolgozik, de 2022 márciusa óta csökken az ebben az ágazatban foglalkoztatottak száma. Az egyes szolgáltatások terén is 1,3%-kal kevesebb munkavállaló dolgozik, mint egy évvel korábban. Már harmadik hónapja csökken a foglalkoztatottság ezen a területen.

A 2022 elejétől november végéig a 10 vizsgált ágazatból 8-ban nőtt a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbi adatokhoz képest, a legjelentősebb mértékben a szállásadás és a vendéglátás területén, 9,7%-kal, a vendéglátásban 7,7%-kal, az informatikai és kommunikációs területen közel 5%-kal. Az iparban foglalkoztatottak számának enyhe, 0,8%-os, a szolgáltatóiparban pedig 0,1%-os csökkenése figyelhető meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?