Közélet

Tanácsadókra megy az uniós pénz

Pozsony | Szlovákiában nem csupán az uniós támogatások katasztrofális merítésével vannak gondok, a támogatások lehívásával kapcsolatos tanácsadói cégek esetében is hatalmas visszaélésekre derült fény – állítják az ellenzéki SaS képviselői, akik szerint a legtöbb pénzt a földművelésügyi tárca herdálta el.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2017. január 23. 17:07

„Szlovákia már három éve merítheti az új programozási időszakra elkülönített pénzösszeget, eddig azonban ennek csupán a 3,9 százalékát hívtuk le, ami rendkívül kevés. A kormány azonban annál aktívabb a pénzek elherdálásában” – állítja Lucia Nicholsonová, a parlament SaS-es alelnöke. Szerinte a minisztériumok egyre nagyobb mértékben bíznak meg az uniós támogatások merítésével kapcsolatos tanácsadói szolgáltatásokért cégeket. Az erre elkülönített 650 millió euróból máris 75 millió eurót költöttek el. Nicholsonová szerint a belügyminisztérium 2014-ben egy pályázat során tíz tanácsadó társaságot választott ki, és a minisztériumok csak ezekből választhatnak.

A Deloitte a nyerő

Az eddigi legnagyobb nyertesnek a Deloitte számít, amelynek 33,4 millió euró ütötte a markát, miközben a tanácsadó cég alkalmazottai 130 eurós órabérért csak azt a munkát végzik el, amely a minisztériumi alkalmazottak munkakörébe tartozik. „A legrosszabb helyzetről a földművelésügyi tárca esetében számolhatunk be, ahol még az előző miniszter, Ľubomír Jahnátek hivatali ideje alatt 6,6 milliós szerződést írtak alá a Deloitte tanácsadó céggel, miközben az integrált regionális operatív program vezetője a tárcánál Marek Mitošinka, aki 2015-ig tanácsadóként dolgozott a Deloitte-nak” – mondta Nicholsonová. A Deloitte szerinte az elmúlt időszakban több súlyos hibát is elkövetett, az óvodákkal kapcsolatos kiírás esetében például az Európai Bizottságnak kellett közbelépnie, Mitošinkának köszönhetően azonban „sikeresen oldották meg az ügyet”: a Deloitte új megrendelést kapott, amely során kijavíthatta az elkövetett hibákat.

Hogy mekkora összegekről volt szó, azt Nicholsonová szerint mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Deloitte csak egy 70 oldalas kézikönyvért 95 ezer eurót zsebelt be a földművelésügyi tárcától, miközben egy hasonló kézikönyve már korábban is volt a minisztériumnak. Az SaS ezért arra kéri a tárcavezetőt, Gabriela Matečnát, hogy tegyen rendet a tárcájánál. Richard Sulík, az SaS elnöke figyelmeztette Matečnát, hogy a fent jelzett hiányosságokról az Európai Bizottságot is tájékoztatják.

15 éves tapasztalat

A földművelésügyi tárca jelenlegi vezetése azzal védekezik, hogy a minisztérium irányításának a márciusi átvételét követően jelentős mértékben sikerült növelni az uniós támogatások merítését. „Csak november óta 416 millió eurós keretösszeget hirdettünk meg” – nyilatkozta Zuzana Peiger Ačjaková, a tárca sajtóosztályának képviselője, aki szerint az SaS bírálata teljesen alaptalan. „Mitošinka például 15 éves tapasztalattal rendelkező csúcsszakember, akinek köszönhetően sikerült újraindítani az uniós támogatások lehívását” – tette hozzá Ačjaková. (TASR, SITA, mi)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
munkás k

A többség nem fogta vissza a béreket

koronavírus

A 40–49 éves korosztályból került ki legtöbb új fertőzött a héten

Igor Matovič

Matovič szerint nyárra beoltják az EU felnőtt lakosságának 70 százalékát

Igor Matovič

A kormány egyelőre nem tervezi a gyárak bezárását

kigyulladt autó

Érsekújvár – 70 centből 3 000 eurós kárt okozott „barátjának” a 22 éves férfi

drogterjesztő

Drogdílert fogtak el Pozsonyban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.