Közélet

Szlovák katonákat küldenek Maliba

Pozsony | Szlovákia legfeljebb öt katonai szakértőt küld Maliba az European Union Training Mission Mali (EUTM MALI) misszió keretében - döntött a kormány mai rendkívüli ülésén.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2015. november 27. 15:00

A katonai szakértőket fél évre küldik Maliba Párizs kérésének eleget téve. A párizsi merényleteket követően a francia kormány arra kérte partnereit, hogy kapcsolódjanak be az EU és az ENSZ-missziókba a világ legveszélyeztetettebb részein. Az indoklás szerint a francia csapatok egy részét így hazarendelhetik, és a terrorizmus elleni küzdelemre koncentrálhatnak. 
 
Franciaország múlt héten kérte az Európai Unió tagállamai közötti kölcsönös katonai segítségnyújtási szerződés 42.7-es pontjának aktiválását. Ez kimondja, hogy ha az egyik tagállam területén fegyveres agresszióra kerül sor, a többi tagállam köteles minden rendelkezésére álló eszközzel segíteni és támogatni a megtámadott országot.
 
A katonai szakértők kiküldetését, melyet Martin Glváč védelmi miniszter javasolt, még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.
 
A védelmi minisztérium által kiadott közlemény leszögezi: a biztonsági helyzet a Mali Köztársaságban rendkívül instabil, amit bizonyít a múlt heti bamakói terrortámadás is. Ez a merénylet ugyanakkor csak egy volt a sok közül. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által jóváhagyott EUTM Mali misszió 2013 óta tevékenykedik az országban. LEgfőbb célja, hogy a helyi hadsereg az ENSZ békefenntartóival együttműködve képes legyen megvédeni a bamakói központi kormányt és felújítani az ország területi integritását. A misszióban 23 EU-tagállam vesz részt. (TASR, SITA)
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
groh

Csorbul az iskolaválasztási jog

Gyatlov-rejtély

Az orosz ügyészség azt állítja, hogy hatvan év után megoldották a Gyatlov-rejtélyt

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.