Közélet

Szlovák iskola parancsra

Pozsony | Már nem fordulhat elő, a nagyszarvaihoz hasonló osztálynyitási huzavona. Kormánypárti képviselők javaslatára kötelezik az önkormányzatokat az osztályok megnyitására, melyben nem korlátozzák a minimális létszámot, s melyhez az önkormányzatok nem kapnak anyagi fedezetet. A magyar közösség aligha lesz haszonélvezője az új szabályozásnak.
Ibos Emese

2019. január 9. 19:00

nagyszarva alapiskola
- TASR-felvétel

Kormánypárti képviselők – köztük Vörös Péter (Híd) – javaslatára módosult decemberben a közoktatási törvény és az oktatásügyi államigazgatásról szóló jogszabály. Lényege, hogy ha az önkormányzatok nem állapodnak meg az iskolakörzetek kialakításáról, akkor ez a jogkör a járási hivatalokra száll át, s a hivatal jelöli ki az iskolakörzetet. A módosítás nem tartalmaz megkötést a minimális osztálylétszámra, s a hidas politikusok szerint ez a magyar közösségnek is kedvez. Mindezt úgy, hogy az állam nem biztosít anyagi fedezetet az osztálynyitáshoz.

Peter Krajňák (Híd) oktatási államtitkár elmondta, hogy az iskolakörzet kialakításakor – az új szabályozás szerint – négy kritériumot kell szem előtt tartani. Ilyen az iskola kapacitása, illetve számba kell venni, hogy más önkormányzati épület alkalmas-e oktatói-nevelői munkára, figyelembe kell venni az elérhetőséget, a közlekedési tényezőket, és az állandó lakhelyű lakosok államnyelven való oktatásra vonatkozó igényét. „A járási hivatal akkor dönt az iskolakörzetről, ha veszélyeztetve van a kötelező iskolalátogatás, mert az önkormányzatok nem állapodtak meg” – mondta lapunknak Vörös Péter a közösségi hálón közzétett állásfoglalásában állítja, arra törekedtek, hogy ne sérüljön az önkormányzatiság elve. Fiala-Butora János jogász viszont emlékeztet, hogy eddig ez kizárólag önkormányzati hatáskör volt, most pedig feltételekhez kötik. „Magyarul, az eddig kizárólagos önkormányzati jogkör első lépésben továbbra is az önkormányzatoknál marad, a végső döntés viszont a kerületi székhelyen levő járási hivatalokhoz kerül” – mutatott rá Fiala-Butora János, aki szerint beavatkoztak az önkormányzatiságba, és egyértelműen a nagyszarvai szlovák iskola érdekében. Ráadásul a módosítás nem rendezi a kérdés anyagi vetületét. „Az önkormányzatot kényszerítik arra, hogy közös iskolakörzeteket hozzon létre, osztályt, iskolát nyisson, de pluszforrásokhoz nem jut, mindezt saját forrásokból kell kigazdálkodnia” – mutat rá Fiala-Butora János.

Nagyszarva precedenst teremt

2018. szeptember 3. 19:46

Nagyszarva precedenst teremt

A módosítás a Nagyszarván kialakult helyzetre reagál. Itt tavasszal az önkormányzat elutasította, hogy a helyi magyar iskolában szlovák osztályt nyisson a környező településeken élő szlovák diákok részére. Peter Krajňák (Híd) oktatási államtitkár szerint a módosítással az eddigi mechanizmus nem sérül, pusztán nagyobb jogkört kaptak a járási hivatalok, ha az önkormányzatok nem állapodnak meg. „A módosítás a gyakorlatban pontosan meghatározza, mit kell figyelembe venni az iskolakörzetek kialakításakor” – mondta az államtitkár.

Fiala-Butora János jogász emlékeztet, hogy a módosításnál nincs megkötés a minimális diáklétszámot illetően. „Vagyis az eddig magyar iskolákra vonatkozó kivételt kiterjesztették a szlovák iskolákra is” – mondta a jogász. Fontos momentum, hogy a magyar iskolák minimális osztálylétszámát valóban eltörölték, az önkormányzatok pedig szabad kezet kaptak abban, hogy meddig tartják meg az iskoláikat, meddig és mennyit hajlandóak áldozni az iskola fenntartására saját forrásaikból. A módosítás alapján azonban a járási hivatal kényszerítheti az önkormányzatot az osztály megnyitására – akár 4 fővel is – , melynek anyagi vetületét saját zsebből kell finanszíroznia. Orosz István, a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola igazgatója szerint az iskolák gazdaságilag akkor fenntarthatók, ha osztályonként átlag 20 diákkal működnek. „Ennyi diák után járó normatívából ki lehet gazdálkodni a fenntartási költségeket és a tanárok bérét, bár fejlesztésre már nem futja” – magyarázza az igazgató. Alacsonyabb létszámnál már a fenntartónak hozzá kell járulnia a költségekhez.

A módosításnál azzal is érvelnek, hogy oda-vissza érvényes. „Ha például néhány magyar szülő igényelné, hogy Kassa egyik lakótelepén működő szlovák alapiskolában magyar osztály nyissanak, érvelhet a fenntartónál ezzel a módosítással” – mondta Peter Krajňák.  Fiala-Butora János szerint ez az érv nem állja meg a helyét.  „Az eddigi szabályozás szerint is megoldható volt, hogy magyar osztályt nyissanak ott, ahol nem volt, viszont volt, illetve lett volna rá igény. Ez a módosítás egy olyan helyzetben segít, ha például több településen szétszórt iskolás gyermek részére szeretnének osztályt nyitni ott, ahol nincs iskola. Nem tudom elképzelni azt a szituációt, amikor ez az intézkedés a magyar oktatás számára előnyös. Ugyanis tipikusan ott, ahol elegendő számú magyar gyermek van iskola létesítésére, az önkormányzatban is képviselve vannak a magyarok érdekei, és a legritkább esetben vannak képviselve a kerületi székhely szerinti járási hivatalokban, akikhez a hatáskör került. Ez a törvény kifejezetten olyan közösségek számára előnyös, akik betelepülő közösségek. Politikailag nincsenek képviselve az önkormányzatokban, viszont van elegendő számú iskoláskorú gyermekük ahhoz, hogy egy iskolát létre hozzanak”– magyarázza Fiala-Butora János. „Pozitívumnak tartom, hogy a törvény ösztönzi az önkormányzatokat az együttműködésre! Ez a magyar iskolák szempontjából létkérdés, és régóta sürgető probléma. Tehát a törvénynek igenis lehet pozitív hatása az iskolahálózatunk további alakulása szempontjából” – zárja állásfoglalását Vörös Péter, a Híd parlamenti képviselője.

Fiala-Butora János szerint viszont ami ösztönzőt a törvény nyújt, az a magyar iskolák esetében eddig is adott volt (pl. önkormányzatok összefogásának lehetősége), amire pedig szükség lenne (pl. iskolabusz-program), azt ez a módosítás sem oldotta meg. A fő változás a hatáskör kerületi székhely szerinti járási hivatalhoz (tehát a dunaszerdahelyi járás esetében a nagyszombati, a komáromi járás esetében a nyitrai) helyezése, ahol a magyar érdekek nincsenek képviselve.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus
Frissítve

Csütörtökön 1454 embert teszteltek, ebből 24 minta volt pozitív

eduard heger

Megegyezett a kormány a bankokkal a törlesztőrészletek halasztásáról

Alsóhatár

Fűtetlen lakásokban a karanténban

b

Nem egyszerű eljutni a bősi karanténközpontba és onnan haza

Komárom

Kék színben pompázott a komáromi Szentháromság-szobor

tornalja gyilkosság

Gyilkosság történt Tornalján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.