Közélet

Nagyszarva precedenst teremt

Nagyszarva | Törvénymódosítással oldaná meg Peter Pellegrini kormányfő, hogy az önkormányzatok mindenhol lehetőséget teremtsenek az anyanyelvi oktatásra, legyen szó az államnyelvről vagy kisebbségi nyelvről. Ha regionálisan nem születik egyezség, akkor az állam közbelépne.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. szeptember 3. 19:46

- TASR-felvétel

Azért, hogy ne fordulhasson elő a nagyszarvaihoz (Dunaszerdahelyi járás) hasonló eset, Peter Pellegrini szerint módosítani fogják a közoktatási törvényt. „A nemzetiségileg vegyesen lakott területeken az önkormányzatoknak konkrét határidőre meg kellene állapodniuk abban, hogy melyik település teszi lehetővé a kisebbségi nyelven, és melyik az államnyelven, vagyis a szlovák nyelven való oktatást. Ha az önkormányzatok nem tudnak megállapodni, akkor az állam veszi kézbe a dolgot és dönti el, hogy az adott régióban hogyan fog működni az oktatás” – közölte a kormányfő. Hozzátette, hogy a központi döntés kötelező érvényű lesz az önkormányzatokra nézve, s a két iskola vonzáskörzete azonoslesz.

Pellegrini ma Nagyszarván zárt ajtók mögött tárgyalt a helyi önkormányzattal és a szülők által alapított BKZ elnevezésű polgári társulás képviselőivel. A találkozót egyébként a szülők kezdeményezték még a nyár elején, miután a nagyszarvai önkormányzat májusban elutasította a szülők petícióját és a szlovák alapiskola létesítésére vonatkozó kérvényüket. Így a 2018/2019-estanévben nem nyíltszlovák osztály a helyi magyar alapiskolában. A petíciót kezdeményező szülők szerint a helyiek mondvacsinált okokkal ellenzik a szlovák iskola megnyitását. A szlovák diákokat helyszűke miatt több iskola, köztük a somorjai is elutasította. Az oktatási minisztérium lapunk kérdésre megerősítette, hogy a jövőben valóban a törvénymódosítás jelenthetne megoldást arra, hogy a szlovák gyerekek anyanyelvükön tanulhassanak a saját körzetükben. „Az oktatási minisztérium több fenntartóval egyeztet annak érdekében, hogy megoldást találjunk az iskolaköteles diákok anyanyelvi oktatására. Egyeztetünk Nagyszarva, Somorja, Úszor és Vörösmajor polgármestereivel” – közölte a minisztérium sajtóosztálya.

nagyszarva
- TASR-felvétel

Peter Pellegrini szerint javaslatát az önkormányzatok képviselői is és a szülők is elfogadhatónak találták. Az új módosítás már a következő tanévtől hatályba lépne. A kormányfő egyébként úgy fogalmazott, hogy a tanácskozáson nem észlelt nacionalista hangulatot. „Inkább technikai jellegű problémáról van szó, mert néhány polgármester nem tudott közös nevezőre jutni” – zárta Pellegrini

2018. augusztus 17. 12:45

Pellegrini az oktatási tárcára bízta a nagyszarvai szlovák osztályok ügyét

Parázs hangulatban, indulatoktól túlfűtött, ám konstruktív hangnemben zajlott az az egyeztetés a nagyszarvai önkormányzati hivatalban, melyet a hiányzó szlovák iskola miatt kezdeményeztek a szülők. Mivel az önkormányzat elutasította, hogy a helyi magyar alapiskolában szlovák osztályt nyissanak, a szülők levélben fordultak a kormányfőhöz. Pellegrini azt mondta, az anyanyelvi kisebbségi és az államnyelven való oktatás lehetőségét is fontosnak tartja.

nagyszarva
- TASR-felvétel

Utóbbiért rövidesen úgy módosítanák az oktatási törvényt, hogy körzetenként az önkormányzatok egyezségén múlna, hogy hol működne magyar, illetve szlovák iskola. Egyezség híján az állam közbelép. Jelenleg ugyanis az önkormányzatok kezében van az oktatási intézmények megnyitásának, illetve bezárásának kérdése. „Ezt a megoldást minden érintett fél elfogadhatónak találta, mert mindannyiunk érdeke, hogy ne gerjesszünk felesleges ellentéteket és feszültséget ott, ahol teljes békességben és egyetértésben élnek egymás mellet a szlovákok és a magyarok, mint például itt, Nagyszarván” – mondta a kormányfő, aki szerint ez a megoldás garancia lenne arra is, hogy az egyes települések ne csak a saját iskolájuk gondjait orvosolják, hanem közösen, az egész régióét. (sk, ie)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Önrész nélkül már nincs lakáshitel

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Továbbra is migránsokkal riogat a Fidesz

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

Hétfőtől teljes útlezárás lesz a Nánai úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?