Közélet

Štúr-szobor-avatás engedély nélkül

Párkány | A közlekedési minisztériumhoz tartozó Közkikötő tette lehetővé, hogy Párkányban felállítsák Ľudovít Štúr emlékművét. Az állami vállalat szerint ez ugyan igaz, de a vasárnapi szoboravatásra nem adtak engedélyt.
Czímer Gábor

2019. május 14. 12:00

Štúr-szobor
- TASR-felvétel

Štúr mellszobrát vasárnap leplezték le, teret adva ezzel a szlovák nacionalista, szélsőjobboldali szervezetek képviselőinek, de az esemény a magyarok között is heves indulatokat váltott ki. A helyszínen a Matica slovenská képviselői mellett jelen volt többek közt Marian Kotleba pártjának (ĽSNS) két parlamenti képviselője, Milan Uhrík és Ján Kecskés, de ott volt Štefan Harabin, a Legfelsőbb Bíróság bírája, korábbi köztársaságielnök-jelölt is. Az MKP és civil aktivisták pedig tüntetéssel, molinókkal tiltakoztak a szoborállítás ellen.

Az emlékművet a város önkormányzatának megkerülésével, a Közkikötő tulajdonában levő területen állították fel. A Matica slovenská párkányi szervezete ettől az állami vállalattól bérli a szobor alatti telket. A cég vezérigazgatóját Gabriel Szekeresnek hívják, akinek a neve egy gyanús ügylettel kapcsolatban is felmerült. 2017-ben a Közkikötő félmillió euróért rendelt kaszálási szolgáltatást egy olyan vállalattól, amely közvetve Szerekeshez köthető. Miután ez kiderült, a megrendelést törölték.

A Štúr-szobor ügyében szerettük volna kikérni Szekeres álláspontját, aki azonban csak szóvivőjén, Martin Kontúron keresztül válaszolt. A szóvivő szerint ők nem tudtak arról, hogy a város önkormányzatának kifogásai vannak a szobor elhelyezése ellen.

„Az egyet nem értésükről csak a napokban, a sajtóból értesültünk. Hivatalos úton senki nem keresett bennünket az ügyben” – magyarázta Kontúr, és hozzátette, nem az ő feladatuk, hogy az önkormányzat véleményét kikérjék. A szóvivő szerint, ha nyomós indokot látnak arra, hogy felbontsák a Matica slovenskával kötött bérleti szerződést, akkor megteszik.

A szóvivőnél aziránt is érdeklődtünk, a vállalat miért tűri meg, hogy a területén szélsőségesek tartsanak rendezvényt. Az emlékmű leplezésén megjelenő szélsőségesekről Kontúr elmondta: „A Közkikötő elhatárolódik minden, a magyarok és szlovákok közti feszültségkeltést célzó tevékenységtől.” A szóvivő szerint az építmény még nem kapta meg a használatbavételi engedélyt, így ők nem is engedélyezték a szoboravatást. A 2015-ben kelt bérleti szerződéssel kapcsolatban Kontúr elmondta, azt még a vállalat előző vezetése írta alá, ők csak a 2018-as kiegészítést hagyták jóvá. Az eredeti megállapodás pedig
minden törtvényes előírásnak megfelel.

A vállalat az Érsek Árpád (Híd) vezette közlekedési minisztérium tulajdonában van. A tárcavezető írásos beleegyezését adta, hogy a szobor alatti terület bérleti szerződését kiegészítsék. A miniszter szóvivője, Karolína Ducká szerint ők is csak a sajtóból értesültek arról, hogy az önkormányzati képviselők kifogásolják a szoborállítást, hivatalosan nem keresték meg őket az ügyben.

A tárca is elhatárolódott a nemzetiségek közti feszültségkeltéstől.

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hotel

Folytatódtak az elbocsátások, továbbra is csökkennek a bérek

koronavírus

A legtöbb esetben Csehországból hozták be a vírust Szlovákiába

Ľuboš Blaha

Holokauszttagadással gyanúsítja a NAKA Blahát

Robert Fico

Fico örülne, ha Ľuboš Blaha a Smer vezetésének tagja lenne

Zuzana Čaputová

Čaputová kíváncsi Gröhling diplomamunkájával kapcsolatos érveire

Branislav Gröhling

Gröhling nem mond le, de ma már másképp írná meg a diplomamunkáját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.