Közélet

Štúr-szobor-avatás engedély nélkül

Párkány | A közlekedési minisztériumhoz tartozó Közkikötő tette lehetővé, hogy Párkányban felállítsák Ľudovít Štúr emlékművét. Az állami vállalat szerint ez ugyan igaz, de a vasárnapi szoboravatásra nem adtak engedélyt.
Czímer Gábor

2019. május 14. 12:00

- TASR-felvétel

Štúr mellszobrát vasárnap leplezték le, teret adva ezzel a szlovák nacionalista, szélsőjobboldali szervezetek képviselőinek, de az esemény a magyarok között is heves indulatokat váltott ki. A helyszínen a Matica slovenská képviselői mellett jelen volt többek közt Marian Kotleba pártjának (ĽSNS) két parlamenti képviselője, Milan Uhrík és Ján Kecskés, de ott volt Štefan Harabin, a Legfelsőbb Bíróság bírája, korábbi köztársaságielnök-jelölt is. Az MKP és civil aktivisták pedig tüntetéssel, molinókkal tiltakoztak a szoborállítás ellen.

Az emlékművet a város önkormányzatának megkerülésével, a Közkikötő tulajdonában levő területen állították fel. A Matica slovenská párkányi szervezete ettől az állami vállalattól bérli a szobor alatti telket. A cég vezérigazgatóját Gabriel Szekeresnek hívják, akinek a neve egy gyanús ügylettel kapcsolatban is felmerült. 2017-ben a Közkikötő félmillió euróért rendelt kaszálási szolgáltatást egy olyan vállalattól, amely közvetve Szerekeshez köthető. Miután ez kiderült, a megrendelést törölték.

A Štúr-szobor ügyében szerettük volna kikérni Szekeres álláspontját, aki azonban csak szóvivőjén, Martin Kontúron keresztül válaszolt. A szóvivő szerint ők nem tudtak arról, hogy a város önkormányzatának kifogásai vannak a szobor elhelyezése ellen.

„Az egyet nem értésükről csak a napokban, a sajtóból értesültünk. Hivatalos úton senki nem keresett bennünket az ügyben” – magyarázta Kontúr, és hozzátette, nem az ő feladatuk, hogy az önkormányzat véleményét kikérjék. A szóvivő szerint, ha nyomós indokot látnak arra, hogy felbontsák a Matica slovenskával kötött bérleti szerződést, akkor megteszik.

A szóvivőnél aziránt is érdeklődtünk, a vállalat miért tűri meg, hogy a területén szélsőségesek tartsanak rendezvényt. Az emlékmű leplezésén megjelenő szélsőségesekről Kontúr elmondta: „A Közkikötő elhatárolódik minden, a magyarok és szlovákok közti feszültségkeltést célzó tevékenységtől.” A szóvivő szerint az építmény még nem kapta meg a használatbavételi engedélyt, így ők nem is engedélyezték a szoboravatást. A 2015-ben kelt bérleti szerződéssel kapcsolatban Kontúr elmondta, azt még a vállalat előző vezetése írta alá, ők csak a 2018-as kiegészítést hagyták jóvá. Az eredeti megállapodás pedig
minden törtvényes előírásnak megfelel.

A vállalat az Érsek Árpád (Híd) vezette közlekedési minisztérium tulajdonában van. A tárcavezető írásos beleegyezését adta, hogy a szobor alatti terület bérleti szerződését kiegészítsék. A miniszter szóvivője, Karolína Ducká szerint ők is csak a sajtóból értesültek arról, hogy az önkormányzati képviselők kifogásolják a szoborállítást, hivatalosan nem keresték meg őket az ügyben.

A tárca is elhatárolódott a nemzetiségek közti feszültségkeltéstől.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kilenc évet kapott Juraj Hossú, Henry Acorda gyilkosa

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Továbbra is elégedetlenek a pedagógusok a fizetésük miatt

Már 334 forint felett jár az euró

Agócs Attila: A Kuciak-gyilkosság után ki kellett volna lépnünk a koalícióból

Nemesócsán ismét polgármestert választanak szombaton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?