Közélet

Robert Fico: "PCR-tesztet hamisítottam"

Pozsony | A rendőrség által megfigyelt vadászházban Robert Fico, a Smer vezetője arról beszélt, Maroš Žilinka főügyész üzenetet küldött neki, miszerint nem kell attól tartaniuk, hogy a közeljövőben törölnék a büntető törvénykönyv hírhedt 363-as paragrafusát. Fico arról is beszélt, hogy átesett a Covid-fertőzésen, és PCR-tesztet hamisított.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. október 29. 17:30

„Fiúk, valahogy így néz ki a halál” – mondta Fico a koronavírusról ⋌(TASR-felvétel)
„Fiúk, valahogy így néz ki a halál” – mondta Fico a koronavírusról (TASR-felvétel)

A Denník N újabb részleteket közölt azon videófelvételekből, amelyek Fico, Robert Kaliňák egykori smeres belügyminiszter, Marek Para ügyvéd, Miroslav Bödör nagyvállalkozó és Tibor Gašpar fia, Pavol Gašpar titkos találkozóiról készültek. Para a „Tisztítótűz-ügyben” gyanúsított korábbi rendőrfőkapitányt, Tibor Gašpart és a „Marhapásztor-ügyben” érintett Norbert Bödör vállalkozót, Miroslav Bödör fiát képviseli a bíróságon. Az érintettek arról beszélgettek, miként tudnák befolyásolni a főügyész döntéseit. „Őszintén meg szeretett volna szerezni minden tisztséget, mivel szereti az ilyen kinevezéseket. Másrészt, pont ugyanannyira szereti döntéseinek a függetlenségét, legalábbis, ha a saját döntéseiről van szó” – jellemezte Kaliňák Žilinkát. Miroslav Bödör pedig indulatosan beszélt arról, hogy a főügyész nem hajlandó beavatkozni egyes büntetőügyekbe. „Nincs itt senki, nincs, aki parancsoljon (...) Azt hittem, hogy jön majd a főügyész, és azt mondja, kiba….. fa.. speciális ügyészek, megállítlak titeket” – panaszkodott Miroslav Bödör, akinek fia, Norbert vizsgálati fogságban van, ahogy Tibor Gašpar is, aki egyébként rokonságban áll a Bödör családdal. A korábbi smeres belügyminiszter és társai a vadászházban arról is beszélgettek, hogy a főügyész és Daniel Lipšic speciális ügyész között ellentét feszül. Kaliňák egy videóüzenetben reagált a nyilvánosságra került információkra. Ebben arról beszél, az idősebb Bödör és az ifjabb Gašpar azért ilyen kétségbeesett, mert családtagjaikat jogellenesen tartják fogva.

Az Aktuality.sk által megszerzett felvéelen Robert Fico, Miroslav Bödör és az ülő Para ügyvéd látható.

2021. október 25. 16:49

Gorilla 2.0? Titkos találkán volt Fico és Kaliňák - a rendőrség lehallgatta őket!

Fico és Žilinka
Egy másik videófelvétel tanúsága szerint a vadászházban Fico beszélgetett Miroslav Bödörrel és Pavol Gašparral a főügyészről. A Smer vezetője a találkozón elmondta, Žilinka nagyon fél, bezárkózott, az SMS-ekre csak emotikonokkal válaszol, pedig folyton igyekeznek felvenni vele a kapcsolatot. A Smer egyébként nyilvánosan is támogatja a tisztségében Žilinkát. Szeptember 27-én aztán Fico a társainak elmondta, két közvetítőn keresztül, de sikerült felvennie a kapcsolatot a főügyésszel. A Denník N beszámolója szerint a Smer vezetője elmondta, egy kelet-szlovákiai vállalkozó, Stanislav Obický segítségével Žilinka üzenetet küldött nekik. „Nem kell félnünk a változásoktól, legalábbis ami a 363-as paragrafust, illetve a Főügyészség és a Speciális Ügyészség szétválasztását illeti, mert erre nem lesz idejük” – idézte Fico az üzenetet. A lap értelmezése szerint a kérdéses mondat arra utal, hogy a főügyész bizonyos jogköreit a kormány csak az után tudja korlátozni, ha már a Smerhez közeli személyek kikerültek a vizsgálati fogságból, és megszüntetik ellenük az eljárást. A kérdéses büntetőeljárásokra a jelenlegi fázisukban ugyanis Žilinkának lehet a legnagyobb hatása, hiszen a büntető törvénykönyv 363-as paragrafusából adódó jogköre szerint leállíthatja az egyes vizsgálatokat. Erre a közelmúltban volt is példa, amikor Žilinka így engedte szabadon a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) korábbi vezetőjét, Vladimír Pčolinskýt. Žilinka Fico beszámolója alapján nem bízik abban, hogy a kormány függetleníteni tudja a Speciális Ügyészséget a Főügyészségtől. Žilinka és Obický is tagadja, hogy üzeneteket küldtek volna a Smer vezetőinek.

fico

2021. október 29. 10:52

Fico: Žilinka azt üzente, hogy nem kell félnünk

PCR-tesztet hamisított
A Smer vezetője, aki a nyilvános megszólalásai során rendszeresen kétségbe vonja a koronavírus elleni oltás hasznosságát, a titokban készített felvételeken beismerte, hogy valójában ő is elkapta a kórt. Arról beszélt, a görögországi nyaralása során fertőződött meg és olyan rosszul lett, hogy összeesett. „A szomszédos asztalnál egy német kardiológus ült, aki meg volt győződve arról, hogy szívrohamom van” – mesélte, és hozzátette: „Fiúk, valahogy így néz ki a halál.” Elmondása szerint két héttel a fertőzés után is fáradt volt és fémes ízt érzett. „Ez egy szörnyű betegség, szörnyű!” – tette hozzá. A Smer vezetője azt is elmondta, az előírt 14 nap helyett 11 napot töltött karanténban, majd PCR-tesztet hamisított, hogy hazajöhessen Görögországból. A volt miniszterelnök Szlovákiába érkezése után sem tartotta be az oltatlanoknak előírt 14 napos karantént, hanem Bazinba ment, hogy ott a korrupciós ügyekben gyanúsított Dušan Kováčik volt speciális ügyészt támogassa a bíróságon. Ha Fico valóban megszegte a karanténra vonatkozó előírásokat, akkor akár 5000 eurós büntetést is kaphat.

dennikn

2021. október 29. 09:46

VIDEÓ: Fico Covid-tesztet hamisított, a koronavírust pedig „szörnyű betegségnek” nevezte!

EP és hazugságvizsgálat
A vadászházban készült felvételeket, amelyek a Tisztítótűz-ügy nyomozati aktáinak részét képezik, csütörtökön kézbesítették a Speciális Ügyészségnek, jelentette ki Jana Tökölyová, a Főügyészség szóvivője, cáfolva azokat a spekulációkat, hogy a Speciális Ügyészség szivárogtatta volna ki a szóban forgó videókat. A szóvivő hangsúlyozta, a felvételek eddig nem voltak a hivatal birtokában, csupán a találkozókról készült átiratok. A főügyész korábban utasítást adott arra, hogy indítsanak vizsgálatot a médiában megjelent videófelvételek kiszivárogtatása ügyében. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) ezzel összefüggésben büntető feljelentést tett a belügyminisztérium belső ellenőrzési ügyosztályánál. Hamran István megbízott országos rendőrfőkapitány úgy nyilatkozott, annak érdekében, hogy kiderítsék, ki szivárogtatta ki a videókat, hazugságvizsgálatnak vetik alá azokat a rendőröket, akik kapcsolatba kerültek a felvételekkel.

A titokban készített felvételekkel Vladimír Bilčík (Spolu) javaslatára az Európai Parlament (EP) polgári szabadságjogokért felelős bizottsága is foglalkozik. Decemberben meghallgatást tartanak a jogállamiságot, alapjogokat és demokráciát vizsgáló munkacsoportban. Az EP-képviselők azt javasolják, az ügyben hallgassák ki a Speciális Ügyészség, a Szlovák Ügyvédi Kamara és az igazságügyi minisztérium illetékeseit. Bilčík mindezt többek közt a nyomozati iratokból való információk kiszivárgásával indokolta. 

(Denník N, TASR, br, czg)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Boris Kollár

A Sme rodina támogatja a választási időszak lerövidítését

Boris Kollár

További osztogatásra készül a kormány

Zuzana Čaputová
Frissítve

Čaputová szerint Matovič valótlan dolgokkal áll elő

fewf32

A férfi elmondta, miért fojtotta meg barátnőjét a pozsonyi kollégiumban

parlament k

Egyetért azzal, hogy a parlamenti képviselők őrizetbe vételéhez a parlament beleegyezése is szükséges?

Jeo Biden Olaf Scholz
Frissítve

Biden: nem vált be Putyin számítása, nem sikerült megosztani a NATO-t és a G7 csoportot

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.