Közélet

Rimava tv-botrány: a város hallgat a kopaszokról

Ibos Emese

2017. december 6. 18:37

Rimaszombat | A Rimava tv nem tesz feljelentést azért, mert Marian Kotleba szimpatizánsai nem akarták beengedni munkatársukat Besztercebánya megye képviselő-testületének alakuló ülésére. Állítják, tudják, ki mozgatta a szálakat a háttérből.

Két videófelvétel köröz a világhálón a Besztercebányai megyei képviselő-testület hétfői alakuló ülése lőtt kirobbant botrányról, ahol a Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) két kopaszra borotvált szimpatizánsa önkéntes őrséget állt a tanácsterem előtt, és nem engedte be a helyi Rimava tv operatőrét. Marian Kotleba (ĽSNS) szokatlan módon Rimaszombatba hívta össze az alakuló ülést. A videókon jól látható, hogy a két ajtónállót előbb Simon Zsolt (független) parlamenti képviselő nyomatékosan figyelmezteti, törvénysértést követnek el. A kopaszok Ján Lunter megválasztott megyefőnök felszólításának sem tettek eleget. Többször lökdösték, taszigálták Kristian Borzy operatőrt. Az egyik kopasz többször kijelentette, hogy nem mehet be a tanácsterembe, mert megveri, ha közeledni próbál az ajtóhoz. Az nem derült ki, mi kifogásuk volt az operatőrrel szemben. Miután egyre jobban eldurvult a helyzet, Radovan Ceglédy, a Rimava tv társtulajdonosa riasztotta az állami rendőrséget. Az egész lökdösődést, vitát alig 2 méteres távolságból végig szótlanul és legfőképpen tétlenül szemlélte a rimaszombati városi rendőrség két szolgálatban levő tagja. A „rend őrei” akkor sem mozdultak, miután előbb az újságírók, majd Simon Zsolt is többször figyelmeztette őket a törvénysértésre, és felszólította a két férfit, hogy lépjenek közbe, tegyék szabaddá a bejáratot. Pár perccel később néhány lépést még hátráltak is a kopasz őröktől.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"296342","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Kerestük Berecz Pétert, a rimaszombati városi rendőrség parancsnokát. Tudni szerettük volna, értesült-e a történtekről, indul-e vizsgálat a két tétlen városi rendőr ellen. „A polgármester engedélye nélkül semmit sem mondhatok, belső rendelet szabályozza, hogy nem nyilatkozhatok” – mondta lapunknak Berecz Péter. Jozef Šimko polgármestertől és Rigó László (MKP) alpolgármestertől is szerettük volna megkérdezni, hogy a város vezetése rendelt-e őröket az épületbe, illetve, rendben van-e, hogy a város területén két önkéntes kopasz őr önkényesen dönt arról, ki vehet részt egy nyilvános eseményen és ki nem. Azt is szerettük volna megtudni, hogy a város vezetése mit lép ebben az ügyben. Eddig egyikük sem reagált a megkeresésünkre.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"296151","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Radovan Ceglédy lapunknak elmondta, hogy a Rimava tv nem tesz feljelentést az ügyben. „Hivatalosan senki nem hajlandó elárulni, ki okozta a hétfői botrányt, nem hivatalosan eljutott hozzánk az információ, kinek az utasítására történtek így a dolgok” – mondta Ceglédy, aki szerint bevett gyakorlat, hogy a város vezetése kizárólag az általa finanszírozott városi tv-vel és újsággal kommunikál. „Más újságírókkal nem kommunikálnak úgy, hogy célba érhessenek, nem válaszolnak a kérdésekre, csak nyilatkozatokat kapunk. Ez a múlt század mečiarizmusa” – közölte Radovan Ceglédy, aki szerint az is egy állásfoglalás, hogy csak néhányan álltak ki mellettük.

Simon Zsolt (független) szerint a hétfői események arról adtak képet, mi várna Szlovákiára, ha Marian Kotleba nagyobb teret kapna, ha kormányt alakíthatna. „Abszolút arrogáns, hatalommal visszaélő rendszer lenne, mely számomra borzasztó kép. Rosszabb lenne, mint a mečiari korszak” – közölte Simon Zsolt, aki szerint nagyon sajnálatos, hogy kevés ember érezte úgy, ki kell állnia azok mellett, akiknek alkotmányos jogait sértették meg a szélsőséges párt verőemberei.

Agócs Attila szerint előre megtervezett előadásnak lehettünk tanúi. „Úgy viselkedtek, ahogyan szoktak: teátrális, erőfitogtató módon. A két hatalmas, tetovált tarkójú alak csak a bevezető volt, hiszen a tanácsterem gyakorlatilag összes szabad helyét elfoglalták a szélsőséges hívek, és megrendelésre tapsolták vezérüket” – mondta Agócs. Polgármesterként állítja, hogy hasonló eset Füleken nem történhetett volna meg. „A leköszönő megyeelnök nyilván azért merte ezt megcsinálni, mert tudta, hogy a polgármester úrban szövetségesre talál” – zárta Agócs.

Önnek ajánljuk