Közélet

Rendszerhiba vagy mulasztás?

Pozsony | A pénzügyi igazgatóság tegnap elismerte, valóban hiba csúszott a hivatal információs rendszerébe. František Imrecze igazgató állítja: a lakosság alig érzi meg a hiba hatásait.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2015. augusztus 4. 19:40

Az ellenzék szerint azonban mintegy 900 ezer polgár került bizonytalan helyzetbe, ráadásul ők súlyos rendszerhibát látnak a történtek mögött. 
 
František Imrecze pénteken még azt állította, hogy a pénzügyi igazgatóság információs rendszere rendben működik, csak kisebb, rendszeren belüli egyenetlenségeket észleltek. „Az információs rendszer először dolgozza fel a Szociális Biztosító és az Egészségügyi felügyelet adatait. Természetes, ha nem megy minden zökkenőmentesen” – mondta akkor az igazgató. Tegnap viszont már árnyaltabban fogalmazott. „Valóban hibás adatokat küldtünk a Szociális Biztosítónak és az Egészségügyi Felügyeletnek. Emberi mulasztás, és nem rendszerhiba történt” – jelentette ki František Imrecze. 
 
Téves összegek 
 
A hiba miatt a Szociális Biztosító nem tudta időben értesíteni az újonnan megszabott, július 1-jétől érvényes járulékok összegéről az egyéni vállalkozókat. Az Egészségügyi Felügyelet is téves adatokat kapott, emiatt az egészségbiztosítók számláztak téves összegű járulékokat. 
 
„Az egészségbiztosítók összesen 886 ügyfélnek küldik el a javított éves elszámolást. Az ügyfeleknek semmit sem kell kérvényezniük” – mondta Imrecze. A Szociális Biztosító esetében egyelőre nem tudják, hány ügyfél adatai hibásak, mivel itt jóval bonyolultabb az adatgyűjtés. Dušan Muňko, a Szociális Biztosító igazgatója azt mondta, már dolgoznak a javított adatokkal, a vállalkozók pedig időben megkapják a járulékokra vonatkozó információkat. Ezeket az egyéni vállalkozóknak augusztus 2. helyett szeptember 10ig kell befizetniük.
 
Ellenzéki támadás 
 
Ellenzéki képviselők napok óta arra figyelmeztettek, hogy súlyos gondokat okoz a pénzügyi igazgatóság nem működő információs rendszere. „Mintegy 910 ezer ember került bizonytalan helyzetbe a rendszer miatt” – állítja Pavol Zajac (KDH) képviselő, aki személyesen kért magyarázatot a történtekre. „Az igazgató azt állítja, egy informatikus hibázott. Szerintem viszont a rendszert úgy kell beállítani, hogy hasonló helyzetben az ellenőrző mechanizmusok működjenek” – mondta Zajac. A képviselő szerint a történtek plusz költségeket rónak a Szociális Biztosítóra és az egészségügyi biztosítókra, illetve az államra. Ez utóbbi összegét egyelőre nem tudják megjósolni. 
 
Peter Kažimír védelmébe vette a pénzügyi igazgatóságot. A hibát ő is elismerte, de állítja, a problémákat orvosolták, és a rendszer most már gond nélkül működik. A pénzügyminiszter átfogó elemzést kért a kialakult helyzetről, melyről a parlament pénzügyi bizottsága legközelebbi ülésén tárgyal. A miniszter azt ígérte, a jelentés a nyilvánosság számára is elérhető lesz.  (ie, SITA, TASR)
 
Önnek ajánljuk

„Megalázták az alkotmánybíró-jelölteket”

A kórházban lesz az új endokrinológiai szakrendelő Komáromban

GALÉRIA: Elindultak a traktorok, Pozsonyba tartanak

Feloldják a jegesmedve-invázió miatt elrendelt szükségállapotot Novaja Zemlján

Újabb forgalomkorlátozások a D4-es és R7-es út építése miatt

Komárom már nem külső végrehajtókon keresztül fogja behajtani az adósságokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?