Közélet

Rekordszámú magyar ügy az emberi jogi bíróságon

Strasbourg | A magyar állam ellen folyik a legtöbb eljárás az Európai Unió tagállamai közül az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EHCR).
author
Lajos P. János

2017. június 14. 11:30

A bíróság jelenleg több mint 93 ezer folyamatban levő ügyet tart nyilván, ebből közel 10 ezret a magyar állam ellen nyújtottak be egyének vagy intézmények. Magyarország az Európa Tanács 47 tagállamát figyelembe véve is előkelő helyen áll: csak Törökország – 23 000 ügy – és Ukrajna – 19 050 ügy – előzi meg. Összehasonlításképpen: Szlovákiával szemben csak 231 beadványt tartanak nyilván. Az ügyek mintegy 90 százalékát 10 tagállammal szemben vezetik, köztük Magyarország mellett még három uniós tagállam van: Románia, Olaszország és Lengyelország.
 
Az unió élvonalában
A magyar ügyek többségét ugyan a börtönviszonyok miatti tömeges beadvány teszi ki – az összes eset közül mintegy 7000-et – de ezeket leszámítva a maradék mintegy 3000 üggyel is az uniós tagállamok élvonalába tartozik. A börtönviszonyok esetében egy ügyben már elmarasztalta Magyarországot a testület, jelenleg azt várják, hogy augusztus végéig javulnak-e a feltételek a börtönökben.
 
A Magyarország elleni egyik legutóbbi ítélet a menekültekkel való bánásmód miatt született idén márciusban. Két bangladesi menekült fordult a strasbourgi testülethez azért, mert az érvényes szabályozás szerint nem hagyhatják el a tranzitzónát, amíg a menedékkérelmüket a magyar hatóságok elbírálják. A magyar kormány azzal védekezett, hogy az ország déli határán létesített tranzitzóna Szerbia irányába nyitva áll, ám ha a menekült elhagyja a zónát, a menedékkérelmét elutasítják. Az EHCR több millió forintos kártérítés kifizetésére kötelezte a magyar államot a két menekültnek.
 
Roma nők ügye
Szlovákiával szembeni ügyek közül a legismertebb talán a sterilizált roma nők ügye, a bíróság megállapította, hogy a szlovák intézmények megsértették a megfelelő tájékoztatás nélkül sterilizált nők jogait.
 
Az Emberi Jogok Európai Bírósága nem az Európai Unió testülete, az Európa Tanács hozta létre még 1959-ben. Feladata az 1950-ben elfogadott Európai Jogok Európai Egyezményének betartatása az Európa Tanács tagállamaiban. Az egyezmény betartása kötelező az unió tagállamai számára is, ezt a csatlakozási szerződés tartalmazza. Az egyezmény 18 cikkelyben szabályozza azokat az alapvető emberi jogokat – például a szólásszabadság, a gyülekezési szabadság, a megkülönböztetés tilalma, a kínzás tilalma – amelyeket minden európai államnak be kell tartania. Az egyezményt Európában csak Fehéroroszország nem írta alá.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
FBI k

Az FBI módszereivel harcoljunk a fizetésemelésért

telefonálás

Megszabadulhatunk a marketinghívásoktól

A síneken fekve várta a vonatot

TRAGÉDIA: Elgázolt egy férfit a vonat az állomáson

50 évvel ezelőtt elrabolta egy bébiszitter, most találta meg a családja

50 évvel ezelőtt elrabolta egy bébiszitter, most találta meg a családja

ponty

Sok helyen nem tud majd élő pontyot venni!

f

KVÍZ: Bandi, Böbe... Milyen nevekhez tartoznak a következő BECENEVEK?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.