Közélet

Rekordszámú magyar ügy az emberi jogi bíróságon

Strasbourg | A magyar állam ellen folyik a legtöbb eljárás az Európai Unió tagállamai közül az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EHCR).
Lajos P. János

2017. június 14. 11:30

A bíróság jelenleg több mint 93 ezer folyamatban levő ügyet tart nyilván, ebből közel 10 ezret a magyar állam ellen nyújtottak be egyének vagy intézmények. Magyarország az Európa Tanács 47 tagállamát figyelembe véve is előkelő helyen áll: csak Törökország – 23 000 ügy – és Ukrajna – 19 050 ügy – előzi meg. Összehasonlításképpen: Szlovákiával szemben csak 231 beadványt tartanak nyilván. Az ügyek mintegy 90 százalékát 10 tagállammal szemben vezetik, köztük Magyarország mellett még három uniós tagállam van: Románia, Olaszország és Lengyelország.
 
Az unió élvonalában
A magyar ügyek többségét ugyan a börtönviszonyok miatti tömeges beadvány teszi ki – az összes eset közül mintegy 7000-et – de ezeket leszámítva a maradék mintegy 3000 üggyel is az uniós tagállamok élvonalába tartozik. A börtönviszonyok esetében egy ügyben már elmarasztalta Magyarországot a testület, jelenleg azt várják, hogy augusztus végéig javulnak-e a feltételek a börtönökben.
 
A Magyarország elleni egyik legutóbbi ítélet a menekültekkel való bánásmód miatt született idén márciusban. Két bangladesi menekült fordult a strasbourgi testülethez azért, mert az érvényes szabályozás szerint nem hagyhatják el a tranzitzónát, amíg a menedékkérelmüket a magyar hatóságok elbírálják. A magyar kormány azzal védekezett, hogy az ország déli határán létesített tranzitzóna Szerbia irányába nyitva áll, ám ha a menekült elhagyja a zónát, a menedékkérelmét elutasítják. Az EHCR több millió forintos kártérítés kifizetésére kötelezte a magyar államot a két menekültnek.
 
Roma nők ügye
Szlovákiával szembeni ügyek közül a legismertebb talán a sterilizált roma nők ügye, a bíróság megállapította, hogy a szlovák intézmények megsértették a megfelelő tájékoztatás nélkül sterilizált nők jogait.
 
Az Emberi Jogok Európai Bírósága nem az Európai Unió testülete, az Európa Tanács hozta létre még 1959-ben. Feladata az 1950-ben elfogadott Európai Jogok Európai Egyezményének betartatása az Európa Tanács tagállamaiban. Az egyezmény betartása kötelező az unió tagállamai számára is, ezt a csatlakozási szerződés tartalmazza. Az egyezmény 18 cikkelyben szabályozza azokat az alapvető emberi jogokat – például a szólásszabadság, a gyülekezési szabadság, a megkülönböztetés tilalma, a kínzás tilalma – amelyeket minden európai államnak be kell tartania. Az egyezményt Európában csak Fehéroroszország nem írta alá.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Edvard Beneš TASR/AP

„A Beneš-dekrétumok alkalmazása nem sokban különbözik attól, mintha ma a zsidó-törvényeket alkalmaznák”

Mekkora az adó összege, és hogyan kell befizetni?

Mekkora az adó összege, és hogyan kell befizetni?

Emlékművet állítanak Pozsonyban Ján Kuciaknak és Martina Kušnírovának
Frissítve

Emlékművet állítanak Pozsonyban Ján Kuciaknak és Martina Kušnírovának

Bankrablót keres a pozsonyi rendőrség

Munkát ígértek, prostitúcióra kényszerítettek két 20 éves nőt

Vlagyimir Putyin

Putyin: Amerika és a NATO figyelmen kívül hagyta Moszkva alapvető aggályait

Baleset

Az utolsó utáni pillanatban próbált besorolni, nem sikerült (VIDEÓ)

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.