Közélet

Ravasz: Örüljünk a magyarajkú romáknak

Balog Zoltán magyar emberierőforrás-miniszter a hét elején Tusványoson arról beszélt, hogy a magyar közösségek és a magyar kormány még nem döntötték el, hogy a határon túli magyarul beszélő cigányok tehertételt vagy erőforrást jelentenek.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. július 22. 11:30

Balog miniszter dilemmája azonban a valóságban nem létezik. Ugyan a magyarajkú romák helyzete sok esetben gyengébb, mint nem roma társaiké, számos alkalommal bebizonyosodott már, hogy nélkülük a határon túli magyar közösségek fennmaradása még nehezebb lenne. Gömörben például sok esetben kizárólag a roma diákok miatt lehet fenntartani a magyar iskolákat, magyar cigányok vannak a hagyományőrzők között, és ők azok, akik miatt sok faluban még vannak magyar nyelvi jogok.

Ráadásul: azzal, hogy a magyar cigányok egy jelentős része magyarnak vallja magát, a magyar közösség részévé válnak, és ez nem függ attól, mit gondol erről a budapesti kormány. Ahelyett, hogy polemizálunk, örüljünk, hogy a magyarajkú romák egy jó része szimpátiával áll a magyar közösséghez.

Romaügyi kormánybiztosként mindig odafigyelek arra, hogy Szlovákiában a magyarajkú romák megfelelő támogatást kapjanak az államtól. Arra, hogy óvodák és iskolák épüljenek, hogy munkahelyeket hozzunk létre. Ezek minden dél-szlovákiai ember érdekét jelentik, nem csak a romákét. A PURT civil szervezet munkája, amelynek egyik alapítója vagyok, egyértelműen mutatja: maguk a romák is tenni akarnak azért, hogy jobb életkörülményeket hozzanak létre lakóhelyükön. Ezek azok a dolgok, amelyekről beszélünk kellene, nem pedig felesleges árkokat ásni a világosabb és sötétebb bőrű magyarajkú emberek közé.

Ravasz Ábel,

a Híd alelnöke

romaügyi kormánybiztos

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus - Megjelent a delta variáns Szlovákiában

Vladimír Lengvarský
Frissítve

Szerdától a körzeti orvosi rendelőkben is lehet regisztrálni a védőoltásra

r

VIDEÓ: Forgalommal szemben hajtva okozott balesetet, majd meglépett a helyszínről

koronavírus

Koronavírus: 35 új fertőzöttet találtak kedden, haláleset nem volt

Kassa

Kassán is beindult a strandszezon

Szoboszlai Dominik

Szoboszlai: az elmúlt időszak nem volt egyszerű

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.