Közélet

Radičová: a népszavazás nem a családról, hanem a házasságról fog szólni

Pozsony | A Szövetség a Családért (Aliancia za rodinu) civil szervezet által kezdeményezett népszavazás nem a családról, nem is a regisztrált partnerségről, hanem a házasságról és az oktatásról fog szólni – véli Iveta Radičová volt miniszterelnök.
SITA

2014. december 13. 18:35

A népszavazás ugyanis vagy a házassággal és az örökbefogadással kapcsolatban jelenleg érvényes állapotot fogja megerősíteni, vagy módosítani, ha a résztvevők többsége negatív választ ad. A harmadik kérdés az oktatásügyet érinti. 
 
Az államfő által február 7-ére kiírt referendum három kérdésből fog állni:
 
1) Egyetért-e azzal, hogy házasságnak csak egy férfi és egy nő kapcsolatát lehessen nevezni?
2) Egyetért-e azzal, hogy a homoszexuális kapcsolatban élő párok ne fogadhassanak örökbe gyereket?
3) Egyetért-e azzal, hogy a szülők beleszólhassanak gyermekük tanulmányaiba olyan érzékeny területeken mint az eutanázia, vagy a szexuális nevelés?
 
A volt miniszterelnök hozzátette, a nők fokozatosan egyenjogúvá válnak a férfiakkal. „A nők és a férfiak önállóan is képesek a gazdasági egzisztencia megteremtésére, az egyenjogúsítás által pedig új viszonyok keletkeznek. Elvált apák, gyerekek más-más apától, gyermeküket egyedül nevelő apák, apák házasságon kívül, külföldi apák, nevelőapák, munkanélküli apák, háztartásbeli apák, külföldi apák. És sok az egyedül élő ember is. Amit a partnerek átélnek, az nem csak az ő személyes bukásuk vagy felelősségük” – mondta
 
A kormányfő korábban maga is szociális ügyi miniszter volt Mikuláš Dzurinda második kormányában. Véleménye szerint a 2005-ös családjogi törvény, és annak módosításai megfelelően reagálnak a kialakult helyzetre. „Mindannyian családi kapcsolatokban élünk. A felnőttek 59%-a házasságon kívül, 41 százaléka házasságban. A házasság megszűnésével nem szűnik meg a család, és a családi kapcsolatok gyakran a házassággal együtt sem keleteznek” – tette hozzá.
Önnek ajánljuk

Államfőválasztás
 a déli városokban

Három évig harcolt a kórral Baló György

Ha a közönség neveletlen

Az Iszlám Állam bosszúval fenyeget a mecsetek elleni támadásért

Kevéssé ismert tények a spermiumról

Zidane nélkül nincs győztes Real Madrid

Legfrissebb galériák
Olvasta már?