Közélet

Pluszpénzt ígérnek az iskoláknak az idegen nyelvi tankönyvekre

Pozsony | Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter hangsúlyozta, pozitív változásokra számíthatnak az iskolák a tankönyvek terén. „Ismét bővült a tankönyvek portfóliója” – hangsúlyozta. Az uniós helyreállítási alapból az idegen nyelvi tankönyvekre diákonként átlagban 20 eurót kapnak az iskolák.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2022. április 7. 19:46

Branislav Gröhling k
- TASR

„A másik jelentős változás – melynek biztosan örülni fognak az iskolák vezetői – a tankönyvek vásárlásának már nem a közbeszerzési törvény alapján kell történnie” – mondta Gröhling, aki szerint a korábbi folyamat leegyszerűsödik, mivel az iskolák közvetlenül kiválaszthatják az adott segédanyagot. Matus Mónika, a Szenczi Molnár Albert Alapiskola igazgatója emlékeztetett, a nemzetiségi iskolák számára már tavaly sem volt kötelező a közbeszerzési eljárás. A miniszter bejelentésével egy időben zajlott a kilencedikesek szlovák tesztelése, így a felmérővel járó teendők miatt a magyar iskolák vezetői nem tudták élőben követni a sajtótájékoztatót. „Nem vették figyelembe azt, hogy van elég nemzetiségi iskola, ahol ma írták a szlovák tesztet a gyerekek” – jegyezte meg Matus.

Másfél könyv

Gröhling további „újdonságról” is beszámolt, az oktatási intézmények ezúttal két forrásból igényelhetik a tankönyvvásárlási hozzájárulást. Az állami költségvetésből a következő évre 11,5 millió eurót különítenek el. A támogatás összegének átlaga nem változik – a szlovák iskolákban az első évfolyam esetében 32 euró, a 2–4. évfolyam tanulói részére pedig 16 euró áll az iskolák rendelkezésére. A felső tagozaton diákonként 15 euróból kell gazdálkodniuk az iskoláknak. A minisztérium sajtóosztálya lapunk megkeresésére elárulta, a nemzetiségi iskolák ezúttal is magasabb támogatásra számíthatnak. A magyar tanítási nyelvű alapiskolában az első évfolyamban 48 euró jut egy főre, a felsőbb évfolyamokban pedig 24 euróban határozták meg a támogatás összegét. A középiskoláknak 11 euró jut fejenként a tankönyvekre, a magyar tannyelvű intézményekben pedig diákonként 24 eurós juttatást kapnak erre a célra.

„Ha 12,80 eurónál kezdődik egy tankönyv, akkor minden épeszű ember látja, hogy egy-másfél könyvre elég ez az összeg” – mondta az iskola igazgatója arra utalva, hogy pár euróval többet kapnak ugyan a nemzetiségi iskolák, de közel sem fedezi a tankönyvek árát. A gyűjtőiskolák számára kihívást jelent az is, hogy a minisztérium nem veszi figyelembe, hogy a következő évben a kisiskolákból is érkeznek gyerekek az ötödik évfolyamba. Matus példaként említette, hogy jelenleg 29 negyedikes tanulójuk van, s ennek megfelelően 29 diákra kapják a támogatást, az ötödikes diákok valós létszáma azonban a környező kisiskolákból érkező gyerekek miatt ennél jóval magasabb lesz. Az iskola vezetője elmondta, a szülőknek a tankönyvekért nem kell fizetniük, a munkafüzetekért azonban igen.

Hiába az EU-s pénz

Az uniós helyreállítási alapnak köszönhetően a tanintézetek további 7,6 millió eurót költhetnek az idegen nyelvi oktatáshoz szükséges tankönyvekre. Ez az alapiskolákat és a nyolcosztályos gimnáziumok első négy évfolyamát érinti. „Az iskolák diákonként átlagban 20 eurót kapnak az idegen nyelvű tankönyv és munkafüzet megvásárlására” – tette hozzá Gröhling. A tárcavezető állítja, a támogatást még áprilisban megkapják az iskolák.

Prékop Mária, az oktatásügyi minisztérium kisebbségi főosztályának egykori vezetője úgy véli, ha a minisztérium pluszforrásból finanszírozza is az idegen nyelvi tankönyveket, akkor sem lesz elég a tavalyihoz hasonló összeg a tankönyvek költségének fedezésére. Rámutatott, a könyvek többsége munkáltató tankönyv, ami azt jelenti, nem lehet őket több éven keresztül használni. „Annyira kevés volt ez a pénz, hogy megvettük a gyerekeknek a könyvet, de az, hogy tanári példányt, vagy esetleg módszertani könyvet is rendeljünk, elképzelhetetlen volt” – mondta, majd hozzátette, rengeteg hasznos segédeszköz van a piacon, ezekre azonban az iskoláknak nincs pénze. „Emelkedtek az energiaárak, a normatíva viszont nem lett több” – figyelmeztet Prékop arra utalva, hogy nemhogy a tankönyvekre nincs elég pénz, de még a fenntartási költségre (fűtés, világítás) sem elég a minisztériumi finanszírozás.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
gáz

Sulík gázárcsökkentése veszélybe sodorhatja az energiabiztonságunkat

87 euróval több marad a nyugdíjasok zsebében

Új átverés szedi áldozatait: az idősek szó szerint kidobják megtakarított pénzüket az ablakon

Gúta

Nem öntöttek ki a folyók, nincs gond a szúnyoghelyzettel Gútán

heger k

Heger üdvözölte Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

putyin k

A britek rájöttek, milyen szindrómában szenved Putyin

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.