PISA-teszt: Szlovákia rosszabbul teljesít

Pozsony |

<p>Nincs mivel büszkélkednie Szlovákiának a tavalyi PISA tesztekkel kapcsolatban. Diákjaink matematikából, természettudományokból és szövegértésből is rosszabb eredményeket produkáltak, mint legutóbb.&nbsp;</p>

A tavalyi PISA-tesztek szerint a szlovákiai diákok matematikai, szövegértési és természettudományi képességei is romlottak. A szlovák eredmények mindhárom területen jóval az OECD-átlag alatt maradtak. Szlovákia 2003 óta vesz részt a tesztelésben, azóta a tavalyi a leggyengébb teljesítmény, amit a hazai diákok produkáltak. Matematikából 15, szövegértésből 14, természettudományokból pedig 19 ponttal szereztek kevesebbet, mint 2009-ben, a legutóbbi PISA-teszteken.  A minisztérium hallgat Az Oktatásügyi Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM) és az oktatási minisztérium a háromévenként nyilvánosságra hozott eredményeket korábban sajtótájékoztatók keretén belül elemezte – kedden viszont mindössze sajtóhírben számoltak be az eredményekről, amelyeket nem is kommentáltak.  A PISA 2012-ben elsősorban a matematikai képességek felmérésére koncentrált. Szlovákia 482 pontot szerzett, amely a résztvevő OECD-országok átlaga alatt van. Alacsonyabb pontszámot produkáltak mint 2003-ban, 2006-ban és 2009-ben. A 2009-es évhez képest 15 ponttal csökkent az eredményük. Tehát diákjaink a 23–29. helyen találhatóak az OECD-országok rangsorában, az összes résztvevő (65 ország) tekintetében a 31 – 39. helyet foglalják el. Hasonló eredményt Norvégia, Portugália, Olaszország, Spanyolország, Oroszország, USA, Litvánia, Svédország és Magyarországdiákjai értek el.  Az OECD-államok közül csupán 5 ország teljesített matematikából gyengébben mint Szlovákia, mégpedig Izrael, Görögország, Törökország, Chile és Mexikó.  Többen tudnak kevesebbet Jelentősen megnőtt az ún. rizikós csoportba tartozó diákok száma, vagyis azoké, akik nagyon keveset tudnak az adott tantárgyból. 2003-ban szintén a matematika volt középpontban, a szlovákiai diákok 20%-a volt rizikós, tavaly viszont már 27,5%-uk. Csökkent továbbá a kiemelkedő tudással rendelkező diákok száma mindhárom vizsgált tárgyban. A PISA 2000-től végez felméréseket az említett tantárgyakban, a 15 éves diákok körében, hároméves ciklusonként. Célja nem az egyes diákok vagy iskolák tudásának illetve színvonalának mérése, sokkal inkább az adott országok oktatásügyi rendszerének változásait próbálja követni az eredményekkel. A tesztelésbe tavaly 65 ország kapcsolódott be, ebből 34 OECD-tag, és 31 pedig ún. partnerállam. Világviszonylatban legutóbb több mint félmillió diákot teszteltek, Szlovákiában 231 iskola 5700 tanulóját. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?