Közélet

Peter Pollák lehet az első szlovákiai roma EP-képviselő

Az OĽaNO listáján Peter Pollák jelölt szerezte a legtöbb karikát. Így ő lehet Szlovákia első roma nemzetiségű európai parlamenti képviselője, olvasható az OĽaNO mozgalom vasárnapi közleményében, mellyel a nem hivatalos eredményekre reagáltak.
TASR

2019. május 26. 19:46

Peter Pollák - Emil Vasko/Plus 7 dni

„Tekintettel a szlovákiai fasiszta párt egyre növekvő támogatottságára és a sikerük esetén fenyegető összeurópai szégyenre olyan lépésre szántuk el magunkat, amely ugyan nem volt népszerű, de helyénvalónak éreztük. A listán előkelő helyet kapott a roma Peter Pollák” – olvasható a közleményben, mely szerint Igor Matovič, az OĽaNO vezetője is Pollák javára lépett vissza.

A mozgalom örömét fejezte ki amiatt, hogy a választókkal közösen elérték a legfontosabb céljukat, vagyis hogy Pollák szerezzen mandátumot. „Jelentős fölénnyel szerezte meg a legtöbb karikát, ami történelmi sikert jelent, hiszen ő lesz az első szlovákiai, roma nemzetiségű európai parlamenti képviselő” – írják.

Az OĽaNO emlékeztetett, hogy Pollák egy roma telepen nőtt fel. „Nap mint nap azt mondták neki, hogy egy alsóbbrendű fajhoz tartozik, de ő nem tört meg és dacolt a sorsával. Elvégezte a főiskolát, és most ő maga is tanít. Így egy nagyon értékes, pozitív példává vált, főleg más, telepeken felnövő gyerekek számára” – áll az OĽaNO közleményében, mely szerint Pollák megválasztása azt is bizonyítja, hogy a választóknak van bátorságuk szembeszállni az előítéletekkel.

Az európai parlamenti választást az előzetes, nem hivatalos eredmények szerint a Progresszív Szlovákia (PS) – Együtt (Progresívne Slovensko – Spolu) koalíció nyerte. Az Európai Parlamentbe jutottak még a Smer-SD, az ĽSNS, a KDH, az SaS és az OĽaNO képviselői. A parlamenti SNS, Most-Híd és Sme rodina valószínűleg nem érték el az 5 százalékos küszöböt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A nők jóval felelősebben bánnak a pénzzel, mint a férfiak

Debrecenbe jöhet az AS Roma

Három oroszt és egy ukránt gyanúsítanak a maláj utasszállító lelövésével

Robert Fico meghátrálhat a csütörtöki szavazás kapcsán

Két kamasz fiú brutálisan megkínzott és meggyilkolt egy 14 éves lányt

Megrongálták Jakoby Gyula kassai festőművész szobrát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?