Közélet

Alkotmánybíró-választás: a koalíció áttette a szavazást 17:00-ra

Pozsony | Csütörtökön 11:00-től a parlamenti képviselőknek ismét az alkotmánybíró-jelöltekről kellett volna szavazni, a kormánykoalíció azonban este 17:00-ra halasztotta a döntést.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. február 14. 10:09

Frissítve
- Somogyi Tibor felvétele

11:00

A képviselők csütörtök délután ötkor fognak szavazni az alkotmánybíró-jelöltekről. A szavazás eredetileg tizenegy órakor lett volna, de Miroslav Číz (Smer-SD) javaslatára megszavazták a későbbi időpontot.

A képviselő szerint erre azért volt szükség, hogy megteremtsék a megfelelő körülményeket a szavazáshoz. „Mivel a koalíciónak több időre van szüksége a döntéshez, eltoltuk az időpontot" – jelentette ki Erik Tomáš (Smer-SD) képviselő.

10:51

Boris Kollár elmondása szerint a Sme rodina képviselői ugyanazokra a jelöltekre fognak szavazni, mint a keddi ülésen. Állítasa szerint a jelöltekről senkivel nem tárgyaltak és senki nem szólította meg őket. Ugyanakkor ő maga azt tanácsolta kollégáinak, hogy szavazzanak a Híd jelöltjeire.

10:41

Eva Smolíková, az SNS alelnöke azt nyilatkozta, hogy pártja képviselői szavazni fognak, sőt, ő arra számít, hogy néhány jelölt meg lesz választva.

10:30

A Tisztességes Szlovákiáért mozgalom felszólította a képviselőket, hogy teljesítsék kötelességüket és válasszák meg a 18 jelöltet, ne tegyék döntésképtelenné az alkotmánybíróságot.

10:21 

A Denník N szerint a kormánykoalíció nem tudott megegyezni az alkotmánybíró-választást illetően, erre utalnak Tibor Bernaťák (SNS) kijelentései.

Egy órával a voksolás kezdete előtt összeültek a képviselői klubok, hogy tárgyaljanak.

2019. február 14. 09:23

Baboš: Nincs koalíciós válság

10:10

Az alkotmányjogi bizottság nyilvános választást javasol

A parlament alkotmányjogi bizottsága azt javasolja, hogy a csütörtöki, megismételt alkotmánybírói szavazás nyilvános legyen.

A határozatot nyolc képviselő támogatta, köztük Sárközy Irén (Most-Híd) és Tibor Bernaťák, az SNS frakcióvezetője.

A titkos szavazást Robert Madej (Smer-SD) szorgalmazta, aki szerint az eljárás nem lenne szabályellenes. A nyilvános szavazást támogató képviselők ez ellen azzal érveltek, hogy az eljárási szabályzat csak abban az esetben engedélyezi a titkos szavazást, ha azt az alkotmány követeli meg, vagy legalább tizenöt képviselő kérelmezi.

A határozatot Andrej Danko házelnök (SNS) kérésére készítették el.

Kotlebáék részt vesznek az alkotmánybíró-választáson

Az ĽSNS képviselői részt vesznek az alkotmánybíró-jelöltek kiválasztása miatt megismételt szavazáson, információjuk van ugyanis arról, hogy a Most-Híd az ellenzéki SaS és az OĽaNO segítségével „kifejezetten liberális" jelölteket akar bejuttatni az alkotmánybíróságra

„Mindent megteszünk, hogy a liberalizmus útjába álljunk" – jelentette ki Marian Kotleba, az ĽSNS elnöke a parlamenti sajtótájékoztatóján.

Kedden nem született eredmény

A parlament kedden (2. 12.) nem szavazta meg az alkotmánybíró-jelölteket, ezért csütörtökön (2. 14.) újra szavaznak.

A képviselők nyílt szavazással szavaztak. A Smer-SD ezt végig ellenezte, ezért a párt tagjai üres szavazólapot adtak le. A nyílt szavazást még a jelöltekre való szavazás előtt fogadták el. A fő szorgalmazója a Most-Híd volt, és az SNS tagjai is jelezték, hogy nincs ellenükre.

A képviselőknek 18 alkotmánybíró-jelöltet kell választaniuk, akik közül az államfő kilencet fog kinevezni a leköszönő alkotmánybírók helyére. A megbízatási idejük 12 évre szól. Összesen 13 alkotmánybíró van.

(TASR, dennikn, aktuality.sk)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Már ketten meghaltak Nyitrán influenzában

Frissítve

Kiska: a KTAG elleni eljárás Fico bosszúja

VIDEÓ: Beintett a rendőröknek, majd megpróbált meglépni előlük

Le kell bontani a szeredi hidat

Közbeszerzési törvényt sértettek Ógyallán

Bugár már unja, hogy neki kell kibékítenie a közjogi méltóságokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?