Pellegrini: Szlovákia a cseh választási rendszerből meríthetne inspirációt

pelle pavel

Szlovákia a cseh választási rendszerből meríthetne inspirációt, kielemezve a több választókerülettel járó problémákat is – jelentette ki Peter Pellegrini (Hlas) házelnök csütörtökön, miután Markéta Pekarová Adamovával, a cseh képviselőház elnökével folytatott megbeszélést.

A házelnök egyúttal emlékeztetett, hogy alkotmánymódosításra lenne szükség ahhoz, hogy módosuljon a jelenlegi szlovákiai választási rendszer, vagyis az, hogy jelenleg az egész ország egyetlen választókerület. „Egyre erősebben hallani a régiók hangját, hogy saját megválasztott parlamenti képviselőjük képviselje az érdekeiket a törvényhozásban” – tette hozzá Pellegrini azzal, hogy a kormánykoalíció széles körű vitát szeretne indítani a választási rendszer módosításáról.

A házelnök beszámolt arról is, hogy Pekarová Adamová elfogadta meghívását a két ország törvényhozási vezetőinek találkozójára, amiről már Miloš Vystrčillel, a cseh szenátus elnökével is egyeztetett. A találkozóra jövő tavasszal kerülne sor az összes parlamenti alelnök részvételével, függetlenül attól, hogy melyik politikai pártot képviselik, azzal a céllal, hogy parlamenti szinten is ösztönözzék a „stratégiai együttműködésről” szóló vitát.

Első hivatalos külföldi útja során Pellegrini találkozott Csehország legfőbb közjogi méltóságaival, köztük Petr Pavel államfővel és Petr Fiala miniszterelnökkel. Elmondása szerint az egyes rendszerek összekapcsolásának terveiről is beszélt cseh partnereivel, egyebek között a villamosenergia-hálózat egyenlőtlenségeinek felszámolásáról. Ez a házelnök szerint költségcsökkenést eredményezhetne.

Pellegrini tájékoztatása szerint arról is beszéltek Pavellel és Fialával, hogy a katonai célokra fordítandó forrásokat a két ország gazdaságának támogatására kell költeni. „Ipari ország vagyunk, képesek vagyunk a gyártásra, és ezt a pénzt nem szabad mindenáron más országokba kivinni, ha támogatni tudjuk a hazai foglalkoztatást és a hazai ipart is” – hangsúlyozta a szlovák parlament elnöke. Szerinte Szlovákia például oktatórepülőket vásárolhatna Csehországtól.

Ami az infrastruktúra kiépítését illeti, tárgyaltak a Pozsony-Prága vasútvonalon közlekedő szerelvények sebességének növeléséről, valamint a közúthálózat javításáról is – tájékoztatott a parlament elnöke.

Pellegrini szerint a migráció problémájának megoldásához szükséges, hogy mindkét országnak csatlakozzon az európai szintű összefogáshoz, és hozzátette, a cseh partnereivel folytatott tárgyalás során világossá vált, hogy közös álláspontot szeretnének kialakítani. Azt azonban a belügyminisztériumok döntik el, hogy a továbbiakban is végeznek-e ellenőrzést a határokon – közölte.

Pellegrini elmondta továbbá, egyetértettek cseh tárgyalópartnereivel abban, hogy ha ezek az országok teljesítik a technikai követelményeket, a schengeni övezetet Romániára és Bulgáriára is ki kell terjeszteni. „Szlovákia és Csehország érdeke is, hogy a schengeni külső határ a lehető legtávolabb legyen országaink határától" – fogalmazott, és hozzátette, az EU így a centrumától távolabb, és a migrációs útvonalhoz közelebb lenne képes kezelni az illegális bevándorlás okozta problémákat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?