Közélet

Pellegrini: Kis egyezményt szeretnénk kötni az Egyesült Államokkal

Pozsony/Brüsszel | Szlovákia az Egyesült Államokkal való tárgyalásokban az ún. kis egyezményt támogatja, amely csak az ipari termékeket érintené, és emellett megszüntethetné az Egyesül Államok és Európa közt mindkét irányban mozgó árura kivetett vámot. Mindezt Peter Pellegrini kormányfő (Smer-SD) mondta el csütörtökön Brüsszelben, ahol az Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozóján vesz részt.
TASR

2019. március 22. 08:00

Peter Pellegrini - TASR-felvétel

Pellegrini Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős EU-biztossal és a Visegrádi Négyek képviselőivel tárgyalt. A tárgyalás célja az USA-val folyó beszélgetések állásának ismertetése volt. „Szlovákia az Egyesült Államokba autót exportáló országok közül az ötödik legjelentősebb, ezért ez egy kulcsfontosságú kérdés a számunkra" – hangsúlyozta a kormányfő.

Pellegrini emellett a támogatásáról biztosította az EU-biztost, annak érdekében, hogy minél hamarabb megkezdődjenek a kereskedelmi tárgyalások az USA-val. „A kis egyezmény megkötését támogatjuk, amely nem vonatkozna az agrártermékekre, csak az ipari termékekre, és amely megszüntethetné az Egyesült Államokból Európába hozott és Európából az Egyesült Államokba kivitt termékek vámját. Ez tehát nulla százalékos vámot jelentene" – magyarázta a miniszterelnök, aki szerint így nyolc százalékkal nőne a kereskedelem az Egyesült Államok irányába és kilenc százalékkal Európa felé.

Pellegrini a saját elmondása szerint azon lesz, hogy olyan nyilatkozatot fogadjanak el, amely felgyorsítja a tárgyalásokat. „Ellenkező esetben légüres térbe kerülünk, és akkor nem tudom, mit fogunk csinálni" – jegyezte meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Külföldi kezelés: nem fizet mindent a biztosító

Frissítve

Az SaS politikusának autóját húzták ki a Garamból, a kocsi belseje csupa vér volt

Agyonlőtték a Trainspotting színészét

Ijesztő baleset: autók repültek a D2-esen

Notre-Dame: Rövidzárlat okozhatta a tüzet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?