Közélet

Pellegrini a biztonsági tanács összehívására szólította fel a kormányfőt

Pozsony | Peter Pellegrini volt kormányfő és a parlamenten kívüli Hlas elnöke felszólította Eduard Heger (OĽaNO) kormányfőt, hogy Ferenc pápa távozása után mielőbb hívja össze az állami biztonsági tanácsot, és foglalkozzanak a biztonsági egységeknél kialakult helyzettel.
TASR

2021. szeptember 14. 15:30

Peter Pellegrini
- TASR-felvétel

Pellegrini szerint ezek után Zuzana Čaputová államfőnek kellene kezdeményeznie a három legfőbb közjogi méltóság találkozóját, Boris Kollár (Sme rodina) parlamentelnöknek pedig egy parlamenti ülést kellene összehívnia, amelyen tájékoztatnák a képviselőket az eredményről.

Pellegrini megjegyezte: ha a kormányfő korábban tudott lépni, és össze tudta hívni az állam képviselőit a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) épületében, akkor kihasználva a törvény adta jogköreit, összehívhatná a biztonsági tanácsot is. „Kormányfőként minden más országban cselekednie kellene. Ez azt jelenti, hogy nem furcsa összetételű titokzatos találkozókat kell szervezni, hanem az erre való szervet kell elővenni” – így Pellegrini. Megjegyezte: a kormányfő nem kerülheti el a politikai felelősségvállalást, mert ő felel a minisztereiért, és ő jelöli az SIS vezetőjét. Hegernek szerinte már rég le kellett volna váltania Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminisztert.

Pellegrini azt állítja, hogy van elég törvényes módon beszerzett bizonyíték és hangfelvétel, amely a helyzet súlyosságát igazolja. Egyelőre csak azt mondja, hogy a háttérben a hangfelvételek drasztikus tartalmáról beszélnek. Elmondta, hogy ezeken egyes nyomozók arról egyeztetnek, hogy mit csináljanak valamelyik tanúval vagy letartóztatásban lévő személlyel, hogy tanúskodjon. Hozzátette: tart attól, hogy ha ezek az információk beigazolódnak és napfényre kerülnek, miképp fogja a nyilvánosság kezelni a rendőröket.

A köztársasági elnökhöz intézett felhívással kapcsolatban, mely szerint találkozót kellene kezdeményeznie a többi legfőbb közjogi méltósággal, megjegyezte, hogy épp az elnök az, akinek nehéz időkben „rendet kell csinálnia” a parlament elnökével és a kormányfővel együtt. „Habár nem törvényből adódóan, mivel a köztársasági elnöknek nincsenek ilyen jogkörei, de morális tekintélyként bármikor megteheti” – mondta.

Egyúttal arra szólította fel az államfőt, hogy küldje el Peter Kubinát a tanácsadói közül, mert ügyvédként olyan személyeket is képvisel, akiket hétfőn tartóztattak le a belső ellenőrzési hivatal (ÚIS) akciója keretében. Feltette a kérdést: komfortosan érzi-e magát az államfő ebben a helyzetben, normálisnak tartja-e ezt, és pártatlannak fogja-e érezni magát egy ilyen helyzetben.

A Tomáš Tarabához közeli független parlamenti képviselők ezzel kapcsolatban felszólították a kormányfőt, hogy vállalja a politikai felelősséget a jogállam felbomlásáért. Állásfoglalásukban megállapították, hogy a belső ellenőrzési hivatal hétfői akciója az SIS vizsgálatok manipulálásával kapcsolatos információit igazolja. Ezenkívül a biztonsági erőkbe és a bűnüldöző szervekbe vetett bizalom csökkenésének negatív hatásaira figyelmeztettek.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová
Frissítve

Čaputová a traumák évének nevezte az elmúlt évet

kijárási tilalom

Jogi gondok a kijárási tilalommal

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban – Ami a beszélgetésből kimaradt

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban – Ami a beszélgetésből kimaradt

koronavírus

Akinek tünetei vannak, ingyen mehet PCR-tesztre

ddd

Meddig terhelhető egy gyermek?

koronavírus

Koronavírus – Ismét ezer felett az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma, tízen elhunytak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.