Közélet

Nyáron lehet új rendőrfőkapitány

Pozsony | Jóváhagyta az országos rendőrfőkapitány megválasztásának új szabályait a parlament. Az ellenzék szerint a kormánykoalíció be akarja betonozni saját jelöltjét a rendőrség élére.
Ibos Emese

2018. december 6. 16:04

Saková-Lučanský
Denisa Saková szerint a jelenlegi főrendőr, Milan Lučanský is megpályázhatja a posztot - TASR-felvétel

A parlamenti képviselők 76 szavazattal módosították a mindenkori rendőrfőkapitány megválasztásának szabályait. A februártól hatályba lépő törvény szerint a rendőrfőkapitányt továbbra is a mindenkori belügyminiszter nevezi ki. Újdonság, hogy a jelölteket kétfordulós versenypályázat során választják ki. Előbb egy héttagú bizottság bírálja el a jelölteket, mely a belügyminiszter két jelöltjéből, a főügyészből, a rendőrfőkapitányból, a belső ellenőrzés vezetőjéből, a rendőrszakszervezet és a rendőr-akadémia képviselőjéből áll fel.

Háromötöd a leváltáshoz

A jelölteknek át kell esniük a parlament védelmi bizottságának nyilvános meghallgatásán, mely egyszerű többséggel javaslatot tehet a főrendőrre. Leváltani azonban már csak háromötödös többséggel lehet, menesztéséről a belügyminiszter javaslatára a védelmi bizottságnak kell döntenie. Ľubomír Galko (SaS) azon javaslatát, mely szerint a főrendőr leváltására is elegendő legyen az egyszerű többség, a bizottság kormánykoalíciós képviselői is támogatták. A végső szavazás során azonban a plénum a háromötödös többséggel való menesztést hagyta jóvá. „Kezdettől állítottuk, hogy kétfordulós versenypályázat során elegendő tér lesz arra, hogy a jelöltek szakmai rátermettségét és felkészültségét alaposan megszűrjük. A jelöltek is vázolhatják a rendőrség irányításával kapcsolatos víziójukat. Ezért az egyszerű többséggel történő menesztésük nem indokolt” – közölte Denisa Saková (Smer) belügyminiszter. A testület élére csak olyan jelöltek pályázhatnak, akik legkevesebb 10 éve a testületben szolgálnak. A rendőrfőkapitány négy évre kap mandátumot, és újabb, tehát összesen két cikluson keresztül irányíthatja a rendőri testületet.

A tárcavezető szerint az új rendőrfőkapitány megválasztására jövő nyáron kerülhet sor. Mivel a jogszabály februárban lép hatályba, s a pályázati kiírással kapcsolatban különböző határidőket is be kell tartani.

 

2018. szeptember 26. 15:23

2019 első felében derülhet ki az új rendőrfőkapitány neve

Bírálat a civilektől

Az ellenzéki pártok szerint részben előrelépés történt a rendőrfőkapitány kiválasztásának szabályait illetően, ugyanakkor nem elégedett a végeredménnyel. Az SaS és az OĽaNO is a rendőrfőkapitány bebetonozásáról beszél a kormánykoalíció részéről.

A tervezetet az ellenzéki pártok mellett a civilek is bírálják. A Via Iuris egy eljátszott lehetőségként tekinti a törvény módosítását. A szervezet szerint már a törvény megalkotásának folyamata alatt világossá vált, hogy nem törekedtek valódi módosításokra a rendőrségen belül, ahogyan a rendőrségbe vetett bizalom növelésére sem. „A jogszabály lehetővé teszi, hogy a belügyminiszter által kiválasztott rendőrfőkapitányt négy éven keresztül lehetetlen lesz leváltani, hiszen menesztését illetően a kormánypárti és az ellenzéki képviselőknek azonos álláspontot kellene képviselniük” – fogalmaz a Via Iuris. A civilek arra is rámutatnak, hogy a rendőrfőkapitányt egy kiegyensúlyozottan felállított bizottságnak kellene kiválasztani, és menesztésének kritériumait is pontosan meg kellett volna határozni.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Megbénult a közlekedés a Vág-hídon

Threema: Állítólag a Plus 7 dní egykori főszerkesztője is Kočner embere volt

A NAKA szerint nem mérgezték meg az RTVS 2016-ban elhunyt újságírónőjét

Minden ember köteles törődni az egészségével

Andruskó Zoltán vallomása szerint egy gútai cég is kenőpénzt fizetett egy smeres miniszternek

India sokszínű, kaotikus és lenyűgöző

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!