Közélet

Nem kapkodnak az ifjú házasok a kedvezményes lakáskölcsönért

Pozsony | A Híd politikusai is elismerik, hogy a javaslatukra bevezetett ifjú házasok kedvezményes lakáskölcsöne iránt elenyésző az érdeklődés. Ezt már másfél hónapja lehet igényelni, eddig azonban csak tízen éltek a lehetőséggel, a Híd ezért azt sem zárja ki, hogy módosítanak a feltételeken.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. augusztus 19. 15:11

„Reményeink szerint sikerül változtatnunk azon a trenden, hogy a fiatalok többsége – elsősorban anyagi okokra hivatkozva – csak a harmincadik életévét követően köt házasságot és vállal gyermekeket. A csehországi példa is azt bizonyítja, hogy hatalmas az igény az ilyen támogatások iránt”

– bizakodott Sárközy Irén, a Híd parlamenti képviselője még idén tavasszal, miután a parlament elfogadta az Állami Lakásfejlesztési Alapról szóló törvény módosítását, amelynek köszönhetően az ifjú házasok július elsejétől előnyösebb feltételek mellett juthatnak lakáshitelhez.

A Híd politikusainak a számítása azonban nem jött be. Az elmúlt másfél hónapban csupán tízen folyamodtak ezért a hitelért, ami még a hidasok szerint is gyalázatos eredmény.

Bastrnák Tibor, a Híd frakcióvezetője szerint az elkövetkező időszakban kénytelenek lesznek felmérni, hol történt a hiba.

„Bennünket is meglepett az alacsony érdeklődés. Fel kell mérnünk, hogy ez a silány tájékoztatás vagy a hitellel kapcsolatos eltúlzott bürokrácia számlájára írható”

– nyilatkozta Bastrnák.

Sokan állítólag azt sem tudják, hogy a kérelmükkel az Állami Lakásfejlesztési Alaphoz kell fordulni. Tavaly 31 ezer házasságot kötöttek Szlovákiában, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ezeket a párokat tájékoztassuk a lehetőségeikről – mondta Sárközy, aki szerint tájékoztató anyagok kiadását is tervezik.

Ha ez sem hozza meg a kívánt hatást, a hiteligénylés feltételeinek a módosítását sem zárják ki. A jelenleg érvényes szabályok szerint a kérvényt a 35 évnél fiatalabb párok a házasságkötéstől számított egy éven belül nyújthatják be az Állami Lakásfejlesztési Alaphoz.

„Ha szükség lesz rá, az egy éves határidőt módosíthatjuk akár három évre is, és a 35 éves életkorhatárt is kitolhatjuk”

– állítja Sárközy.

A fiatalok egyébként a kölcsönt új és öregebb lakás, családi ház vásárlására, illetve felújítására egyaránt felhasználhatják. A három évnél nem öregebb lakás vásárlásánál a hitel felső határa nem haladhatja meg az ingatlan értékének a 75 százalékát, legfeljebb 75 ezer eurót. Az első 15 ezer euróra kedvezményes kamatot nyújtanak: a kamatláb 1%, és nem változik az egész futamidő alatt. A 15 ezer euró feletti összegre maximum 20 éves futamidő és 2%-os éves kamat vonatkozik. Három évesnél régebbi lakás esetében a hitel legfeljebb 50 ezer euró lehet. Felújítás, átalakítás esetén legfeljebb 30 ezer eurót lehet felvenni. Gyermek születése esetén 2 ezer, legfeljebb azonban 6 ezer eurót (maximum 3 gyerekre) engedhetnek el a visszafizetendő összegből.

A kérvényezéshez szükséges űrlapok letölthetők a lakásfejlesztési alap honlapjáról (www.sfrb.sk), de könnyen beszerezhetők az ingatlan helye szerint illetékes járási székhely városi hivatalában is.

(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Hivatalos: Cséfalvay kilép a Hídból

Elejtett telefonja buktatta le a táskatolvajt

Indul az országos mellrákszűrés

Frissítve

Baleset történt a pozsonyi Sitina-alagútban

Korai szívbetegség fenyegeti a túlsúlyos gyerekeket

Új-Zélandon télen is mezítláb járnak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?