Közélet

Nem enyhítik a drogtörvényt

Pozsony | Ebben a megbízatási időszakban már nem lesz téma a kábítószerek dekriminalizálása, Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter tegnap közölte: nem terjeszt elő olyan törvényt, amely enyhítené a bírságokat egyes kábítószerek birtoklásáért.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. december 14. 09:07

Gál Gábor  - TASR-felvétel

Legutóbb Gál elődje, Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter próbálta enyhíteni a kábítószerek birtoklásáért járó bírságokat. Eredetileg azt akarta, hogy szabadságvesztés helyett csak 165 eurós pénzbírság fenyegesse azt, akinél évente egyszer egy gramm marihuánát, 0,2 gramm kokaint, 0,2 gramm pervitint, 0,5 gramm heroint vagy egy darab extasy tablettát találnak. A Smer és az SNS a kemény drogok miatt nem volt hajlandó támogatni a törvényt. Žitňanská végül átdolgozta a javaslatát, ám ezt is visszavonta, elismerte: nincs meg a politikai akarat a kábítószertörvény radikális enyhítésére. „Valami itt nem működik, a megfélemlítés nem hatékony, a megelőzést pedig alábecsüljük. Javaslatom elsősorban azt a célt szolgálta, hogy a fiatalkorúakat szükség esetén kezelésre, ne bíróságra küldjük” – állítja Žitňanská.

Gál Gábor szerint a Žitňanská által benyújtott javaslat túlzottan engedékeny volt, ezért nem volt esély az elfogadására, s jelenleg már nincs értelme megbolygatni ezt a témát. „Nagyon rossz végéről közelítette meg az egész problematikát. Az a javaslat még az én liberális felfogásom alapján is elfogadhatatlan volt – pontosított tegnap Gál. – Olyan javaslatot kellett volna előterjeszteni, amely a könnyű drogok birtoklásáért és fogyasztásáért enyhítette volna a bírságokat. A kialakult vita viszont megosztotta a társadalmat, s az egésszel túllőttek a célon. Az enyhébb verziónak nagyobb esélye lett volna a sikerre. A kormány, a programnyilatkozat szerint, csak a könnyű kábítószereket, például a marihuánát akarta dekriminalizálni. Az igazságügyi miniszter szerint ezen az úton kellett volna elindulni” – mondta Gál.

A 18 évesnél fiatalabb személyek 30 százaléka kipróbál valamilyen kábítószert, évente 300–400 olyan drogfogyasztót ítélnek el a bíróságok, akik nem számítanak függőnek. (dp, sme.sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A külföldi élelmiszer továbbra is kiszorítja az üzletekből a hazait

Érsekújvár: a hóban fekve találták meg az eltűnt nőt

Több harmadosztályú út javítását tervezik Nyitra megyében

Megújult a kaszárnya déli szárnyának teteje is

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Fucsovics továbbra sincs a DK-csapatban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?