Mózes Szabolcs és Ravasz Ábel az Új Szó-stúdióban

Somogyi Tibor felvétele
Pozsony |

Az Új Szó-stúdió legfrissebb adásának vendége Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke, valamint Ravasz Ábel egykori Híd-alelnök és romaügyi kormánybiztos volt. Ravasz most a Saska listáján indul.

A beszélgetés során Mózes elárulta, a Szövetség programjában ugyan nem szerepel a területi autonómia, és a részletes programot csak az elkövetkezendő hetekben közlik, ugyanakkor a dokumentumban kiemelt fontossággal kezelik a kulturális és az oktatási önkormányzatiság kérdését. A programban szintén szerepel Szlovákia megyei és járási felosztásának megreformálása. Mózes szerint az utóbbi programpont arra az általános felháborodásra reagál, amelyet az előző kormány közigazgatásireform-tervezete váltott ki. Emellett Dél- és Kelet-Szlovákia felzárkóztatása is kulcsfontosságú a Szövetség számára, jelentette ki az alelnök. A kisebbségi témákon túl azonban olyan területek is kiemelt szereppel bírnak a párt programjában, mint a jogállamiság, mondta Mózes azzal, a Beneš-dekrétumokkal kapcsolatos földelkobzásokkal is foglalkozni szeretnének. Egy törvényjavaslatot dolgoztak ki, amely megakadályozná, hogy az állam a dekrétumok alapján egykor megkezdett elkobzásokat bevégezze.

Ravasz a Saska programjával kapcsolatban arról beszélt, a liberális párt számára az emberi és kisebbségi jogok védelme van a középpontban. Arra emlékeztetett, a Saska 2020-as kisebbségi programjának nagy részét ruszin aktivisták állították össze, amit az idei szeptemberi választásra készülve szeretnének kibővíteni a magyar és roma közösség számára fontos pontokkal. Egyebek mellet célja a kisebbségek jogállásáról szóló törvény elfogadtatása, illetve a Kisebbségi Kulturális Alap megreformálása. Kiemelte, azokat a jogköröket is törvénybe kellene iktatni, hogy a szlovák állam melyik szerve felelős a kisebbségekért. A Beneš-dekrétumokkal kapcsolatos álláspontjukról azonban Ravasz nem árult el bővebb információkat, ugyanis erről a Saska vezetőségével kell tárgyalnia.

Mózes felrótta Ravasznak, hogy az elmúlt választási időszakban a szlovák pártok nem sokat tettek a magyar ügyekért, sőt, épp maga Mária Kolíková, a korábbi SaS-es igazságügyi miniszter és Ivan Korčok, az SaS által jelölt korábbi külügyminiszter voltak azok, akik hátráltatták az állampolgársági és a kisebbségek jogállásáról szóló törvény elfogadását. Ravasz ezzel szemben kiemelte az SaS olyan intézkedéseit, mint a Branislav Gröhling volt oktatásügyi miniszter által definiált kisebbségi oktatás fogalma, amely korábban nem szerepelt a törvényben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?