Közélet

Miškov: félmilliárdba kerülhet Bős átvétele

Pozony | Nem most kérdőjelezte meg először Robert Fico kormánya a bősi vízerőmű üzemeltetéséről az olasz Enellel kötött szerződést. 2007-ben bírósági úton is megtámadta ezt, ám eddig nem járt sikerrel. A kabinet újabb próbát tesz.
author
Demecs Péter

2014. december 15. 11:57

Fico néhány nappal ezelőtt kijelentette, hogy az államnak számtalan oka van arra, miért nem tartja a Szlovák Villamos Művek (SE) többségi részvényesét, az Enelt megbízható partnernek. Az olasz részvényes szerinte többször megsértette az állammal kötött szerződést a vízerőmű bérléséről, mivel nem engedi a kormánynak megvizsgálni, igazságosan van-e elosztva az erőmű által termelt haszon. Tegnap Peter Žiga környezetvédelmi miniszter sem volt konkrétabb, s nem adott egyértelmű választ arra, miért nem került be az állam konkrét érvelése a szerződés felbontásáról szóló dokumentumba. Žiga csupán többször megismételte, hogy az egész szerződés, úgy ahogy van, érvénytelen.

Juraj Miškov független képviselő és volt gazdasági miniszter szerint az államnak akár félmilliárd eurójába is kerülhet a szerződéstől való elállás, ugyanis ha kiderül, hogy erre a lépésre nem volt ok, akkor az erőmű által termelt haszon egy részére még 20 évig jogosult lesz az Enel – ilyen időszakra lett aláírva a szerződés –, ráadásul Bős indokolatlan átvételéért még büntetés is járna. „Ne beszéljen arról, amihez nem ért!” – mondta Miškovnak Žiga.

Az Enel idén tavasszal megerősítette, hogy adósságcsökkentő tervei részeként eladná az SE-ben birtokolt, 2 milliárd euróra becsült tulajdonrészét. A tulajdonrész megvásárlására a Magyar Villamos Művek és a Mol Csoport tagja, a Slovnaft november 19-én közös, nem kötelező érvényű ajánlatot tett. A részvénycsomag iránt a cseh energetikai művek (ČEZ) is érdeklődik, ezt a szándékát a napokban hivatalosan is megerősítette. (dem, SITA)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
csaladsegitocsomag

Győztek a családok, vesztettek az önkormányzatok?

Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter és Robert Fico

Szijjártó a Szövetség helyett Ficóval parolázott 

benzin k

Megszűnik a benzinárstop Magyarországon

Világi

A Slovnaftnak is gondot okozna az új különadó

vágai  mikulás

Régi hagyomány új elemekkel

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.