Közélet

Minority SafePack: sikertelen az 1,1 millió aláírás

Brüsszel | Az Európai Bizottság (EB) nem tesz jogalkotási javaslatot a Minority SafePack alapján, amely bizonyos kisebbségi jogok uniós garanciáját célozta.
Czímer Gábor

2021. január 16. 12:00

Gyűlnek az aláírások a Minority SafePack-hez
- Képarchívum

A pénteki döntést az EB azzal indokolja, a már hatályos jogszabályok és szakpolitikai intézkedések teljes körű végrehajtása komoly fegyvertárat fog biztosítani a Minority SafePack európai polgári kezdeményezésben is megfogalmazott célok támogatásához. A kezdeményezés célja ugyanis, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem bizonyos területei az európai uniós jog részei legyenek. A brüsszeli bizottság szerint azonban az eredeti, 2013-as előterjesztés óta eltelt években számos olyan intézkedés született már, amely megoldást kínál a benne megfogalmazott javaslatokra. „A kisebbségekhez tartozók jogainak tiszteletben tartása az EU egyik alapvető értéke, a bizottság pedig elkötelezett, hogy előmozdítsa az erre irányuló törekvéseket” – nyilatkozott a Minority SafePack elutasítása ellenére Věra Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos.

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN), a Minority SafePack kezdeményezője nyilatkozatában bírálta a kezdeményezésre adott bizottsági választ. „Az EB azoknak a kérését utasította el, akik számára az európai nyelvi és kulturális hagyaték megőrzése nem egy jól hangzó szlogen, hanem a mindennapok kihívása. Az EB vállon veregető álláspontja nem elégséges, az aláíró 1 123 422 polgár konkrét intézkedéseket, cselekvést várt” – fogalmaztak. Hangsúlyozták, szerintük a bizottság cserben hagyta az EU nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó 50 milliónyi polgárát, köztük több millió embert, akiket saját országukban folyamatosan jogsérelem ér. Hozzátették, új eszközökkel, új lendülettel keresik a megoldást az őshonos kisebbségi nyelvek és kultúrák érvényesülésére és védelmére.

A mostani döntés után az Európai Parlament (EP) még tehet bizonyos lépéseket. Ha a testület úgy látja, a bizottság nem megfelelően járt el, akkor az EP illetékes bizottsága meghallgatást szervezhet, illetve az EP plenáris vitát tarthat a kérdésről. Ez utóbbi akár állásfoglalással is zárulhat. A Parlament továbbá dönthet úgy is, hogy tagjai többségének szavazatával újra felkéri a bizottságot jogalkotásra irányuló javaslat előterjesztésére.

Vincze: Erkölcsileg vállalhatatlan döntés

A bizottság azzal érvel az elutasítás mellett, hogy a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést még 2013-ban indították, így az abban megfogalmazott intézkedéseket már azóta elfogadott jogszabályok és szakpolitikai intézkedések rendezik. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN), a Minority SafePack kezdeményezője azonban a kisebbségek semmibevételének értékeli a döntést. Kiemelik, a Minority SafePacket 1 123 422 uniós polgár támogatta az aláírásával. Vincze Loránt, a FUEN elnöke kérdésünkre elmondta, az EB döntése erkölcsileg vállalhatatlan. „Amely szakmailag is vállalhatatlan elemeket tartalmaz” – mondta. Vincze szerint még korai lenne politikai és jogi válaszlépésekről beszélni. „De sokat elmond a bizottság viszonyulásáról, hogy semmibe vette az Európai Parlament korábbi döntését. Ennek politikai következményei kell, hogy legyenek” – nyilatkozta a FUEN elnöke.

A FUEN szerint EB döntése hibás

A kezdeményezők szerint az EB döntése több szempontból is hibás. Hiteltelenné teszi az európai polgári kezdeményezés intézményét – az európai részvételi demokrácia egyetlen eszközét – azzal, hogy a jogalkotást már az ötödik kezdeményezés esetén utasítja el. A bizottság szintén mellőzi az EP társjogalkotóként hozott, háromnegyedes többséggel elfogadott felhívását is, és annak ellenére utasítja el a jogalkotást, hogy az EP-ben minden frakció többsége támogatta a kezdeményezést, mutatnak rá a kezdeményezők. Ezen kívül a német Bundestag, a magyar Országgyűlés, a holland felsőház, valamint számos regionális parlament is határozatban támogatta azt. Az Új Szó brüsszeli forrásai szerint az elutasításban nagy szerepet játszhatott a kezdeményezést erősen támogató magyar kormánynak az unió vezetésében való rendkívül rossz megítélése.

Az EP újra felszólíthatja a bizottságot a jogalkotásra

Lapunknak Tárnok Balázs, a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének munkatársa elmondta, bár a bizottság ülései zárt ajtók mögött zajlanak, a döntésben vélhetően jelentős szerepe volt Věra Jourovának, aki a bizottságon belül az európai polgári kezdeményezések rendszeréért felel. „Ő volt a közlemény tervezetének szakmai előkészítője, amelyet később a biztosok kollégiuma elfogadott” – nyilatkozta az uniós témák szakértője, aki az utolsó EP-választáson függetlenként az MKP listáján indult. Tárnok is úgy véli, Jourovának a magyar kormánnyal vívott csatái is befolyásolták a döntést.

A szakértő szerint a mostani döntés óriási érvágás a nemzeti kisebbségek európai érdekérvényesítésére nézve. „Egyesek szerint évekkel visszavetheti a sikeres érdekérvényesítést, és a szükséges jogi aktusok elfogadását” – mutatott rá. Kiemelte, most az a legfontosabb, hogy minden célkitűzés tekintetében a szervezők és a nemzeti kisebbségek érdekvédői, így a civil szervezetek, a kisebbségek védelmét támogató tagállami kormányok és egyéb érdekeltek, minden lehetséges fórumon továbbvigyék a Minority SafePack javaslatait. Ezt szerinte az is indokolja, hogy az EP-ben is széles körű támogatást élvez a téma. „Jó eséllyel az EP újra felszólíthatja a bizottságot a jogalkotásra, az egyes szakpolitikák szerinti parlamenti bizottságokban kell továbbvinni a javaslatokat” – tette hozzá.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szputnyik

Elszúrt Szputnyik V-vakcina

Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

telefon k

Sokan mindenhez hozzáférést adnak

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

koronavírus Sinopharm

Kína fontolóra vette vakcináinak keverését az alacsony hatékonyságuk miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.