Közélet

Még több külföldi munkaerő érkezhet

Pozsony | A munkáltatók javaslatára a szaktárca tovább liberalizálná a nem uniós országokból származó munkaerőre vonatkozó szabályokat, aminek köszönhetően még több vendégmunkás érkezhet. A szakszervezetek szociális dömpingtől tartanak. A kormány asztalára jövő héten kerülhet a javaslat.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. szeptember 25. 14:25

Tágabbra nyitná a kaput a vendégmunkások előtt a kormány
Tágabbra nyitná a kaput a vendégmunkások előtt a kormány

Jelenleg nagyjából 80 ezer állást képtelenek betölteni a szlovákiai cégek, mivel a munkanélküliség látványos csökkenése miatt egyre nehezebben találnak szakképzett hazai munkaerőt. A munkáltatóktól így egyre nagyobb a nyomás a kormányra, hogy liberalizálja a külföldi munkaerő behozatalával kapcsolatos szabályokat. A munkaügyi tárca ezért tegnap a kormány érdekegyeztető tanácsa elé terjesztette a vendégmunkások foglalkoztatásával kapcsolatos stratégiáját. „A cégek főként azt kérik, hogy egyszerűsítsük a vendégmunkásokkal kapcsolatos idegenrendészeti eljárást. Ez a jelenlegi szabályok szerint 90 napot vesz igénybe, amit mi az előterjesztett javaslatunkban 30 napra szeretnénk csökkenteni” – nyilatkozta Ján Richter munkaügyi miniszter.

A munkáltatók üdvözlik a szaktárca javaslatát. „A nagyobb fizetésekre a cégeknek meg kell keresniük a pénzt, ami alkalmazottak nélkül nem megy. Márpedig jelenleg több olyan üzem is van, amelyben állnak a gépsorok, mert nincs elegendő alkalmazott” – nyilatkozta a legnagyobb hazai cégeket tömörítő Klub 500 elnöke, Vladimír Soták. A külföldi vendégmunkások behozatalát a szakszervezetek sem utasítják el teljesen, az érdekegyeztető tanácsra azonban saját javaslatokkal érkeztek.

„Azt szeretnénk, hogy a vendégmunkások aránya egy-egy üzemben ne haladhassa meg a 30%-ot, és a vendégmunkások bére nem lehet alacsonyabb a szlovákiai alkalmazottakénál, ellenkező esetben fennáll a szociális dömping veszélye, vagyis a cégeknek jobban megéri külföldi alkalmazottakkal dolgozni” – mondta Emil Machyna, a Kovo szakszervezet elnöke. Miroslav Kiraľvarga, a Munkáltatók Országos Szövetségének (RÚZ) elnöke szerint azonban Szlovákiában még mindig rendkívül alacsony a külföldi munkaerő aránya.

 

Ján Richter

2018. szeptember 19. 07:03

Richter: a 170 ezer munkanélküliből 100 ezer roma

A munkaügyi tárca tovább liberalizálná a nem uniós tagországokból származó munkaerővel kapcsolatos szabályokat, ezek révén még több vendégmunkás érkezhet Szlovákiába. A szakszervezetek viszont szociális dömpingtől tartanak.

A hazai szakszervezetek azt szeretnék, hogy a vendégmunkások aránya egy-egy üzemen belül ne haladhassa meg a 30 százalékot. Miroslav Kiraľvarga, a Munkáltatók Országos Szövetségének (RÚZ) elnöke szerint azonban Szlovákiában még mindig rendkívül alacsony a külföldi munkaerő aránya. Míg az Európai Unióban átlagosan a külföldiek az összes alkalmazott 8, Csehországban pedig a 2,5 százalékát teszik ki, Szlovákiában ez csupán 0,3 százalék. „Ha most azonnal meg is háromszoroznánk a vendégmunkások számát, az arányuk még mindig egy százalék alatt maradna” – vallja Kiraľvarga. Abszolút számokban kifejezve napjainkban hivatalosan 62 ezer külföldit foglalkoztat a hazai gazdaság, azonban ezek több mint a fele uniós tagállamokból érkezett.

A tegnapi érdekegyeztető tanácson az összes fél egyetértett abban, hogy Szlovákiának szüksége van a szaktárca által előterjesztett, vendégmunkásokkal kapcsolatos stratégiára. A javaslatot a kormányban történő megvitatása előtt azonban Ján Richter munkaügyi miniszter szerint még egy munkacsoport is megvizsgálja. „Nagyjából egy hétre van szükségünk ahhoz, hogy minden részletet megvitassunk” – nyilatkozta az érdekegyeztető tanács tegnapi ülését követően Richter, hozzátéve, a javaslatot jövő szerdán terjeszthetik a kormány elé. A munkaerő hiánya egyes képviselők szerint azonban az alacsony bérekkel is magyarázható. „Itt lenne az ideje egy nagyobb béremelésnek, ami a jelenleg külföldön dolgozó szlovák állampolgárokat is hazavonzaná” – nyilatkozta Jozef Mihál független parlamenti képviselő, volt munkaügyi miniszter. Szerinte a külföldi vendégmunkások tömeges behozatalát a nagyobb autóipari és elektrotechnikai cégek szorgalmazzák, amelyek a busás állami dotációk és adókedvezmények után most olcsó munkaerőre vágynak. (TASR, mi)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Már hónapok óta zajlanak a tárgyalások az egészségügyi dolgozók béremeléséről, de úgy tűnik, hogy Matovičéknak egyelőre csak a nővérek fizetéséről sikerült megegyezniük

Matovič béremelést ígért a nővéreknek

f

Ebben az esetben a fizetése többszörösét is megkaphatja!

hőség

Eddig kell még bírni a meleget! Változás érkezik az időjárásban…

megerőszakolás

BORZALOM: Betört egy családi házba, majd brutálisan megerőszakolta a bent alvó 18 éves lányt

Egy kanadai turista megerőszakolásával vádolnak két párizsi rendőrt

14 éves lányokat erőszakolt meg a szlovák modellügynökség vezetője

policia

Gázrobbanás történt Vereknyén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.