Közélet

Matovič nem indul az EP-választáson

Igor Matovič (OĽaNO) visszalép, nem indul az európai parlamenti választáson. Azokat a szavazókat, akik őt támogatták volna, arra biztatja, voksoljanak Peter Pollákra – mondta Matovič a hétfői sajtótájékoztatón, a parlamentben. Mivel rendkívül nehéz időket élünk, úgy döntöttem visszalépek a jelöltségtől. Kérek mindenkit, aki rám akart voksolni, karikázza Peter Pollák nevét. Ő a legjobb válasz a szélsőségességgel szemben – mondta.
TASR

2019. május 20. 11:12

Frissítve
Igor Matovič - TASR-felvétel

Azzal érvel, vannak feltételezések, melyek szerint a fasiszták és a szélsőségesek nyerhetik a választást Szlovákiában. Attól tart, a választás után eláraszthatják Európát az olyan hírek, hogy a fasiszták előretörtek az országban. Szerinte az extrémizmusra éppen Pollák személye lehet a megfelelő válasz.

Pollák úgy fogalmazott, értékeli Matovič döntését. „Ha az emberek bizalmat szavaznak nekem és európai parlamenti képviselői mandátumot szerzek, minden tőlem telhetőt megteszek, hogy védjem valamennyi, az Európai Unióban élő nemzeti kisebbség érdekeit” - mondta. Hozzátette, kampánya nem csupán a romákra fókuszál, hanem a szélsőségesség elleni küzdelemre és az összes nemzeti kisebbség támogatására irányult.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a parlamenti mandátumával, Matovič azt válaszolta, továbbra is parlamenti képviselő marad. Ezt azzal a néhány hónappal ezelőtti kijelentésével kapcsolatosan mondta, amikor, azt közölte, ha nem kap legalább 50 ezer szavazatot az EP-választáson, lemond képviselői mandátumáról. Hozzátette, ebben a helyzetben félre kell tennie az egóját, valamit azt, hogy tesztelje saját politikai súlyát. Matovič ezzel elismerte, hogy ez lett volna a célja az európai parlamenti választáson való indulásának.

Az EP-választást május 25-én rendezik meg, tizennégy európai parlamenti képviselőt választhatnak a szlovák állampolgárok, valamint más tagállamok szavazásra jogosult állampolgárai, akiknek Szlovákiába van az állandó lakhelyük. Az EP-képviselők mandátuma öt évre szól.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kevés a gyermekorvos az országban

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?