Magyar kisiskolákat nem zárnak be

Pozsony |

<p>Kigazdálkodják a falvak a magyar kisiskolák fenntartásához szükséges többletpénzt, amelyet az állam már nem fizet ki nekik. Viszont országosan 78 szlovák tannyelvű intézmény kénytelen lesz vagy bezárni, vagy összevonni az évfolyamait.</p>

Lezárult az alapiskolák működésének racionalizálását célzó egyeztetéssorozat, amelyet az oktatásügyi minisztérium nyár elején kezdeményezett. Összesen 129 intézmény igazgatójával és fenntartójával tárgyaltak, ebből 46 iskola helyzete már rendeződött: vagy elvégezték a tárca által javasolt leépítést, vagy a minisztérium vonta vissza javaslatát. Utóbbi döntésnél a tanfelügyelet és a tanárszakszervezet is közbenjárt, mondta Michal Kaliňák, a minisztérium szóvivője. „Figyelembe vettük az iskola eredményeit és a környéken működő iskolák elérhetőségét is” – mondta Kaliňák. Az említett 129 iskola között 13 magyar intézménnyel tárgyaltak. Közülük egyiket sem tervezi megszüntetni az illető önkormányzat.    A Lévai és az Érsekújvári járás határán fekvő pozbai alapiskola megtartásának esetében éppen a Kaliňák által említett szempont a döntő, vagyis hogy a közelben nincs magyar iskola, mondta kérdésünkre Valent Aranka polgármester. „Nyolc diákkal is folytatjuk tovább” – jegyezte meg, hozzátéve, ez számításaik szerint 9 hónapra 15 ezer euró pluszköltséget jelent a falunak. Olyan iskolák is vannak, amelyeknek nem okoz különösebb gondot, hogy elmarad a minisztériumi plusztámogatás. A vágsellyei járásbeli Deákin a normatív támogatás ugyan szűkösen, de eddig is elegendő volt az iskolának, mondta lapunknak Bende Gabriella igazgató. „A többlettámogatást ennek ellenére kértük, mert úgy gondoltuk, hogy ha van ilyen lehetőség, miért ne élhetnénk vele” – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy nem bocsátanak el senkit, és nem vonnak össze osztályt.  További részletek csütörtöki nyomtatott kiadásunkban. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!