Magánrendelés, legfeljebb 50 euróért

Pozsony |

<p>A kezelést is ki kell fizetnie annak, aki pontos időpontra akarja magát előjegyeztetni az orvosánál. A beteg a kezelés díját fizetné, ennek felső határát 50 euróban szabnák meg. A koalíciós javaslatot élesen bírálja az ellenzék egy része.</p>

Kiegészítő rendelési időben, a rendes órák után fogadhatnák az orvosok azokat a betegeket, akik pénzért szeretnék előjegyeztetni magukat pontos időpontra. Ezt tartalmazza az a javaslat, amelyet Bastrnák Tibor (Híd) nyújt be a parlamentbe. Hasonló javaslata volt már tavasszal az egészségügyi minisztériumnak is, de akkor a Smer jelölte miniszter visszakozott, nem építette be azt az egészségügyi szolgáltatókról szóló törvénybe. „Egy új lehetőséget nyújtanánk az orvosoknak és a pácienseknek is, bevezetnénk a kiegészítő rendelési idő fogalmát” – magyarázta lapunknak Bastrnák Tibor. Ebben az időben az orvos magánrendelésen, vagyis az egészségbiztosító által nem fizetett rendelésen fogadná a beteget, aki így a kezelés árát fizetné ki az orvosnak. Egy alkalomért legfeljebb 50 eurót kérhetne el az orvos, a megyei egészségügyi felügyelet által jóváhagyott árlista alapján.

A jogszabály már a második olvasatban van, ehhez érkezik a képviselői javaslat. Ez kimondja, hogy az általános orvosnak – beleértve a gyerekorvost is – heti 35 órában, a szakorvosnak pedig heti 30 órában kell rendelnie. „Ezt egészítenénk ki azzal, hogy emellett – ha az orvos ezt szeretné – kiegészítő kivizsgálási órákat vállalhat, gyakorlatilag a szabadidejében” – magyarázta lapunknak Bastrnák.

Az ellenzék szerint azonban ezzel az orvos idejének jelentős részében pénzért kezelné a beteget, akinek van rendes egészségbiztosítása. Miroslav Beblavý független képviselő a korábbi rendszer visszaállítását javasolja.

Előjegyzési helyett kezelési díj

Előjegyzési díj helyett a kezelésért kellene fizetnie annak, aki pontos időpontra szeretne érkezni az orvoshoz. A kezelés árát 50 euróban maximálnák. Az ellenzék szerint jobb volt a régi, 10 eurós rendszer.

A hivatalos rendelési időn kívül, legkorábban délután 2 órától fogadhatnák magánrendelésen az orvosok azokat a betegeket, akik pontos időpontra akarják magukat előjegyeztetni. Az előjegyzésért nem, a kezelésért viszont fizetniük kellene, a kezeléstől, kivizsgálástól függően legfeljebb 50 eurót. A javaslatot Bastrnák Tibor (Híd) terjeszti elő, de várhatóan a másik két koalíciós párt, a Smer és az SNS is támogatni fogja. Hasonló javaslatot mutatott be idén tavasszal Tomáš Drucker egészségügyi miniszter, de a vonatkozó törvénybe akkor ez nem került be. Ő 30 eurós plafont javasolt.

Biztosításon kívül

„Ellenőrizhető körülményeket akarunk teremteni, a kivizsgálások árát a megyei hivatal hagyja majd jóvá – magyarázta lapunknak Bastrnák. – Az elvégzett összes kivizsgálás árát 50 euróban maximáltuk. Ezzel egy keretet teremtünk, lehetőséget aduk az orvosnak és a páciensnek, amit kihasználhatnak, ha akarnak.” Az így, rendkívüli rendelési időben elvégzett kezelésért az orvos az egészségbiztosítótól már nem kérhet pénzt. A betegnek az orvos által felírt gyógyszereket azonban már téríti az egészségbiztosító, vagyis ugyanúgy kapja meg, mintha rendes időben ment volna orvoshoz. Bastrnák szerint ezzel megállítható a jelenlegi rendszer, amikor egyes orvosok nem hivatalosan kérnek pénzt az előjegyzésért, a kezelést viszont a biztosítóval fizettetik ki.

Jó is lehet

Pásztor László, a Magánorvosok Szövetségének volt elnöke szerint nem teljesen rossz az ötlet, kérdés lesz azonban a megvalósítás. Drucker tavaszi javaslata esetében is azt kifogásolták az orvosok, hogy rendkívül sok lesz vele a „papírmunka”. „Sokan az 50 eurót kifogásolják, de egy jó nevű professzor akár 200 eurót is elkérhet a kivizsgálásért, és meg is fogja kapni” – magyarázta lapunknak Pásztor. Ő is inkább a lehetőséget látja benne a beteg és az orvos oldalán egyaránt. „Nem igaz, hogy aki szegény, az ettől meg fog halni, a korábbi rendszerben is kifizették a 10 eurós előjegyzési díjat a kisnyugdíjasok is” – állítja Pásztor. Szerinte a betegnek is jó lehet az új rendszer. „Most Pozsonyban legkorábban márciusra kapnék időpontot egy allergológusnál, az tehát mindenképpen jó, ha lesz lehetőség arra, hogy az orvos szabadidejében, vagyis a rendelési időn túl tudjon beteget fogadni” – magyarázta Pásztor.

Ellenzéki nem

A parlamenti ellenzék szerint azonban hátrányos lesz a betegek számára az új rendszer. Miroslav Beblavý szerint lehet ugyan vitatkozni róla, de a filozófiája elfogadhatatlan. „Azt a beteget, aki fizeti az egészségbiztosítást, hirtelen, egy fél órára kivesszük a biztosítási rendszerből” – magyarázza Beblavý. Szerinte jobb volt a korábbi megoldás, amikor 10 eurót kellett fizetni az előjegyzésért. Ezt 2015-ben szüntette meg a Smer, azzal érvelve, hogy emiatt kiszorulnak a rendszerből azok, akik nem fizetik ki a 10 eurót. A tervezetről jövő héten tárgyal a parlament. (lpj, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?