Közélet

Lejtőre küldte a nőket a krízis

Pozsony | Férfiaknak kedvező, a nőket hátrányos helyzetbe szorító intézkedésekkel próbálják évek óta orvosolni a gazdasági válság következményeit – ismeri el a nők és a férfiak esélyegyenlőségét latolgató kormányjelentés.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2013. április 15. 16:01

 

A szociális ügyi minisztérium műhelyéből származó anyag szerint az elmúlt években a kabinet három gazdasági megszorító csomagot fogadott el, melyek a gazdaság stabilizálását, a foglalkoztatottság támogatását és megőrzését, valamint új munkahelyek teremtését célozták. A legtöbb intézkedés olyan ágazatokat – építésügy, autógyártás, energetika, műszaki fejlesztés – érintett, melyekben a férfi munkaerő van többségben, az ún. női ágazatok akaratlanul is háttérbe szorultak. A szaktárca rámutat: noha a válság a férfiakat és a nőket egyaránt sújtotta, már a válság előtt a munkanélküliek között több volt a nő, mint a férfi. A nőkre korábban is jellemző volt, hogy megszakították karrierjüket, többségük mindig is kevesebb pénzért dolgozott, otthon maradt főállású, fizetés nélküli háziasszonynak. Ebből kifolyólag a válság miatt foganatosított megszorító intézkedések őket duplán sújtották. „A maga módján újra ismétlődnek a forradalom utáni első évek, amikor magasabb célok – a demokrácia és a jogállam építése – érdekében a nemi esélyegyenlőséggel nem foglalkoztak, most pedig a válság elleni harc miatt került a téma ismét mellékvágányra” – olvasható a jelentésben.
 
Csökkenő védelem
2008–2010 között jelentősen csökkent az alkalmazottak munkajogi védelme, de a munkafelügyelőségek a különböző panaszok kivizsgálása során nem állapítottak meg a nemi esélyegyenlőség megsértésére vonatkozó törvénysértést. Férfiak és nők egyaránt sokszor beleegyeztek nem standard munkafeltételekbe, mert féltek, hogy elveszítik munkájukat. Ezen felül a nők nem élveztek megfelelő védelmet terhességük vagy a próbaidő alatt, és a kisgyerekes anyák is nehezebben helyezkednek el. Az Európai Parlament számára végzett idei márciusi felmérés szerint a munkaadókat Szlovákiában továbbra is főleg az érdekli, hogy az adott munkahelyet megpályázó nőnek van-e gyereke, míg a férfiak esetében a szaktudás a fontos.
 
A hivatalos munkanélküliségi adatok szerint a gazdasági válság éveiben kisebb mértékben nőtt a 15-64 év közötti munkanélküli nők száma, mint a férfiaké. De ez csak azt jelenti, hogy sok nő a munkahely elveszítése után gazdaságilag passzívvá vált. Hivatalosan nem szerepel a munkaügyi hivatal nyilvántartásában, hanem főállású édesanya lett. Sokszor, még ha van is munkahelyük, az anyasági és a gyermekgondozási szabadság után azért nem mehetnek vissza dolgozni, mert nem tudják hova tenni gyereküket – 2006-tól évente egyre több gyereket nem vesznek fel óvodába, 2010-ben 7,5 ezer kérvényt utasítottak el Szlovákiában.
 
Romló anyagi helyzet
Ezzel is magyarázható, hogy 2008 óta egyre nő a háztartásbeliek száma, 2012-ben számuk elérte a 116,5 ezret. Ennek következtében viszont csökkent a családok összbevétele, nagyobb szegénységi kockázatnak vannak kitéve. Jelentősen romlott az egyszülős háztartások helyzete: 2008-ban a szegények 20,9%-át képezték, 2011-ben ez 26,4%-ra nőtt. Elsősorban a gyermeküket egyedül nevelő nőkről van szó, akik hátrányos helyzetben vannak a munkaerőpiacon is, s mivel minimális a jövedelmük, gyakran hajléktalanokká válnak. „A menhelyek tömve vannak olyan anyákkal és gyerekekkel, akik erőszakos partnerük elől menekülnek, vagy nem voltak képesek fizetni a rezsiköltségeket, ezért inkább szociális menhelyre költöztek. A nők gyakran láthatatlan hajléktalanok, mert átmeneti megoldásként egy ideig családjuknál, barátnőiknél, ideiglenes partnerüknél húzzák meg magukat” – mutat rá a jelentés.
 
A szegények között egyre népesebb a nyugdíjas nők csoportja. Az, hogy alacsonyabb fizetésért dolgoztak, vagy évekig gazdaságilag passzívak voltak, a nyugdíjukra is kihatással van: a legtöbb nyugdíjas nő járandósága havi 265–290 euró között mozog, míg a legtöbb férfinak 385–415 eurós nyugdíjat folyósítanak. (sza)
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
https://mult-kor.hu/

Az állam egy állítólagos kitelepítési listára hivatkozva kobozna el földeket

a

Életmentés az utolsó pillanatban

tanár illusztráció

100 ezerből 1551 pedagógusról találtak bejegyzést a bűnügyi nyilvántartásban

dd

Magyar rendező filmje Velencében

koronavírusteszt
Frissítve

Karantén alá helyezett óvoda Galántán, rendezvénystop Diószegen

koronavírus Horvátország

Horvátországban új rekordot döntött a fertőzöttek száma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.