Közélet

Legfeljebb kilenc hónapra kérvényezhetik a részletfizetés elhalasztását

Pozsony | Az állampolgárok, a vállalkozók, valamint a kis és közepes vállalatok a világjárvány idején legfeljebb kilenc hónapra kérvényezhetik a bankoktól a törlesztőrészletek fizetésének elhalasztását.
TASR

2020. április 8. 08:30

A pénzügy visszafogottabb költségvetést tervez jövőre
- Képarchívum

A bankoknak a törvény által meghatározott feltételek teljesülése esetén el kell fogadniuk a kérvényt. A halasztást kérvényező ügyfelek nem kerülnek majd a nem teljesítő adósok listájára. Egy adós legfeljebb egyszer kérvényezhet halasztást. Az erről szóló törvényjavaslatot gyorsított eljárásban fogadta el a parlament. A 132 jelen lévő képviselő közül 88 szavazott mellette.

A lízingtársaságok és egyéb hitelezők legfeljebb három hónapra halaszthatják el a részletfizetést. Az ügyfél három hónap után másodszor is kérvényezheti a halasztást.

Amennyiben a kérvényezőnek 30 napnál hosszabb fizetési késedelme, vagy 100 eurót meghaladó, egyéb jellegű tartozása van, a kérvényét nem fogják elfogadni. Vállalatok esetében akadályt jelent a megkezdett csődeljárás is.

A halasztást az ügyfél levélben vagy elektronikusan is kérvényezheti. A bank 30 napon belül köteles válaszolni. Jóváhagyás esetén tájékoztatnia kell az ügyfelet a részletfizetés elhalasztásának következményeiről.

„Hogy az adós ne essen abba a tévedésbe, hogy a részletfizetés elhalasztásával felszabadul a kötelezettségek alól, illetve hogy a haladék a törlesztőrészletek elengedését jelenti”

– olvasható a javaslatban, mely szerint az intézkedés csupán azt jelenti, hogy a törlesztőrészletek kifizetését későbbre lehet halasztani. A kölcsön ugyanakkor a halasztás időtartama alatt is kamatozni fog. A kamatokat az ügyfél a bankkal kötött megegyezés alapján fogja téríteni.

A bankintézetek a halasztásért nem számíthatnak fel pótdíjat, és nem emelhetik a hitel végösszegét sem. A halasztás idején a hitelező nem kérheti a hitel teljes összegének befizetését.

A törlesztőrészletek elhalasztása nem fogja lerontani az ügyfél hitelképességét. Az elhalasztott törlesztőrészleteket nem fizetési késedelemként fogják elkönyvelni.

Az újonnan elfogadott jogszabály értelmében 20 euróról 50 euróra emelik az érintésmentes fizetés limitösszegét.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
groh

Csorbul az iskolaválasztási jog

Gyatlov-rejtély

Az orosz ügyészség azt állítja, hogy hatvan év után megoldották a Gyatlov-rejtélyt

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.