Közélet

Lajčák nem örül neki, hogy a migrációs paktummal visszaélnek a populisták

Brüsszel/Pozsony | Miroslav Lajčák külügyminiszter hétfőn Federica Mogherinivel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével találkozott. A találkozó fő témái a 2019. január 1-jén kezdődő szlovák EBESZ-elnökség, valamint a migrációról szóló globális ENSZ-megállapodással kapcsolatos történések voltak.
TASR

2018. november 19. 18:00

- TASR-felvétel

Lajčák az EU Külügyek Tanácsának ülése előtt találkozott Mogherinivel.

„A megbeszélés fő témája Szlovákia közelgő elnöksége volt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben (EBESZ), illetve az EBESZ és az Európai Unió közötti együttműködés lehetőségei” – pontosított Lajčák, aki egyben felidézte, hogy az EU és az EBESZ idén júniusban megállapodást írtak alá a szorosabb együttműködésről.

Elmondása szerint a két szervezet azon projektek keretében működne szorosabban együtt, melyek célja javítani az egyszerű emberek életminőségén Európa háború, vagy befagyasztott fegyveres konfliktus sújtotta térségeiben.

Lajčák és Mogherini a migrációról szóló globális ENSZ-megállapodásról is tárgyaltak. Előbbi hangsúlyozta: ez a téma komoly visszhangra talált az európai térségben és Szlovákiában is, az EU pedig komoly szerepet játszott abban, hogy megegyezés szülessen a paktum szövegéről.„Ami a dokumentum szövegét illeti, Szlovákia és az EU részéről tett megjegyzéseket is figyelembe vették” – tette hozzá a külügyminiszter.

 

2018. november 19. 09:32

Elutasítja a Smer az ENSZ migrációs tervét

A 34 oldalas dokumentumot 2017-ben fogadta el az ENSZ, vagyis akkor, amikor Lajčák az ENSZ Közgyűlésének elnöke volt. A megállapodás célja, hogy segítsen jobban kezelni a migrációs folyamatokat, és megerősítse a migránsok jogait. Másrészről viszont semmire sem kötelezi a tagállamokat, vagyis minden ENSZ-tagállamnak szuverén joga marad saját migrációs politikát folytatni. Az Európai Bizottság a múlt héten stabil támogatásáról biztosította a megállapodást, melyet várhatóan egy decemberi kormányközi konferencián fognak elfogadni Marrákesben.

„Nem örülünk neki, hogy a populisták, a xenofóbok és a nacionalisták visszaélnek a témával, illetve hazugságokat és valótlanságokat terjesztenek a dokumentumról. Semmilyen más céljuk nincs ezzel, mint hogy a saját népszerűségüket növeljék, de káros módon” – foglalta össze a helyzetet Lajčák.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Letartóztatták Ábrahám alpolgármesterét

Megszűnik a komáromi kórház mikrobiológiai osztálya

A szlovák-magyar határon folytatódik a tüntetés

Blokád alatt van a köztévé, egyre több ellenzéki politikus jut be az épületbe

Ellenőrzött ünnepi menü

Kuciak-gyilkosság: szivárogtatás miatt ellenőrzi a rendőrséget a belügyminisztériumi felügyelőség

Legfrissebb galériák
Olvasta már?