Közélet

Külföldön vett termék reklamációja

Pozsony | A szüleim aranylakodalmára vettem egy nagy képernyős LCD tévét egy Győr melletti üzletközpontban. Háromheti használat után elkezdett vibrálni a kijelzője. Azonnal hívtam az eladó ügyfélszolgálati irodáját, de elutasítottak azzal, hogy külföldre vitt árut nem reklamálhatok. Amikor megkérdeztem, miért, azt a választ kaptam, hogy külföldiekre nem vonatkozik a szavatosság...
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. december 27. 11:25

Átnéztem a papírokat, és másnap újra hívtam őket, hogy mire hivatkozva adtak ilyen tájékoztatást. Ekkor azt mondták, reklamálhatom a hibát, de az pluszköltséggel járna, és hogy vigyem be a készüléket. Azt hiszem, félre akarnak vezetni. Milyen lehetőségeim vannak?

Az Európai Unióban eladott termékek jótállási ideje kétéves. Olvasónk Magyarországon vásárolt televíziójára is legalább kétéves termékgarancia vonatkozik, függetlenül attól, hogy azt Szlovákiába vitte ki. Az 1999/44-es, a fogyasztási cikkek adásvételének és a kapcsolódó jótállásnak egyes vonatkozásairól szóló közösségi irányelv részletezi a vevő jogait, ha hibás fogyasztási cikket vesz. Az eladó felel a fogyasztóval szemben a fogyasztási cikk átadásának időpontjában meglevő minden hibáért. Továbbá, a jótállási időn belül a fogyasztónak nem kell bizonyítania, hogy a termék már az átadáskor hibás volt. A fogyasztó az eladótól először a fogyasztási cikk térítésmentes kijavítását vagy kicserélését követelheti (a választás joga a fogyasztót illeti), kivéve, ha ez lehetetlen vagy aránytalan. A kijavítást vagy kicserélést ésszerű határidőn belül, a fogyasztót érő jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni, figyelembe véve a fogyasztási cikk természetét és a fogyasztó által megkívánt célját. A térítésmentesség fogalma tartalmazza a termék szerződésszerű állapotának helyreállításához szükséges valamennyi költséget, tehát a szállítási vagy a postaköltséget, a munkadíjat és az anyagköltséget is. Ha az eladó nem tudja a hibát ésszerű határidőn belül orvosolni, vagy ha a javítás miatt a fogyasztót jelentős kényelmetlenség érné, akkor a vételár arányos csökkentését kérheti vagy elállhat a szerződéstől. Ha a vevő eláll a szerződéstől, köteles visszaadni a vásárolt terméket, az eladó pedig visszafizetni a teljes vételárat. A fogyasztó nem kötelezhető arra, hogy a visszakapott vételárat levásárolja az eladónál. Olvasónk a rá vonatkozó magyarországi fogyasztóvédelmi és reklamációs szabályok részleteiről a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál érdeklődhet a nfh.hu oldalon. A Fogyasztókapcsolati Iroda elérhetősége: fogyved_kmf_budapest@nfh.hu, +36 1 328 0185.

Önnek ajánljuk

Enyhén csökken a munkanélküliség

Frissítve

Megrázó fotók a dunaszerdahelyi maffiagyilkosságról (Képek és videó a cikkben!)

Frissítve

Harabin alkotmányjogi panaszt tesz a választások miatt

Ne hagyja, hogy a sérülés gátolja a mozgását

Felújítják a balesetveszélyes a vasúti átjárót Galántán

A magyarok legjobbjai: Szalai, Dzsudzsák, Orbán és Lovrencsics

Legfrissebb galériák
Olvasta már?