Közélet
- Emil Vasko/Plus 7 dni

Kuciak-ügy: újrakezdik a tüntetéseket

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. szeptember 24. 14:09

Pozsony | A Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés pénteken ismét tüntetni fog, mivel hét hónappal Ján Kuciak újságíró és menyasszonya meggyilkolása után sem tart sehol a nyomozás.

 Pontosabban annyi fejlemény van, hogy a rendőrség által közzétett fantomkép láttán jelentkezett egy nagymácsédi férfi, aki felismerni vélte kollégáját, de nem világos, mi köze lehet egy építkezési munkásnak a kettős gyilkossághoz. 

A pozsonyi Szlovák nemzeti felkelés terén este hétkor kezdődik a tüntetés, majd a parlamenthez vonulnak résztvevők. Tüntetés lesz Kassán és Besztercebányán is. A szervezők szerint továbbra sincs látható előrelépés a Kuciak-gyilkosság ügyében.

„Nem ismerjük sem a gyilkost, sem a felbérlőjét, ott tartunk, ahol a tavaszi tüntetések kezdetén”

– nyilatkozta az egyik szervező, Juraj Šeliga.

2018. szeptember 22. 15:44

Kuciak-gyilkosság: jelentkezett egy szemtanú, aki felismerte a rendőrség által keresett férfit

Hozzátette, a Pellegrini-kormány megalakulása óta sem hoztak olyan intézkedéseket, amelyek növelnék a lakosság bizalmát, garantálnák a rendőrség, a bíróságok, az ügyészség függetlenségét. Kifogásolják, hogy a botrányai miatt távozásra kényszerített Robert Kaliňák belügyminiszter utódja az addigi jobbkeze, Denisa Saková lett, ő pedig tanácsadónak nevezte ki az időközben szintén a botrányai miatt távozó Tibor Gašpar rendőrfőkapitányt. „Elfogadhatatlan az is, hogy egy uniós ország egy kommunista diktatúrának segítsen elrabolni egy embert” – utalt Šeliga a vietnámi vállalkozó elrablására. „Bugár Bélára is szeretnénk nyomást gyakorolni, aki ezt a kormányt életben tartja” – mondta Šeliga, szerinte új kormánynak kell jönnie.

A tüntetésre készülőket arra kérik, vigyenek magukkal gyertyát, zseblámpát vagy a mobiltelefonjukkal világítsanak. „Bebizonyítjuk, hogy a világosság legyőzi a sötétséget” – mondta az egyik szervező. (TASR, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk