Közélet

Költséges mentőöv a hitelt törlesztőknek

Pozsony | A parlament is rábólintott a hiteltörlesztőknek nyújtott támogatásra, az elemzők szerint azonban ezt csak azoknak éri meg igénybe venni, akik valóban rászorulnak. Hasonló mentőövre számíthatnak a lízinget fizetők is, amiben a kormány már megegyezett a lízingtársaságokkal.
Molnár Iván

2020. április 8. 18:30

Költséges mentőöv a hitelt törlesztőknek
Jól fontolják meg, hogy igényelni fogják-e hiteltörlesztés elhalasztását, végeredményben ugyanis a kölcsön a halasztási idő alatt is kamatozni fog. (Felvétel: Matej Jankovic/Plus jeden deň

A hitelüket törlesztő lakossági ügyfelek, egyéni vállalkozók és a 250-nél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató kis- és közepes cégek legfeljebb kilenc hónapra kérvényezhetik a bankoktól a törlesztőrészletek fizetésének az elhalasztását, ha a koronavírus-járvány miatt nehéz anyagi helyzetbe kerülnek. Az erről szóló törvényjavaslatot kedd esti lapzártánkat követően fogadta el a parlament.

Nem mindenki jogosult

A pénzintézeteknek – a törvény által meghatározott feltételek teljesülése esetén – el kell fogadniuk a kérvényt. Ám, ha a kérvényezőnek 30 napnál hosszabb fizetési késedelme, vagy 100 eurót meghaladó, egyéb jellegű tartozása van, a kérvényét nem fogják elfogadni. Vállalatok esetében akadályt jelent a megkezdett csődeljárás is.

„A nehéz helyzetbe került ügyfelek több lehetőség közül választhatnak. A kilenc hónap csak a felső határ, vagyis az ügyfél dönthet úgy, hogy kilenc hónapot halaszt, de akár úgy is, hogy csak egyet, attól függően, milyen az anyagi helyzete. Az ügyfeleknek nem kell majd sietniük a hiteltörlesztés elhalasztásának az igénylésével sem, erre ugyanis bármikor sort keríthetnek a járvány idején. Egy adós a koronavírusjárvány lecsengéséig azonban legfeljebb egyszer kérvényezhet halasztást” – nyilatkozta Zuzana Šimonová a Fincentrum elemzője.

Feketelista kihúzva

A jó hír, hogy a halasztást kérvényező ügyfelek nem kerülnek majd a nem teljesítő adósok feketelistájára, az elhalasztott törlesztőrészleteket ugyanis nem fizetési késedelemként fogják elkönyvelni. Ennek köszönhetően a halasztást igénylőknek a későbbiekben sem lesznek gondjaik, ha újabb hitelért szeretnének folyamodni. A pénzintézetek a halasztásért nem számíthatnak fel pótdíjat. A halasztást az ügyfél levélben vagy elektronikusan is kérvényezheti. A bank 30 napon belül köteles válaszolni. Jóváhagyás esetén tájékoztatnia kell az ügyfelet a részletfizetés elhalasztásának a következményeiről, és arról is, hogy a haladék nem a törlesztőrészletek elengedését jelenti.

Sokba kerülhet

A pénzügyi elemzők a hitelfizetőknek nyújtott mentőövet azonban csak azoknak ajánlják, akik erre valóban rászorulnak, vagyis a járvány miatti megszorítások következtében elvesztették a munkájukat vagy egyéb fontos bevételüket, ami lehetetlenné teszi számukra a törlesztést.

„Az elfogadott szabályok szerint ugyanis a kölcsön a halasztás időtartama alatt is kamatozni fog, vagyis az ügyfél végül nagyobb összeget fizet majd a banknak, mint ha a szerződésben eredetileg szereplő futamidőben törlesztené az adósságát. A kamatokat az ügyfél a bankkal kötött megegyezés alapján fogja téríteni”

– nyilatkozta Maroš Ovčarik, a Finančný kompas pénzügyi portál elemzője. Szerinte már egy viszonylag alacsony, 1 százalékos kamatozású jelzáloghitel törlesztésének a kilenc hónapos elhalasztása miatt is 5–10 százalékkal nagyobb összeget lesz majd kénytelen visszafizetni a banknak. Az sem mellékes, hogy az adós a törlesztés mely fázisánál tart.

„A törlesztés első felében a kamatok teszik ki a visszafizetett összeg legnagyobb részét. Ha ebben a fázisban igényli valaki a halasztást, akkor jóval nagyobb összeget lesz kénytelen visszafizetni, mint ha olyasvalaki kéri a halasztást, aki már a futamidő vége felé közeledik” – mondta el Marián Búlik, az OVB Allfinanz Slovensko elemzője.

„Mindezt figyelembe véve, mindenkinek azt ajánljuk, hogy aki csak teheti, ne kérje a halasztást, és fizesse továbbra is a szerződésben megszabott módon a hitelét”

– ajánlja Darina Huttová, a Pénzügyi Szolgáltatók és Tanácsadók Szövetségének (AFISP) a főtitkára.

Fontos eleme az elfogadott jogszabálynak az is, hogy a halasztást igénylő a halasztás időtartamának megfelelően kérheti a futamidő kitolását, dönthet azonban úgy is, hogy nem hosszabbítja meg a futamidőt, és a fennmaradó időszakban nagyobb havi részleteket fizet majd. Búlik szerint ez utóbbi a kedvezőbb megoldás, a jelzáloghitelek jelenlegi alacsony kamatozása mellett azonban a két lehetőség között nincs olyan látványos különbség.

A lízing sem marad ki

A kormánynak e héten sikerült megegyeznie a lízingtársaságokkal is a törlesztés halasztásának a lehetőségéről. Marcel Klimek pénzügyi államtitkár elmondta: az előzetes egyezség szerint, amelyet még a kormánynak és a parlamentnek is el kell fogadnia, a lízingtársaságok és egyéb hitelezők legfeljebb három hónapra halaszthatják majd el a részletfizetést. Az ügyfél azonban a három hónap letelte után, a járvány végéig másodszor is kérvényezheti majd a halasztást. A részleteket később teszik közzé. Mindez egyelőre csak a magánszemélyeket érinti, hogy a vállalkozókon és cégeken hogyan segítenek a lízingfizetéssel kapcsolatban, arról még tárgyalnak.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Sok a depressziós mentális beteg

Sok a depressziós mentális beteg

Boris Kollár

Kollár nem akarta Kiskáékat a kormányba

Antalík Imre

Önmentőövet a gazdaságnak!

„Örömteli állapot vár rám...”

Kíváncsian várja, milyen apa lesz

koronavírus

Egy nap alatt több mint százan fertőződtek meg Ausztriában

Nero, a véres költő

Könyvsorsok: A kis tett mindig gaztett, a nagy tett sohasem az

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.