Közélet
- TASR-felvétel

Kiska veszélyesnek tartja a Smer elgondolását az alkotmánybíró-választásról

TASR

2018. szeptember 20. 16:03

A Smer-SD elgondolását, melynek értelmében az alkotmánybírókat közvetlenül a parlament választaná, Andrej Kiska államfő veszélyesnek tartja.

Szerinte fel kell tenni a kérdést, mi a valódi szándéka ezzel a pártnak. Az államfő a koalíciós pártok képviselőivel való csütörtöki találkozása után hangsúlyozta: a fékek és ellensúlyok megfelelően beállított rendszere garantálja, hogy a hatalom nem összpontosulhat egy kézben, és hogy az Alkotmánybíróság nem az aktuális parlamenti többség érdekeit szolgálja.

Kiska hozzátette: nem lát olyan érdemi akadályokat, amelyek gátat vetnének annak, hogy a koalíció és az ellenzék megegyezzen az alkotmánybíró-választás új szabályait illetően.

2018. szeptember 18. 12:09

Kiska: A gyilkosság óta alig változott valami

A Smer-SD kormánypárt javasolni fogja, hogy az alkotmánybírókat a parlament közvetlenül, 90 szavazattal válassza meg. Az a jelölt, akit a képviselők alkotmányos többséggel támogatnak, automatikusan alkotmánybíróvá válik. Ezt Martin Glváč (Smer-SD), a parlament alelnöke jelentette be csütörtökön, miután a koalíciós pártok képviselői találkoztak Andrej Kiska államfővel, hogy megvitassák az alkotmánybíró-választás új szabályait.

A jelenlegi rendszer szerint a parlament választja meg az alkotmánybíró-jelölteket, a jelöltek nevét aztán az elnök elé terjesztik, aki végül kinevezi az alkotmánybírókat. Glváč a módosítás kapcsán a Velencei Bizottságra hivatkozott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk