Közélet

Kiska szerint is abszurd dolog elutasítani az USA anyagi támogatását

Pozsony | Andrej Kiska államfő abszurdnak tartja, hogy elutasítják a katonai repülőterek felújítására felajánlott amerikai támogatást akkor, amikor Szlovákiában romosak az utak, a kórházak és az iskolák. Ezt Roman Krpelan elnöki szóvivő jelentette ki kedden, reagálva a Védelmi Minisztérium döntésére, amely hétfőn bejelentette: a továbbiakban nem vesz részt az Egyesült Államok által a védelmi együttműködésről szóló megállapodás keretében felajánlott anyagi támogatással kapcsolatos tárgyalásokon.
TASR

2019. március 12. 18:16

Andrej Kiska
Andrej Kiska - Matej Jankovič/Plus 1 deň

„Számomra érthetetlen, hogy a szövetségesünk anyagi segítséget ajánlj fel, mi pedig elutasítjuk. Természetesen az a védelmi minisztérium tárgyalási képességeitől függ, milyen feltételek mellett kötik meg a szerződést és mi mindent kell tartalmaznia”

– állapította meg Kiska. Hozzátette: Szlovákiának régóta óriási adósságai vannak a hadseregbe való beruházás terén, legyen szó a haditechnikáról, az épületekről vagy a repülőterekről.

Kiska azt is kifogásolja, hogy míg a kormány képviselői és a miniszterelnök Európában és a világban Szlovákia EU- és NATO-tagságának a fontosságát hangsúlyozzák, olyan véleményeknek is hangot adnak, melyek azt sugallják, hogy a NATO-tagság korlátozza a szlovák szuverenitást. Az államfő óva intett attól is, hogy megkérdőjelezzék az Oroszország illegális vagy agresszív tevékenységéből fakadó veszélyt. „Tudatosítanunk kell, hogy ennek a kétségbevonása gyengíti és aláássa az állampolgáraink biztonságát. Ezen kívül megbontja az egységet is, amely a szövetség és a kollektív védelem szempontjából abszolút kulcsfontosságú” – véli az államfő.

Az SaS felszólította Pellegrinit, hogy váltsa le Gajdošt

Az SaS ellenzéki párt felszólította Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfőt, hogy váltsa le Peter Gajdoš (SNS) védelmi minisztert, amiért elutasította az Amerikai Egyesült Államok által felajánlott, 105 millió dollár értékű, a katonai repülőterek felújítására fordítható támogatást.

„Ez egyértelműen Szlovákia védelmi képessége és az Észak-atlanti Szövetségen belüli szövetségeseink ellen hozott lépés” – jelentette ki kedden Ľubomír Galko (SaS) képviselő, aki azzal érvelt, hogy a miniszter félrevezette a közvéleményt, amikor azt állította, hogy a segély elfogadása esetén veszélybe kerülne Szlovákia szuverenitása. Hozzátette: veszélyesnek azt tekinti, ha a katonai infrastruktúra és a technikai háttér nincs megfelelő állapotban.

A liberálisok szerint a Pellegrini-kormány feladata megállítani a Szlovák Köztársaság biztonsági bázisának leépítését, amiért az SNS Védelmi Minisztériumnál dolgozó tisztviselői a felelősek. Hangsúlyozzák, hogy a minisztérium lépéseit nem elég bírálni. A tárca döntése mögött szerintük az Oroszországi Föderáció érdekeinek érvényesítése és Amerika-ellenesség van.

Peter Pellegrini hétfőn kijelentette: kormánya soha nem tenne olyan lépéseket, amelyek arra utalnának, hogy egyetért külföldi hadseregek jelenlétével Szlovákia területén. A miniszterelnök úgy véli, Szlovákiának olyan feltételeket kellene kialkudnia, amelyek nem sértik az ország szuverenitását és nem kötelezik Szlovákiát arra, hogy idegen hadseregeket toleráljon a területén. Hangsúlyozta: nincs tervben, hogy idegen hadseregek állomásoznának Szlovákia területén.

A Védelmi Minisztérium hétfőn arról tájékoztatott, hogy a továbbiakban nem vesz részt az Egyesült Államok által a védelmi együttműködésről szóló megállapodás keretében felajánlott anyagi támogatással kapcsolatos tárgyalásokon. A támogatás elfogadása a tárca álláspontja szerint veszélyeztetné a Szlovák Köztársaság szuverenitását. Az USA ajánlata ezen kívül nem felelt meg a szlovák Fegyveres Erők műveleti igényeinek sem, közölte Danka Capáková, a minisztérium szóvivője.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pékek

Eltűnhet a friss hazai kenyér az üzletekből

párkány vastelep

Párkány: telekcsere lehet az igazán jó megoldás

oltatlan

A lakosság jelentős része érzelmi alapon dönt az oltásról

Caputova

Rendőrháború: az államfő közbelép

cekan

Galéria: 5 tényező, ami eldöntheti, hogy kórházba kerül-e a koronavírus miatt

magas vérnyomás

Nemcsak a sebességet, hanem a vérnyomást is mérik majd a rendőrök

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.