Közélet

Kiska senkit sem kímélt az ország állapotát értékelő beszédében

Pozsony | Andrej Kiska államfő szerint a jelenlegi helyzetben a politikusok legfőbb felelőssége, hogy megakadályozzák a társadalom széthullását az államba vetett bizalom eltűnését követően.
TASR

2018. június 13. 14:14

- TASR-felvétel

Az elnök szerint ennek egyik feltétele, hogy a közéletbe visszatérjen a tisztességes és érzékeny párbeszéd, valamint a bátorság, amely ahhoz szükséges, hogy a nehéz témákat is korrekt és tisztességes módon tudják megvitatni. Ezt szerdán jelentette ki az elnök, aki országértékelő beszédet mondott a parlamentben. Hozzátette: az egyes társadalmi csoportok elképzelései azokról az alapértékekről, melyekre az országnak épülnie kellene, nem közelednek, hanem inkább drámaian távolodnak egymástól. Összetartás és szolidaritás nélkül viszont Szlovákia nem tud előrelépni, és akkor kudarcra van ítélve – figyelmeztetett Kiska.
 

Az elnök meggyőződése, hogy Szlovákia jelenleg valami olyat keres, amire büszke lehet. „Ez nem lehet a hamis nemzetieskedés, nem lehet az agresszív elhatárolódás a más bőrszínű, vallású vagy szexuális irányultságú emberektől. Ha azt akarjuk, hogy az embereket szeretet és büszkeség fűzze Szlovákiához, többet kell nyújtanunk nekik a szép természetnél és az ügyes sportolóknál. Olyan kapocsra van szükségünk, amelynek köszönhetően a sikeres egyéni történetekből egy sikeres ország története lesz” – fejtette ki Kiska.

2018. június 13. 16:41

Így reagáltak a politikusok Kiska beszédére

Az államfő a négy hónappal ezelőtt meggyilkolt Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese, Martina Kušnírová halálával összefüggésben elmondta: mai napig nem tudni, ki ölte meg a fiatalokat, de valószínűsíthető, hogy haláluk a bűnös viselkedés tolerálásának tragikus következménye. „Olyan bűncselekményeké, melyekről biztonságukat kockáztatva csak a bátor újságírók tájékoztattak. Olyan bűncselekményeké, melyeket az ország politikai vezetése évekig tétlenül nézett” – tette hozzá.

Az államfő az üggyel kapcsolatban több kérdést is feltett a belügyminisztériumnak. Többek között arra volt kíváncsi, miért nem hívtak a tett helyszínére igazságügyi orvosszakértőt, mit keresett ott a NAKA korrupcióellenes egységének volt igazgatója, illetve miért hazudott ezzel kapcsolatban a volt rendőrfőnök.
 

Az államfő a továbbiakban arról beszélt, hogy Szlovákiának olyan rendőrségre és ügyészségre lenne szüksége, amely szabad kezet kap a bűncselekmények kivizsgálása terén, anélkül, hogy aránytalanul beavatkoznának a rendőrök munkájába, zaklatnák őket, illetve elbocsájtanák a rátermett nyomozókat. „Itt az ideje véget vetni annak a gyakorlatnak, hogy olyan felfújt veszélyekkel tereljük el a figyelmet, mint amilyen a migráció. Ehelyett a szervezett bűnözésre és a szélsőségességre kell összpontosítani. Az elit egységek ne a bonbonokat és az 50 eurós korrupciót hajszolják, miközben a fehér gallérosok több millió eurós bűncselekményeit tisztes távolságból figyelik” – hangsúlyozta.

2018. május 10. 09:37

Rohadt a rendszer, az állam csődöt mondott – mondja a szlovák főügyész

Kiska a maximális nyugdíjkorhatár bevezetésének előkészítésére utalva egyfajta versengésről beszélt, hogy ki tud alacsonyabb korhatárt ígérni. A valódi kihívás azonban szerinte inkább az, hogy az időseknek méltóságteljes életet biztosítsanak. „A nyugdíjrendszer is csak akkor jut eszébe egyeseknek, amikor kétségbeesetten próbálják meghosszabbítani a politikai pályafutásukat” – mutatott rá Kiska.

Az elnök szót ejtett a mezőgazdaság és a vidék helyzetéről is. Úgy véli, az állami szervek szemet hunynak a gazdákat ért fenyegetések és támadások felett, sőt egyes esetekben az agresszorok oldalára állnak. Rámutatott: az Agrárkifizető Ügynökségnél és a Szlovák Földalapnál uralkodó súlyos állapotokra a Főügyészség és az Állami Számvevőszék is felhívta a figyelmet.
 

„Az állam feladata visszaállítani a rendet, a törvény hatalmát és segítséget nyújtani a tulajdonjogok rendezése terén” – zárta beszédét az államfő.

kot
- TASR-felvétel

14: 15

Öt perc elteltével folytatódott az Andrej Kiska országértékelő beszéde ülés, miután a parlament ülésterméből távoztak a ĽSNS képviselői. Marian Kotleba képviselői a „Hazaáruló” felirattal fogadták a köztársasági elnököt, ezért kellett Andrej Danko házelnöknek kitiltania őket az ülésről. 

14: 00

Andrej Kiska köztársasági elnök még éppen csak elkezdte beszédét, amikor a házelnök félbeszakította az ülést, és kitiltotta a ĽSNS képviselőit a teremből.

Kotlebáék a "Vlastizradca" (Hazaáruló) feliratot tartották a fejük fölé.

 

Kiska beszédét itt nézheti élőben:

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Épülhetne az első felhőkarcoló

Amnesty: A romák szegregációja a legnagyobb gond

TRAGÉDIA: Tartálykocsi gázolt halálra egy fiatalt Szentgyörgyön

Fal nyomott agyon egy 15 éves fiút Jókán

Szabadulna kritikusaitól a polgármester

VIDEÓ: Nem sokon múlt a tragédia a Szoroskőn

Legfrissebb galériák
Olvasta már?