Kiska korrupcióellenes intézkedéseket sürgetett országértékelő beszédében

Pozsony |

<p><span style="font-size: 12px;">Korrupcióellenes intézkedéseket sürgetett Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök csütörtökön a pozsonyi parlamentben elmondott országértékelő beszédében, amelyben az ország közelgő uniós elnökségéről, a szélsőségesség elleni harcról és a roma fiatalok iskolázottságának javításáról is szót ejtett.</span></p>

A parlament előtt évente egyszer elmondott elnöki országértékelő beszédek hagyománya viszonylag újnak számít Szlovákiában, azt a politikai újoncként államfőnek választott Andrej Kiska vezette be, mostani felszólalása a második volt két évvel ezelőtti megválasztása óta.

A korrupció ezekben a napokban ismét a legégetőbb téma - állította a szlovák államfő, utalva arra, hogy az ellenzék már hetek óta Robert Kaliňák, belügyminiszter leváltását szorgalmazza egy állítólagos adócsalási üggyel összefüggésben, amelyet a tárcavezető elleni bizalmatlansági indítvány sikertelensége ellenére továbbra is címlapon tartanak a pozsonyi lapok.
    
Az embereknek az államba vetett bizalma történelmi mélypontra zuhant - vélekedett Andrej Kiska, aki nem nevesített adatokra hivatkozva azt állította: ma öt emberből négy azt gondolja, hogy Szlovákiát néhány oligarcha tartja kezében. Ezzel összefüggésben felszólította a parlamenti képviselőket, a kormányt és a politikai pártokat: gyors ütemben keressenek olyan intézményi és politikai megoldásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy az emberek bízzanak abban, egyetlen törvénysértés sem marad kivizsgálatlan és büntetetlen.
    
Szlovákia júliusban kezdődő uniós elnökségéről szólva Andrej Kiska azt mondta: az "kivételes jelentést" ad majd az ország állapotáról. Megjegyezte: hibának tartja, hogy a hazai politikában az Európai Unióról (EU) nem hangzanak el pozitív vélemények, azokat a vélekedéseket pedig, hogy Szlovákia az unión kívül is működhetne, hazardírozásnak és a hazafisággal ellentétesnek minősítette.
    
A szlovák államfő beszédében a politikai szélsőségesség állítólagos térnyeréséről is beszélt, és úgy vélekedett: a jelenséggel szemben, annak minden megjelenési formájában zéró toleranciát kell hirdetni.
    
Beszédében a több jelentős lélekszámú szlovákiai nemzeti kisebbség közül egyedül a roma kisebbség helyzetéről tett említést, mihamarabbi lépéseket sürgetve a roma fiatalok iskolázottságának javítása érdekében. Konkrét célként jelölte meg, hogy tíz éven belül el kellene érni: az általános iskolák végzősei között a roma gyerekek hasonló tanulmányi eredményeket érjenek el, mint nem roma társaik.

A teljes beszédet az alábbiakban tekinthetik meg:


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?